Zelf ijs maken, deel 1: sorbetijs van vruchtensap

Zelf ijs maken. Het is leuk om te doen en niet moeilijk. Dat kan met of zonder ijsmachine. Maar laat ik nu bij mijn nieuwe Kitchenaid keukenmachine (net op de voorlaatste dag van de actie gekocht) een ijsmaker gratis erbij krijgen. Hoe tof is dat! In een eerste test maak ik sorbetijs van vruchtensap, want ik ben heel benieuwd of het apparaat wel echt zo goed werkt als ze zeggen.

De basis van dit sorbetijs is een vruchtensap in de smaak appel-ananas-perzik. Geen ijsmachine? Ook dat is geen probleem, je kunt dit ijs ook prima zonder machine maken.

#recept #ijs #sorbetijs #zelfmaken


De basis van dit sorbetijs is een vruchtensap in de smaak appel-ananas-perzik. Daaraan voegde ik nog een nectarine toe om het mengsel iets meer vezels te geven, anders lijkt het meer op granita. Ook lekker, maar dat was niet de bedoeling. Het citroensap vind ik er heel lekker in, het zuurtje haalt alle smaken naar boven. En omdat het toch weekend was, voegde ik er nog een borrelglaasje gin aan toe 😊.

De basis van dit sorbetijs is een vruchtensap in de smaak appel-ananas-perzik. Geen ijsmachine? Ook dat is geen probleem, je kunt dit ijs ook prima zonder machine maken.

#recept #ijs #sorbetijs #zelfmaken


De ijsmachine deed prima zijn werk. Met ongeveer een halve liter sap als basis draait hij een mooi ijs dat zacht van structuur is. Het is overigens zo dat het sap tijdens het bevriezen uitzet. Dat is wel iets om rekening mee te houden. Doe je te veel in de machine dan heb je een probleem. Bovendien duurt het met grotere hoeveelheden ook wel erg lang voordat je ijs klaar is.

Een nadeel van de ijsmachine is dat de kom minimaal 24 uur van tevoren in de vriezer gezet moet worden. Hij is nogal flink en neemt dus best wel wat plek in beslag. Ik heb hem er nu standaard in staan, dan hoef ik hem er maar uit te halen als ik een ijs wil draaien.

Recept Sorbetijs van vruchtensap

Zoet
voor ca. 750 ml ijs
Voorbereiden:
10 min.
Bereiden:
20-30 min. of
1-2 uur
Totale tijd:
30-40 min. of
1-2 uur

INGREDIËNTEN

  • 500 ml multi-vruchtensap, bijv. appel-ananas-perzik (ik gebruikte deze)
  • 1 rijpe nectarine
  • 1-2 el lichte honing (bijv. acacia honing)
  • 1 el citroensap
  • Optioneel: een flinke scheut gin

En verder:

  • blender of keukenmachine
  • ruime, lage schaal of doos met deksel of
  • ijsmachine/ijskom van de keukenmachine
  • diepvriesdoos van ca. 1 liter met deksel

BEREIDING

Pureer de nectarine in de blender of keukenmachine, voeg sap, honing en citroensap toe en laat alles met de pulseerknop in enkele keren goed mengen.
Zet alles minstens 1 uur in de koelkast, zodat het sap goed koud is. Als je ook gin gebruikt, doe er dan niet té veel in. Een scheut of klein borrelglas lukt wel. Gebruik je veel, dan bevriest je ijs niet goed meer vanwege de alcohol.

Haal de ijskom uit de diepvries en sluit eerst aan op je keukenmachine. Lees vooraf goed de gebruiksaanwijzing. Als je het sap toevoegt voordat je menggarde is ingehaakt, zal het sap bevriezen en beschadig je mogelijk je apparaat!

Start de machine in de laagste stand en schenk dan langzaam het sap er in. Draai volgens de gebruiksaanwijzing van je ijsmaker het ijs in ca. 20-30 minuten. Schep in een diepvriesdoos met deksel, sluit af en zet nog 1 uur in de vriezer zodat het ijs goed stevig kan worden.

Heb je geen ijsmaker? Ook dan kun je dit heerlijke ijs maken, het zal dan alleen niet fluweelzacht, maar meer iets korreliger van structuur worden.
Giet de het goed gekoelde sap in een ruime lage diepvriesdoos met deksel. Het is de bedoeling dat het sap 2 tot 3 cm hoog staat. Zet in de vriezer. Haal elk 30 minuten de bak uit de vriezer en maak met een vork alle ijskristallen goed los. Meng, sluit af met het deksel en zet terug in de vriezer. Herhaal dit tot al het sap bevroren is. Haal het ijs ongeveer 10 minuten voor het serveren uit de vriezer zodat je het goed kunt scheppen.

Pin deze foto van het Sorbetijs van vruchtensap

Wil je het bericht opslaan? Bewaar deze foto dan op Pinterest, dan heb je hem altijd bij de hand.

De basis van dit sorbetijs is een vruchtensap in de smaak appel-ananas-perzik. Geen ijsmachine? Ook dat is geen probleem, je kunt dit ijs ook prima zonder machine maken.

#recept #ijs #sorbetijs #zelfmaken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s