Zelf ijs maken, deel 2: Verslavend lekker lemoncurd roomijs

Na het sorbetijs dat al heel erg lekker was vandaag een volgende test in mijn nieuwe ijsmaker. En ik kan je verklappen: dit ijs is absoluut mijn nieuwe favoriet!! Verslavend lekker lemoncurd roomijs zou ik het willen noemen. De basis voor dit overheerlijk smaakje is slagroom en Griekse yoghurt met zelfgemaakte lemoncurd. Er staat een recept voor lemoncurd op de site, maar je kunt ook een potje kant-en-klare lemoncurd kopen (bijv. van Chivers).

In deel 2 van zelf ijs maken: verslavend lekker lemoncurd roomijs. En ik kan je verklappen: dit ijs is absoluut mijn nieuwe favoriet!!

#recept #roomijs #zelfmaken #ijsmaken


We (oudste kleindochter van 11 en ik) maakten het ijs toen ze bij ons logeerde. Ze vond het lekker:

“OMG, O.M.G.! (de woorden van oudste kleindochter), dit is zó lekker! Hoe heet dat gele spul?”
“Lemoncurd liefje.”
“Nooit van gehoord, maar wel het lekkerste ijs ooit!”

In deel 2 van zelf ijs maken: verslavend lekker lemoncurd roomijs. En ik kan je verklappen: dit ijs is absoluut mijn nieuwe favoriet!!

#recept #roomijs #zelfmaken #ijsmaken


Het ijs draaide ik in de ijsmaker die bij de keukenmachine hoort. Heb je geen ijsmachine? Geen probleem want je kunt het ook bereiden en dan in een goed afsluitbare bak invriezen.

Goed beschouwd is zelf ijs maken een fluitje van een cent, er komt gewoon veel wachttijd bij. Zeker dit roomijs is enkel een kwestie van ingrediënten mengen en dan een half uurtje draaien of (zonder machine) zo de vriezer in. Maak je sorbetijs zonder machine dan is dat iets meer werk.

Zoet
voor ca. 1 liter ijs
Voorbereiden:
10 min.
Bereiden:
30 min. of 4 uur
Totale tijd:
ca. 5 of 8 uur

INGREDIËNTEN

 • 250 ml slagroom
 • 250 ml Griekse yoghurt (10% vet)
 • 250 ml gecondenseerde melk
 • 100 g lemoncurd (of meer als je dat lekker vindt)
 • handje schuimpjes (garnering)

En verder:

 • een diepvriesdoos met deksel van ongeveer 1,5 liter inhoud
 • mixer of keukenmachine

BEREIDING

Zet alles wat je nodig hebt een dag van te voren in de koelkast (hoe kouder hoe beter). Dat geldt ook voor je beslagkom en de diepvriesdoos.
Zet – als je die gebruikt – de kom van je ijsmachine minimaal 24 uur in de vriezer.

Roer de yoghurt los met de gecondenseerde melk.
Klop de slagroom met de garde van de mixer halfstijf. Als je geen ijsmachine gebruikt, klop dan de slagroom stijf.
Schep dan voorzichtig, zodat je niet alle lucht uit de slagroom roert, het yoghurtmengsel door de slagroom.

Voor de ijsmachine: draai het slagroommengsel tot ijs volgens de gebruiksaanwijzing van je apparaat. Voeg de helft van de lemoncurd toe, ongeveer 5 minuten voor het einde van de tijd. Het hoeft niet perfect gemengd te worden, het is juist lekker als je de slierten lemoncurd nog kunt zien (en proeven!).
Schep het ijs in de diepvriesdoos: begin met de helft, verdeel daar de helft van de resterende lemoncurd over, dan de rest van het ijs. Strijk de bovenkant glad en verdeel de rest van de lemoncurd er in dotten over. Trek met een satéprikker krullen. Sluit de doos en zet het ijs nog minstens 4 tot 6 uur in de diepvries om goed hard te worden.

Heb je geen ijsmachine: giet de helft van het ijsmengsel in de diepvriesdoos, verdeel er tweederde van de lemoncurd over, giet de rest van het ijsmengsel erbij. Meng met een lepel de lemoncurd door het ijsmengsel. Is de lemoncurd erg dik, dan kun je hem eventueel iets verdunnen met een lepel van het ijsmengsel, zodat je hem goed kunt mengen.
Sluit de doos af en zet in de vriezer. Laat het ijs in ca. 3-4 uur (controleer het af en toe) nog niet helemaal bevriezen. Haal uit de vriezer als het al stevig is maar nog niet hard. Verdeel de rest van de lemoncurd (in dotten) erover en trek er met een satéprikker krullen in. Sluit de doos af en zet terug in de vriezer. Laat nog 4-6 uur staan tot het volledig stevig is.

Haal het ijs 10-15 minuten voor gebruik uit de vriezer. Garneer met de schuimpjes en schep er bollen uit met een ijsschep die je eerst in koud water doopt.

Pin deze foto van dit verslavend lekkere lemoncurd roomijs

Wil je het bericht opslaan? Bewaar deze foto dan op Pinterest, dan heb je hem altijd bij de hand.

In deel 2 van zelf ijs maken: verslavend lekker lemoncurd roomijs. En ik kan je verklappen: dit ijs is absoluut mijn nieuwe favoriet!!

#recept #roomijs #zelfmaken #ijsmaken

4 thoughts

 1. Beste Anja, zou er ook minder gecondenseerde melk in kunnen? Mijn ervaring met deze melk is dat het geheel in ijs wel heel erg zoet is. Groet Ann

  Like

  1. Hoi Ann,
   Als je “gewoon” vanille-ijs maakt met gecondenseerde melk gebruik je meestal 1 blikje op een halve liter slagroom. In dit recept vervang ik de helft van de slagroom door Griekse yoghurt. Die maakt het al minder zoet, wij vonden het in ieder geval niet té zoet. Ook lemoncurd kan een verschil maken: het ene merk is veel zoeter dan het andere. Je kunt de verhoudingen denk ik altijd wel aanpassen naar je smaak door er minder gecondenseerde melk of juist wat meer yoghurt aan toe te voegen. Het kan dan wel zijn dat je ijs minder zacht is, omdat de suiker in de melk ervoor zorgt dat het ijsmengsel niet zo snel bevriest.
   Succes met experimenteren 😉
   Groet, Anja

   Like

 2. Hallo Anja,
  Ik wil dit ijsrecept voor een vriendinnen etentje maken. Omdat ik dan nog heel veel te doen heb wil ik het ijs 14 dagen van te voren maken, ik neem aan dat ik het zolang kan bewaren ??

  Like

  1. Hoi Annette,
   Het lijkt mij geen probleem om het ijs 14 dagen van te voren te maken. De vriezer garandeert toch de houdbaarheid denk ik zo.
   Veel plezier alvast!
   Groetjes, Anja

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s