Vleesvervanger seitan zelf maken, het basisrecept

Tijdens een uitzending van Koken met van Boven zeg ik de bereiding van seitan. Geen idee wat het was en nee, nooit van gehoord. De bereiding was niet ingewikkeld en nieuwsgierig geworden naar manieren om zelf een vleesvervanger te maken ging ik op zoek naar een recept.

Seitan is al van oudsher gebruikt als vleesvervanger (google maar eens op wat is seitan) en wordt gemaakt van tarwegluten, gistextract en als smaakmaker o.a. sojasaus. Dat houdt dan ook meteen in dat wanneer je een glutenallergie hebt, dit recept helaas niet geschikt is.
De tarwegluten en het gistextract kocht ik online bij en molenwinkel.

Tarwegluten zijn vrij smakeloos, dus bij de bereiding van seitan heb je smaakmakers nodig zoals sojasaus, knoflook en verse kruiden. Met de ingrediënten kneed je een deeg, dat gegaard wordt in de stoomoven, de oven of in bouillon. Daarna kun je het in porties invriezen en blijft het zeker twee maanden goed.

Seitan kun je marineren in je favo marinades en vervolgens bakken, braden, grillen of op de BBQ roosteren. Scheur of snijd het in stukken voordat je het bereidt.


INGREDIËNTEN

(voor ca. 600 gram):
  • 250 g stevige tofu
  • 180 ml water
  • 3 el lichte sojasaus
  • 2 el edelgistvlokken
  • 2 tl knoflookpoeder
  • 1 tl salieblaadjes
  • 1 tl verse tijmblaadjes
  • ½ tl zout (evt) 1/4
  • 1 el olie
  • 210 g tarwegluten

BEREIDING

Pureer alle ingrediënten behalve de tarwegluten tot “yoghurt”. Doe over in een kom, voeg de tarwegluten toe en kneed tot een deeg.

Seitan zelf maken

Om het deeg de juiste structuur te geven wordt het ongeveer 10x gevouwen. Dit gaat als volgt: duw het deeg plat (gebruik eventueel een deegroller) en vouw dubbel. Je zult merken dat de structuur van het deeg veranderd, het wordt super elastisch en trekt strengen om maar zo te zeggen. Verdeel het in 2 porties en vorm er rollen van.

Bereiden:
Stomen: verhit de stoomoven op 100 graden en stoom de seitan in ongeveer 45 minuten gaar.
Bouillon: breng boillon aan de kook, schenk er een scheut sojasaus bij en voeg de seitan toe. Breng het water weer tegen de kook aan, en laat ongeveer 45 minuten zachtjes garen. Let op dat de bouillon niet kookt, maar net tegen de kook aan is.
Oven: verpak de seitan losjes in aluminiumfolie, maar zorg er wel voor dat deze goed gesloten is anders droogt de seitan uit. Gaar ongeveer 100 minuten op 175 graden.

De seitan is na afkoelen in de koelkast enkele dagen en in de vriezer maanden houdbaar. Dus als dit bevalt kan ik extra veel maken en invriezen. Handig toch?

En dan een recept, want je wilt natuurlijk ook iets lekkers maken met de seitan. Probeer zeker de recepten van mijn blog met de vleesvervangers. Binnenkort verschijnt nog een recept voor vegetarische curry online! Hierbij alvast een voorproefje:

Vegetarische curry met bloemkool en seitan
https://anjasfoodblog.nl/vegetarische-curry-met-bloemkool-en-mango-chutney
Wokschotel met vegetarische kipstukjes
https://anjasfoodblog.nl/vleesvervangers-plantaardige-kip-recept/

Note: Het recept vond ik op internet en noteerde het in mijn kookschrift. Helaas kan ik het nu niet meer vinden, want ik wil graag de bron erbij vermelden. Misschien kom ik het nog tegen (of ken jij het?) en dan zal ik dat natuurlijk alsnog aanpassen. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s