Witte stoofperen met likeur

Stoofpeertjes met likeur

De zomer hebben we definitief achter ons gelaten. Dat merk je natuurlijk aan het weer, de warmte van de zon neemt af, de bladeren kleuren rood, maar zeker ook door de stoofperen die weer volop in de winkel liggen. Heerlijk vind ik dat! Stoofperen als dessert, met een bolletje ijs of in taart. Je kunt er alle kanten mee op. Bovendien kun je stoofperen op verschillende manieren bereiden door te variëren in smaakmakers en specerijen.

Stoofpeertjes met likeur

Stoofpeertjes met likeur

Likeur als extra smaakmaker

Een tijdje geleden ontving ik een fles Liquorccini om te testen. De likeur heeft de smaak van cantucci koekjes (amandelen), dat ruik je zodra je de fles open maakt. Behalve amandelen proef je ook sinaasappel en specerijen zoals o.a. kaneel, kardemom, kruidnagel en steranijs.
Het is heerlijk om een etentje af te sluiten met koffie en een likeurtje, althans voor de liefhebber natuurlijk en als je ouder bent dan 18.
Nog leuker is het om de likeur in iets lekkers te verwerken. Om te beginnen met stoofperen. Ook na bereiding blijven de peren wit van kleur, terwijl de siroop een zachtoranje tint heeft.

Aan de slag dus!

Stoofpeertjes met likeur

Wat heb je nodig

  • 600 g stoofperen
  • 125 ml witte wijn
  • 100 ml Liquorccini
  • 50 g suiker
  • 2 kruidnagels
  • 1 reepje (biologische) citroenschil

Hoewel de alcohol grotendeels verdampt, wil je misschien liever alcoholvrije stoofperen. Vervang de likeur dan door bijvoorbeeld appel of perensiroop en de witte wijn door water. Voeg behalve de kruidnagels ook een vanillestokje toe voor extra smaak.

Hoe maak je het

  1. Verwarm de witte wijn, met likeur en de suiker in een pan tot de suiker gesmolten is. Laat afkoelen tot kamertemperatuur.
  2. Boen de citroen schoon en snijd er met een dunschiller een reep schil vanaf. Probeer het witte deel van de schil niet mee te nemen dat is bitter. Schil de peren, maar laat de steeltjes er aan zitten. Zet de peertjes in een pan, voeg het suikerwater toe en vul aan met water tot de peren net onder staan. Voeg de kruidnagels en en de citroenschil toe. Breng langzaam aan de kook, draai het vuur laag en laat de peertjes zachtjes gaar stoven. Afhankelijk van de grootte, het soort en de rijpheid duurt dit een 45 tot 50 minuten. Laat je ze te hard koken dan zijn ze snel zacht, maar verliezen ze ook hun stevigheid.
    Controleer af en toe of de peren gaar zijn. Dit doe je het best door er een uit te vissen met een schuimspaan en aan de onderkant een aardappelmesje in te steken.
  3. Zijn de peertjes gaar, schep ze dan met een schuimspaan uit het kookvocht en leg ze in een schaal om af te koelen.
  4. Zet het vuur nu hoog en laat het kookvocht tot de helft ongeveer inkoken. Het duurt eventjes, maar dan heb je ook een heerlijke siroop siroop. Laat afkoelen en giet dan de siroop over de peren.

Je kunt de peren ongeveer een weekje in de koelkast bewaren.

Zoek je rode stoofperen, kijk dan eens naar het recept voor stoofperen met port:
Stoofperen met port

Een gedachte over “Witte stoofperen met likeur

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s