Snelle koolsalade met appel

Spitskoolsalade met appel

Koop jij wel eens een hele kool? Sinds een aantal jaren doe ik dat zeker wel. Altijd gedacht dat een hele kool wel erg veel is voor een huishouden van 2 personen. Maar dat is een vergissing en weet je waarom? Een goede stevige (verse dus) kool blijft in de koelkast zeker één (soms zelfs twee) weken goed. Behalve dat je er een heerlijke stamppot mee kunt maken en ze in plakken kunt roosteren in de oven, is geschaafde kool als rauwe salade een heerlijk bijgerecht.

Bovendien heeft een koolsalade als voordeel dat hij snel klaar is. Kool schaven, dressing erbij en eventueel nog wat extra’s in de vorm van noten en fruit. Meer is het niet!

Spitskoolsalade met appel

Spitskoolsalade met appel

Spitskoolsalade met appel

We testen een nieuwe dressing

In de foodybox die ik een aantal keren per jaar mag ontvangen, vind ik vaak nieuwe producten die ik nog niet ken. Dat is superleuk natuurlijk en een goede manier om ook eens iets anders te proberen. Zo ook de Cardini’s Ranch dressing met Italiaanse kaas.
Nu ben ik normaal niet van de kant-en-klare dressings en maak ze meestal zelf.

Wat vinden we ervan

Op naar de test. Puur op een lepeltje is mijn eerste gedachte: een sterk gekruide dressing, die bovendien met 2,2 gram behoorlijk wat zout bevat. Maar goed, een dressing lepel je niet op zo uit de fles.
Dressings horen bij een salade. Een stevige dressing zoals de Cardini’s Ranch dressing smaakt wat mij betreft het best bij een stevige salade. Bijvoorbeeld met spitskool, nu in het seizoen en lekker als salade.

Wauw, dat hadden we niet verwacht! De salade en de dressing lijken voor elkaar gemaakt. De combinatie is echt heerlijk!
Het recept dat ik als uitgangspunt gebruikte is van de koolsalade die ik al eerder plaatste (klik hier voor het originele recept).

Wat heb je nodig

(voor 2 personen)

  • 1/2 kleine spitskool
  • 1 zoetzure stevige appel
  • 1 el Cardini’s Ranch dressing met kaas
  • een handje spruitgroenten
  • evt. nog een handje walnoten

En verder:
een mandoline of fijne schaaf
evt. een appelboor

Hoe maak je het

  1. Pel de buitenste bladeren van de kool en halveer hem. Heb je een hele kool gekocht, bewaar dan de helft die je niet gebruikt in de koelkast.
    Schaaf de kool met de mandoline op de fijnste stand. Heb je geen mandoline dan kun je bijvoorbeeld ook een scherpe kaasschaaf gebruiken (dat doe ik op vakantie ook en dat gaat prima).
  2. Was de appel en verwijder het klokhuis. Door de appel ongeschild te gebruiken, krijgt je salade iets meer kleur. Je kunt de appel op de mandoline schaven (mag iets dikker) en dan in stukjes snijden, maar het gaat ook prima met een mes (snijd de appel dan eerst in kwarten)
  3. Gebruik je noten? Rooster deze dan even in een droge koekenpan tot ze beginnen te geuren en hak ze grof.
  4. Schep de groenten met de appel in een grote schaal en meng. Zout is niet nodig. Meng 1 eetlepel dressing goed door de salade, zodat alles bedekt is met een beetje dressing. Dek af met een deksel of bord en laat ongeveer een kwartier intrekken. Schep dan nog eens om en proef of je nog iets meer dressing nodig hebt. De dressing is vrij sterk van smaak, ik gebruik er in verhouding minder van.
  5. Garneer de salade vlak voor het serveren met een toefje spruitgroenten.

Bereidingstijd: ca. 30 minuten (incl. wachttijd)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s