Wat is er leuker dan met je (klein)kind koekjes bakken? Het koekiemonster dat hier logeerde wist het wel: koekjesdeeg snoepen natuurlijk, oh en koekjes versieren 😉
Vorkkoekjes kwam ik tegen in een oud kookschrift. Wat me aan het recept opviel was het feit dat er in verhouding met de “gewone” zandkoekjes minder suiker (25 gram) gebruikt werd. Minder suiker is niet altijd beter, maar ik wilde het toch maar eens proberen.
De vorkkoekjes -de naam zegt het al- worden versierd met de afdruk van een vork. Voor oudste kleindochter waren die koekjes toch echt wel veel te saai. Ze is gewend om met koekjesdeeg te “knutselen”, in allerlei vormen en maten met of zonder uitsteekvormpjes. Gelukkig had ik nog enkele tubes suikerglazuur, dus daarmee werd het enigszins acceptabel.



Koekjes bakken is niet speciaal weggelegd voor een regenachtige woensdagmiddag, het kan ook prima als het buiten bijna 30 graden is ;-). Belangrijk is het in ieder geval om het deeg goed te laten afkoelen, dat kan prima in de koelkast. Heeft je koekjesmonster daar geen geduld voor? Dan kun je smokkelen door het even in het vriesvak te leggen.
Recept Vorkkoekjes
Gebak voor ca. 15. stuks | ||
Voorbereiden: 10 min. | Bereiden: 45 min. | Totale tijd: 1 uur + 25 min. |
Ingrediënten
- 150 g zelfrijzend bakmeel
- 50 g suiker
- 100 g koude roomboter in blokjes
- snufje zout
- 1/2 el citroensuiker
Bereiding
Zeef het zelfrijzend bakmeel boven een kom en voeg alle overige ingrediënten toe. Meng snel tot een samenhangend deeg. Dit kan heel goed met een foodprocessor, maar als je die niet hebt, kan het ook met de hand. Kort kneden zorgt voor extra knapperige koekjes!
Verpak het deeg in plasticfolie, sla het een beetje plat en leg het een half uur in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 170oC (of 150oC hetelucht).
Haal het deeg uit de koelkast. Strooi wat bloem op je werkblad en rol het deeg uit tot een lange rol van ca. 2 c doorsnede. Snijd ca. 2 cm dikke plakjes van het deeg en vorm deze tot balletjes.
Bekleed een bakblik met bakpapier en verdeel de deegballetjes erover. Zorg dat er voldoende ruimte tussen is, want tijdens het bakken zetten ze nog uit.
Druk met de bolle kant van een vork een streepjespatroon in het deeg. Schuif het bakblik in de oven en bak de koekjes in ca. 10-15 minuten goudbruin en gaar. De baktijd is afhankelijk van de grootte en dikte van de koekjes.
Laat afkoelen op een rooster. Bewaar de koekjes na het afkoelen in een goed gesloten koektrommel.
Pin deze foto van de Vorkkoekjes
Wil je het bericht opslaan? Bewaar deze foto dan op Pinterest, dan heb je hem altijd bij de hand.

Deze ga ik ook maken met mijn kleindochter, dank je wel voor het leuke recept!
LikeLike
Veel bakplezier dan!
LikeLike