Thuis sporten: yoga voor iedereen

Het is iedereen wel bekend: bewegen moet! Geen tijd hebben is geen excuus, niet kunnen is evenmin een excuus. Iedereen kan sporten, het is alleen de zoektocht naar dat wat bij jou past en wat je lijf kan hebben wat het misschien lastig maakt.

Een tijdje geleden realiseerde ik me dat ik een 30-jarig jubileum te “vieren” heb. Vieren staat hier tussen aanhalingstekens omdat het niet iets is waar ik blij mee ben. In 1988 werd bij mij de ziekte van Crohn vastgesteld. En nu, inmiddels 6 operaties en 30 jaar verder, lijkt het eindelijk iets rustiger te worden. Mede door medicatie die goed aanslaat, maar ook door het feit dat ik besloten heb het leven te nemen zoals het komt. Dat blijft een uitdaging, want je kunt niet zomaar negeren dat je Crohn hebt. Nog steeds ga ik alleen ergens naartoe als ik weet dat ik naar de wc kan (meteen!), ga ik zelden winkelen (nee, toilet is alleen voor personeel/kinderen), mijd ik tram, bus en stoptrein en blijf ik bang voor diarree aanvallen.
Maar ik doe mijn best door vooral te genieten van de goede dagen, rekening houden met wat ik niet meer kan en mijn eigen Crohnjuweel, zoals de CCUvN (de patiëntenvereniging) het noemde te accepteren.

Sporten is iets wat ik al lang niet meer gedaan heb. Het lukt vaak niet om één vaste dag in de week voor sport te reserveren. Bovendien heb ik nogal luidruchtige darmen en dan is het niet fijn om helemaal zen op een yogamatje te liggen. Want yoga is wel een sport (jazeker) die mij goed bevalt.

Photo by Simon Rae on Unsplash

Nu kwam ik een tijdje geleden de website tegen van 100%YOGA. Esther is een enthousiaste dame die wekelijks online yogalessen geeft (yoga@HOME), die je kunt volgen via Youtube. Het fijne hieraan is dat de lessen een hele week (!) online blijven staan, dus heb je eens een mindere dag, het druk, een feestje of wat dan ook, er is geen excuus om de les niet te volgen.
Een tweede pluspunt van 100%YOGA is dat je niet vastzit aan een abonnement, maar dat je de lessen los kunt volgen. Dus kun je eens echt niet, dan is dit geen probleem.

Mijn eerste les was meteen een uitdaging, want we stonden onverwacht een aantal dagen op een camping. Vastbesloten om de les te volgen, heb ik mijn yogamatje uitgerold. Die eerste les viel niet mee! Gelukkig stonden we op een bijna verlaten veldje en had ik geen publiek 😉
Maar, zoals Esther telkens weer zegt: “Doe wat goed voelt voor jou”. Ze geeft dan ook telkens tips hoe je de oefeningen ook anders kunt aanpakken. Dat maakt het ook makkelijker de lessen vol te houden.

Inmiddels al weer heel wat lessen verder kan ik je vertellen dat het heel leuk is. De lessen zijn gevarieerd, de ene keer ligt de nadruk op schouder en hals, een andere keer op je rug. Daardoor komen telkens andere aspecten aan bod.

Nu komt het leuke: ik mag een korting van 30% weggeven. Ga naar yoga@HOME en vul bij het afrekenen de kortingskode “Anjablogt” in.

Veel yogaplezier, oftewel Namasté!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s