Vegetarische curry met bloemkool en mango chutney

Vegetarische curry met bloemkool en seitan

Alweer een “oud” recept, Attention, very hot! Vegetarische Curry, waar ik graag een vegan versie van wilde maken. Het is een oudje, want uit 2014 (!) maar nog steeds heel lekker. De eieren vervang ik door seitan (plantaardige kipstukjes kan ook). Het resultaat is deze heerlijke curry met bloemkool en mango chutney.

Vegetarische curry met bloemkool en seitan

Vegetarische curry met bloemkool en seitan

Met de foodybox zomer kreeg ik een potje Premium Mango Chutney van Geeta’s om te proberen. Nu was ik een beetje sceptisch, want eigenlijk ben ik niet zo van kant-en-klaar uit een potje. Toch maar eens testen, het zal bij een curry waarschijnlijk goed combineren. We waren blij verrast, want het was me toch lekker! Zoet en pittig tegelijk, ze zullen me het recept niet willen geven denk ik?

De ingrediënten voor de curry heb ik gehalveerd, omdat ik nog wist dat het origineel nogal pittig van smaak was. Zo was het voor ons precies goed. Houd je juist van krachtige pittige smaken, dan wil je het origineel proberen.

Vegetarische curry met bloemkool en seitan.titel

Wat heb je nodig (voor 2 personen):

  • ca. 150-250 g seitan of vegetarische kipstukjes
  • 1 middelgrote bloemkool
  • mangochutney
  • 200 g rijst
  • zout

Voor de currysaus

  • 1 rode ui (fijn gehakt)
  • 2 tomaten
  • 1 rode chilipeper
  • 1/2 tl korianderzaad
  • 1 teentje knoflook (fijn gehakt)
  • 1 cm gember (geraspt)
  • 1/2 tl komijnzaadjes
  • 1/2 tl garam massala
  • 1/2 tl kurkuma
  • 1/4 tl chilipoeder
  • zout
  • ca. 100 ml kokosmelk
  • zonnebloemolie

Hoe maak je het:

  1. Begin met het (voor)bereiden van de currysaus, dat is best even werk. Klik hier voor de uitgebreide beschrijving van de bereiding. In het kort:
    – rooster komijn en koriander en maal fijn in de vijzel
    – hak ui fijn en bak in een scheut olie, voeg in een maatbeker toe aan de tomaten en chili en pureer met de staafmixer
    – verhit olie en bak alle specerijen (ook uit de vijzel) met de knoflook en gember even aan, voeg dan het tomaten/uimengsel toe
    – laat ca. 10 min zachtjes pruttelen. Regelmatig omroeren, wordt het te droog dan mag er een klein scheutje water bij. Proef op smaak en voeg nog wat zout toe.
  2. Maak de bloemkool schoon en snijd in kleine roosjes. Kook of stoom gaar met een beetje zout in ca. 8-10 minuten (proef even!).
  3. Was de rijst in een zeef onder stromend water tot het water helder blijft. Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking, giet af, roer los en laat staan met het deksel op de pan.
  4. Verhit een scheut olie in een koekenpan met anti-aanbaklaag. Gebruik je seitan, snijd of scheur deze dan in stukjes. Bak de seitan/plantaardige kip in ca. 4-6 minuten goudbruin, knapperig, warm en gaar. Schep af en toe om.
  5. Verwarm intussen de curry weer goed, voeg de kokosmelk toe. Giet de bloemkool af als dat nodig is, laat even uitdampen en meng dan voorzichtig door de plantaardige kip. Giet de curry er over.

Garneer eventueel met blaadjes koriander of spruitgroente (bijv. van rucola).

Geef er mangochutney of yoghurt (zoals in het originele recept) bij.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s