Couscoussalade van bloemkool met noten en tomaatjes

Bloemkoolsalade met noten en tomaatjes

Bloemkool is veelzijdig en smaakt heerlijk of hij nu gekookt, geroosterd, gebakken of rauw gegeten wordt. De supermarkt heeft de couscous of rijst van bloemkool tegenwoordig in de schappen liggen. Maar waarom zou je dat kant-en-klaar kopen als het bijna geen moeite is om het zelf te maken? Je hebt er alleen een rasp voor nodig!
Snel aan de slag dus voor deze heerlijk frisse couscoussalade van bloemkool met noten en tomaten.

Bloemkoolsalade met noten en tomaatjes

Ik maakte deze couscoussalade als bijgerecht bij een linzenschotel met geroosterde paprika’s (het recept volgt binnenkort). Maak je de salade voor 2 personen, dan is een halve bloemkool meer dan voldoende.
De andere helft kun je dan de volgende dag bijvoorbeeld als warme couscous serveren. Voeg de geraspte bloemkool op het laatst toe aan je gerecht en laat alleen even meeverwarmen. Op die manier behoudt hij smaak en textuur.

Wat heb je nodig (voor 2 personen):

  • 1/2 bloemkool (ongeveer 350 gram)
  • 1 el zwarte olijven
  • 35 g gemengde noten
  • 4 zongedroogde tomaten (op olie)
  • peper en zout

Voor de dressing

  • 1,5 el olijfolie
  • 3 el vruchtensap of sinaasappelsap
  • 1 el citroensap

En verder: een grove (blok)rasp

 

Hoe maak je het:

  1. Maak de bloemkool schoon. Hak de bloemkool in tweeën door de stronk. Rasp met het grove deel van een (blok)rasp de kool grof, begin bovenaan en eindig met de stronk.
    Snijd de olijven in ringetjes, de tomaten in reepjes. Hak de noten grof. Meng en breng op smaak met een beetje peper en zout.
  2. Meng de ingrediënten voor de dressing. Afhankelijk van de zuurte van het sap kun je nog een beetje honing toevoegen. Breng op smaak met peper en zout.
    Meng de dressing door de bloemkool en laat ongeveer een kwartiertje alles intrekken.
    Druppel er vlak voor het serveren nog een kneepje vers citroensap over.

 

 

TIP: Gooi het blad niet weg, als het nog fris en groen is. Je kunt dit ook gebruiken om je gerecht in te serveren. Bovendien is het bloemkoolblad ook eetbaar.Je kunt het in reepjes snijden en roerbakken. Verwijdert dan wel het harde deel van de bladnerf.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s