Kleine taartjes met stoofpeer en chocolade ganache

Kleine taartjes met stoofperen

Met de stoofperen uit het vorige recept besloot ik kleine taartjes te maken. Dit naar aanleiding van het kookboek Kleine Taartjes of zoals de Fransen ze noemen Petit Gateau. In dit boek staan 60 (!) variaties voor kleine taartjes, het ene nog lekkerder dan het andere. De meerwaarde van dit boek is voor mij behalve duidelijke recepten, ook de aanzet om je eigen inspiratie te gebruiken.

Kleine taartjes met stoofperen

 

De stoofpeertjes met likeur zijn zonder iets extra’s al heel lekker, maar ik wilde toch eens proberen of het lukte er kleine taartjes van te maken. Stoofperen en chocolade gaan goed samen en daarom koos ik een vulling van ganache van pure chocolade (melkchocolade kan natuurlijk ook). In het boek wordt honing aan de ganache toegevoegd. Ik besloot in plaats daarvan de siroop van de stoofperen te gebruiken. Zeker het zoete van de Liquorccini likeur is heerlijk bij de licht bittere ganache.

Kleine taartjes met stoofperen

Informatie vooraf

Het krokante van de taartjes krijg je door amandelmeel. Heb je geen amandelmeel, dan kun je ook 140 gram bloem nemen. De taartjes worden dan wel sneller zacht.
Voor deze taartjes gebruik ik bakringen van 6 cm doorsnede. Andere bakvormen kunnen ook wel, mijn eerste probeersels (zie foto hieronder) bakte ik in losse metalen muffinvormpjes. Ook liet ik de peertjes heel, wat heel mooi is maar wel iets lastiger te eten.

Klein taartje met stoofpeer

 

Wat heb je nodig

Voor het taartdeeg:

  • 120 g bloem
  • 50 g poedersuiker
  • 20 g amandelmeel
  • 75 g ongezouten boter
  • mespunt zout
  • 1 losgeklopt ei
  • 6 bakringen of vormen van 6 cm doorsnede

Voor de chocolade ganache:

  • 90 g pure chocolade van een goede kwaliteit
  • 130 g slagroom
  • 20 g siroop van de stoofperen
  • 7 g boter

Voor de vulling:

  • 4 stoofperen met Liquorccini (zie het vorige recept)
  • siroop van de peren
  • ca. 2 eetlepels fijngehakte geroosterde hazelnoten

Hoe maak je het

  1. Begin met het deeg. Meng de bloem met het amandelmeel en het zout. Voeg de boter in kleine stukjes toe en 1 kleine eetlepel van het losgeklopte ei. Kneed van alles een stevig deeg. Verpak het in plasticfolie en leg het 1 uur in de koelkast.
  2. Verwarm de oven voor op 170 graden Celsius (onder- en bovenwarmte).
    Laat de peren alvast uitlekken, zodat ze niet te nat zijn.
    Bestuif het werkblad met bloem en rol het deeg uit tot een dikte van ca. 3 mm. Steek uit het deeg ringen van ongeveer 9 cm en bekleed de bakringen ermee. Snijd het deeg langs de bovenkant van de vormpjes glad.
    Bekleed een bakplaat met een vel (siliconen) bakpapier en zet hierop de gevulde bakringen. Bak de taartjes in ca. 12 minuten goudbruin en gaar.
    Plaats op een rooster en laat volledig afkoelen. Je kunt de taartjes ook al een dag eerder bakken. Bewaar ze dan in een goed afgesloten doos.
  3. Begin nu met de chocoladeganache. Hak de chocolade in kleine stukjes en smelt deze au bain marie. Hiervoor breng je een laagje water in een steelpannetje aan de kook. Hang een vuurvast schaaltje in de pan, het mag het kokende water niet raken. Hierin smelt je de chocolade.
    Breng tegelijk de slagroom met de siroop tot tegen het kookpunt aan. Meng dit -rustig roerend- door de gesmolten chocolade. Als alles gemengd is voeg je de boter toe. Laat deze rusting smelten en meng goed door.
    Laat de ganache afkoelen tot kamertemperatuur.
  4. Halveer de peren en verwijder met een meloenbolletjeslepel of een aardappelmesje het klokhuis. Snijd de steeltjes er af en snijd de peerhelften in partjes.
    Je kunt er ook voor kiezen de peren heel te laten. Dan heb je voor elk taartje 1 stoofpeer nodig. Snijd aan de onderkant zoveel van de peer dat deze precies in het taartje past. Je kunt hiervoor ook een uitsteekring gebruiken.
    Strooi de gehakte hazelnoten in een kommetje.
  5. Het opmaken van de taartjes.
    Schep in elk taartje een eetlepel ganache. Leg hierop een half peertje. Kwast met een bakkwastje het peertje en de rand van het taartje in met de ingedikte perensiroop en strooi meteen de gehakte hazelnoten rond over de rand. Dit gaat het gemakkelijkst met een lepel.

De taartjes blijven in een afgesloten doos 1 of 2 dagen goed. Maar het lekkerst zijn ze natuurlijk op de dag zelf.

 

Kleine taartjes
Auteur: Meike Schaling
ISBN: 9789021568591
Prijs: € 17,50
Kosmos Uitgevers

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s