Bloemkool is veelzijdig en smaakt heerlijk of hij nu gekookt, geroosterd, gebakken of rauw gegeten wordt. De supermarkt heeft de couscous of rijst van bloemkool tegenwoordig in de schappen liggen. Maar waarom zou je dat kant-en-klaar kopen als het bijna geen moeite is om het zelf te maken? Je hebt er alleen een rasp voor nodig!
Snel aan de slag dus voor deze heerlijk frisse couscoussalade van bloemkool met noten en tomaten.


Ik maakte deze couscoussalade als bijgerecht bij een linzenschotel met geroosterde paprika’s (het recept volgt binnenkort). Maak je de salade voor 2 personen, dan is een halve bloemkool meer dan voldoende.
De andere helft kun je dan de volgende dag bijvoorbeeld als warme couscous serveren. Voeg de geraspte bloemkool op het laatst toe aan je gerecht en laat alleen even mee verwarmen. Op die manier behoudt hij smaak en textuur.
Recept Couscoussalade van bloemkool met noten en tomaatjes
Bijgerecht voor 2 personen | ||
Voorbereiden: 10 min. | Bereiden: 10 min. | Totale tijd: 35 min. |
INGREDIËNTEN
- ½ bloemkool (ongeveer 350 gram)
- 1 el zwarte olijven
- 35 g gemengde noten
- 4 zongedroogde tomaten (op olie)
- peper en zout
Voor de dressing
- 1,5 el olijfolie
- 3 el vruchtensap of sinaasappelsap
- 1 el citroensap
En verder: een grove (blok)rasp
BEREIDING
Maak de bloemkool schoon. Hak de bloemkool in tweeën door de stronk. Rasp op het grove deel van een (blok)rasp de kool grof, begin bovenaan en eindig met de stronk.
Snijd de olijven in ringetjes, de tomaten in reepjes. Hak de noten grof. Meng en breng op smaak met een beetje peper en zout.
Meng de ingrediënten voor de dressing. Afhankelijk van de zuurte van het sap kun je nog een beetje honing toevoegen. Breng op smaak met peper en zout.
Meng de dressing door de bloemkool en laat ongeveer een kwartiertje alles intrekken.
Druppel er vlak voor het serveren nog een kneepje vers citroensap over.
TIP: Gooi het blad niet weg, als het nog fris en groen is. Je kunt dit ook gebruiken om je gerecht in te serveren. Bovendien is het bloemkoolblad ook eetbaar. Je kunt het in reepjes snijden en roerbakken. Verwijder dan wel het harde deel van de bladnerf.
Pin deze foto van de Couscoussalade van bloemkool met noten en tomaatjes
Wil je het bericht opslaan? Bewaar deze foto dan op Pinterest, dan heb je hem altijd bij de hand.
