Groene linzen met geroosterde paprika en paneer

Linzenschotel met geroosterde paprika en paneer

Het gerecht van vandaag is een schotel van groene linzen met geroosterde paprika en paneer. Paneer is een witte kaas gemaakt van koemelk en wordt veel in India gegeten. De kaas heeft van zichzelf niet veel smaak en is daarom multi-inzetbaar. Bovendien valt hij tijdens het bakken niet uit elkaar.
Samen met de bloemkoolsalade en de paprikadip (klik op de links voor de recepten) zet je een heerlijke maaltijd op tafel.
Linzenschotel met geroosterde paprika en paneer
Linzenschotel met geroosterde paprika en paneer

Linzen zijn er in allerlei soorten en kleuren. Kies voor dit recept voor linzen die niet uit elkaar vallen tijdens het koken, zoals bijvoorbeeld groene (LePuy) of bruine linzen.

Over het algemeen hoef je linzen niet voor te weken, ik kies vaak juíst voor linzen die je meteen kunt koken. Dat heeft meer te maken met gemak en mijn gebrek aan planning in de keuken. Ik weet vaak tot het moment dat ik ga starten niet wat te koken. Dat zorgt voor verrassingen, maar kan natuurlijk ook wel eens verkeerd uitpakken!

Een tip vooraf: denk eraan de linzen (net als rijst overigens) voor gebruik goed te wassen! Je weet niet waar ze allemaal gelegen hebben ;-).

Linzenschotel met geroosterde paprika en paneer

Wat heb je nodig (voor 2 personen):

  • 125 g donkergroene linzen
  • 2 oranje paprika’s
  • 1 el (knoflook)olie
  • bosje verse kruiden: tijm, bieslook, marjolein
  • 1 kneep (verse) citroensap
  • een stuk paneer (ik gebruikte deze), tofu of feta kan ook
  • 1/2 tl paprikapoeder
  • peper en zout

 

Hoe maak je het:

  1. Stel de oven in op grill en ongeveer 200 graden.
  2. Spoel de linzen goed schoon in een zeef en laat uitlekken. Breng in een pan met ruim water (het water moet ca. 5 cm boven de linzen staan) aan de kook en kook de linzen zachtjes volgens de aanwijzing op de verpakking. Reken op 30 minuten kooktijd. Laat ze echter niet te lang koken, ze moeten nog een beetje bite hebben.
    Giet af in een zeef.
  3. Snijd de paprika’s overlangs in vieren en verwijder zaadlijsten en zaadjes. Kwast de buitenkant lichtjes in met olie en leg ze dan op een bakplaat en schuif boven in de oven. Grill de paprika’s tot ze beginnen te kleuren. Zet de oven uit, maar laat de paprika’s nog even liggen.
  4. Verwarm in een kleine koekenpan een scheutje knoflookolie. Heb je geen knoflookolie, dan kun je ook een teentje knoflook pletten en ca. 5 minuten zachtjes bakken in de olie zodat de smaak wordt afgegeven. Voeg er de helft van takjes van de tijm en marjolein aan toe en 1/4 tl paprikapoeder. Als je feta gebruikt zijn de kruiden niet echt nodig.
    Linzenschotel met geroosterde paprika en paneer
    Laat de paneer even uitlekken op een stukje keukenpapier. Vis de kruiden uit de olie.
  5. Schep de linzen in een grote schaal en meng er de olie door. Ris de blaadjes tijm en marjolein van de takjes, snijd de bieslook fijn. Meng door de linzen.
    Leg de geroosterde paprika bij de linzen en verdeel de paneer erover.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s