Vleesvervangers: Plantaardige kipstukjes met gember-sojasaus

Alweer een tijd geleden heb ik besloten geleidelijk te stoppen met het eten van vlees en vis. Geleidelijk, inderdaad, want ik vind het lastig om in één keer over te stappen op een volledig vleesloos menu. De eerste weken werkte dit prima, maar ik merkte dat ik in een restaurant, bij familie of vrienden toch nog gemakkelijk vlees of vis at waardoor het ook thuis weer lastiger werd om vol te houden.

Een oosterse maaltijd met vegetarische kipstukjes in een gember-sojasaus. De saus maak je eerst en dan voeg je de kipstukjes toe. 
#recept #vegetarisch #wokken #gember #soja

Zou het hetzelfde zijn als met roken? Een beetje stoppen met roken lukt namelijk ook niet ( wél geprobeerd natuurlijk :-P). Nee, met roken lukte de cold-turkey methode veel beter! Gewoon hupsakee, alle sigaretten verdrinken. Droog in de vuilnisbak gooien werkt niet, want dan zijn ze best nog te roken. Handig is ook om dit te doen vlak voordat je vuilnisbak geleegd wordt.

Maar goed, terug naar waar ik was… Vlees mijden is dus toch lastiger dan ik dacht, want ik kwam erachter dat ik het kauwen op of de structuur van vlees wel miste. Niet zozeer de smaak, maar meer het idee. Het zal wel weer tussen mijn oren zitten, daar twijfel ik niet aan. Ik startte mijn zoektocht naar een vervanger van het meest veelzijdige stukje vlees, met andere woorden: een stukje plantaardige kip.

We (de man testte ook mee) vinden de Plantaardige kipstukcjes (van Vivera) en de Vegetarische kipstuckjes (van de Vegetarische Slager) het lekkerst. Er zijn wel meer merken, maar deze springen er voor ons echt uit qua smaak. Uiteindelijke favoriet hier in huis is de plantaardige kip van de Vegetarische Slager, en dat komt omdat de stukken wat groter en platter zijn.

Met de stukjes van beide merken bereidde ik een oosterse schotel met een saus van soja, gember en knoflook. Omdat je de stukjes eerst moet bakken en dan pas door de saus mengt, is de volgorde in de bereiding iets anders.
Als eerste maak je de saus, vervolgens worden de stukjes gebakken tot ze goed warm en knapperig bruin zijn. Dan gaat de saus erbij, wordt alles nog even goed door verwarmd en tenslotte strooi je er nog een beetje sesamzaad overheen.
Het oorspronkelijke gerecht voor de sojasaus komt van Gember-soja kip met boontjes.

Recept Plantaardige kipstukjes met gember-sojasaus

Hoofdgerecht
voor 2-3 personen
Voorbereiden:
10 min.
Bereiden:
10 min.
Totale tijd:
20 min.

Ingrediënten

  • 1 schaaltje plantaardige kip
  • sesamzaad (zwart of wit)
  • een scheut zonnebloemolie

Voor de gember soja saus:

  • 60 ml sojasaus
  • 40 ml water
  • ½ el geraspte gemberwortel
  • 1 teentje knoflook uit de pers
  • ½ el sesamolie
  • 1 el bruine basterdsuiker
  • ½ el maizena

Voor erbij:

Bereiding

Meng alle ingrediënten behalve de maizena voor de sojasaus en verhit dit langzaam in een steelpan op niet te hoog vuur. Laat de saus zachtjes inkoken zodat de knoflook gaart en de suiker smelt. Meng de maizena met 1 el water en roer door tot alle klontjes verdwenen zijn.

Verhit een scheut zonnebloemolie in een koekenpan met anti-aanbaklaag. Bak de plantaardige kipstukjes onder af en toe keren tot ze knapperig en bruin zijn en goed warm (ca. 4-7 minuten). Lees de aanwijzingen op de verpakking.

Controleer de sojasaus. Als deze nog te dun is roer dan de maizena door de soja-saus. Goed doorroeren zodat eventuele klontjes oplossen.
Giet de saus over de plantaardige kip, schep even om en strooi er het sesamzaad over. Serveer meteen.

Het volgende project: kun je er ook pulled chicken mee maken? Wordt vervolgd…

Pin deze foto van de Plantaardige kipstukjes met gember-sojasaus

Wil je het bericht opslaan? Bewaar deze foto dan op Pinterest, dan heb je hem altijd bij de hand.

Een oosterse maaltijd met vegetarische kipstukjes in een gember-sojasaus. De saus maak je eerst en dan voeg je de kipstukjes toe. 
#recept #vegetarisch #wokken #gember #soja

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s