Herfstgerecht: bonen stoofpotje zonder vlees

Bonenstoofpot zonder vlees

Zo ongeveer een jaar geleden kocht ik in een opwelling een zak gemengde (gedroogde) bonen, gewoon omdat ik ze zo mooi vond. Ze staan mooi op mijn aanrecht te shinen in een glazen pot, maar verdwijnen na een poosje toch in de voorraadkast. Eerst nog redelijk vooraan om langzaam maar zeker in een vergeten hoekje te belanden.

Door een moment van poetswoede en in een poging mijn voorraadkast op te ruimen (waarom heb ik toch altijd zo veel in die kast staan?), kom ik ook de bonen weer tegen. Waar een uurtje ruimen al niet goed voor is!

Vanwege het druilerige herfstweer heb ik wel zin in een hartverwarmend stoofpotje. Hiervoor besluit ik de gemengde bonen te gebruiken. De bonen moeten 8 uur weken, dus we moeten nog een dagje geduld hebben.
Gemengde bonen

Bonenstoofpot zonder vlees
Bonenstoofpot zonder vlees

Lekker zonder vlees

De gemengde bonen dienen als basis van de stoof, vlees is dan -voor de eiwitten in ieder geval- niet nodig. Als je zorgt voor stevige smaken, dan mis je het vlees ook echt niet. Erbij gaan zoveel mogelijk seizoensgroenten, ui en knoflook.

Een stoofpotje moet een behoorlijke tijd sudderen. De bonen overigens hebben een kooktijd van 60 minuten. Waarbij het handig is als je weet dat bonen naarmate ze langer liggen ook te kooktijd toeneemt. Mijn bonen waren na anderhalf uur nog niet helemaal gaar!

Bonenstoofpot zonder vlees

Wat heb je nodig

(voor ca. 3 personen)

  • 125 g gedroogde (gemengde) bonen (of 1 blik van ca. 500 g uitlek gewicht)
  • 1 laurierblad
  • 1 grote ui
  • 1 dikke teen knoflook
  • 125 g pastinaak
  • 150 g (winter) wortel
  • 150 g aardappel
  • 1 kleine gele paprika
  • 250 g kastanjechampignons
  • 1 mespunt gerookt paprikapoeder
  • 1/2 tl mild paprikapoeder
  • 1 blik tomaten (blokjes of heel)
  • 1 groentebouillonblok
  • 1 tl oregano
  • olijfolie
  • peper en zout
  • evt. 1 el maizena

Hoe maak je het

  1. Spoel de bonen goed in een zeef en zet in een pan met ruim water. Dit kun je de avond tevoren doen, maar 8 uur is eigenlijk voldoende.
  2. Ververs het water en zet de bonen op met het blaadje laurier. Voeg geen zout toe. Kook de bonen volgens de aanwijzingen op de verpakking. Proef tegen het einde van de kooktijd of ze gaar zijn. Zo niet, laat dan langer koken. Giet de bonen af en zet apart.
    Gebruik je bonen uit blik, giet deze dan af in een vergiet en spoel onder de kraan. Laat uitlekken.
  3. In de tussentijd:
    Schil wortel, pastinaak en aardappel en snijd in blokjes. Snijd de gele paprika in blokjes. Snipper de ui en knoflook.
  4. Verhit een scheut olijfolie in een pan, bijvoorbeeld een gietijzeren pan of een pan met dikke bodem. Smoor hierin de ui en de knoflook tot ze lichtbruin beginnen te kleuren. Voeg dan de groenten toe en schep om.
    Voeg het gerookt paprikapoeder toe en het laurierblad van de bonen en laat stoven onder af en toe omscheppen. Veeg ondertussen de champignons schoon met een vochtig doekje en snijd in plakjes. Voeg toe aan de stoof samen met het blik tomaten, de oregano en het paprikapoeder. Verkruimel het bouillonblok erboven en schep voorzichtig om. Voeg nu ook de uitgelekte bonen toe.
    Laat het gerecht ca. 15 minuten stoven, proef of de wortel gaar is en laat anders nog wat langer staan.
  5. Maak de maizena aan met 1 eetlepel water, roer goed los en meng met de groenten. Laat de saus indikken. Proef op smaak en voeg eventueel nog peper en zout toe.

Serveer met een frisse salade zoals van kool, courgette of komkommer.

TIP:

De hoeveelheden zijn -zeker met een salade erbij- voldoende voor 3 personen. Ben je met z’n tweeën, serveer de overgebleven stoof dan de volgende dag als lunch- of bijgerecht. Opwarmen gaat prima in de oven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s