Geroosterde pompoensoep met harissa

Vorig jaar maakte ik voor het eerst zelf pompoensoep en ik was blij verrast…Lekker!!! Dus ook nu weer aan de slag met pompoen. Alleen was het dit keer geen flespompoen maar een hokkaido, of nou ja zo’n oranje ronde zoals op de foto hieronder.

Geroosterde pompoensoep zegt het al, alle groenten worden geroosterd, gepureerd en op smaak gebracht met harissa. Makkelijker wordt het niet!
#recept #makkelijk #pompoensoep #vegan

Wat vinden we ervan

Na het roosteren worden alle ingrediënten gepureerd met bouillon. Omdat ik koos voor ui, paprika en wortel als extra groenten – ook allemaal zoet na roosteren/koken – werd het een behoorlijk zoet soepje. Om er een boost aan te geven voegde ik er harissapasta (een soort oosterse sambal) aan toe en ook wat citroensap en rasp. Dat maakte de soep meteen een stuk lekkerder.

Geroosterde pompoensoep zegt het al, alle groenten worden geroosterd, gepureerd en op smaak gebracht met harissa. Makkelijker wordt het niet!
#recept #makkelijk #pompoensoep #vegan

Recept Geroosterde pompoensoep met harissa

Hoofdgerecht
voor 2 personen
Voorbereiden:
20 min.
Bereiden:
15 min.
Totale tijd:
65 min.

Ingrediënten

 • 1 pompoen (oranje ronde, links op de foto)
 • 2 kleine uien
 • 2 tenen knoflook
 • 1 oranje paprika
 • 4 bospenen
 • ½ – 1 tl harissa
 • 1 l groentebouillon
 • ½ citroen (voor sap en rasp)
 • peper en zout

Voor de garnering

 • pompoenpitten of andere pitten/noten
 • kookroom
 • verse kruiden

En verder

 • Blender of staafmixer

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200oC (180oC hetelucht). Was de paprika en de wortelen. Snijd de pompoen in parten, snijd met een scherp mesje de pitten weg en leg deze op een bakplaat die eventueel bekleed is met bakpapier of een siliconen bakmatje. Leg er de ui, teentjes knoflook, de paprika en de wortelen bij. Laat deze groenten heel, ook de ui en knoflook hoef je niet te pellen. Dikke wortelen kun je in de lengte halveren, anders worden ze niet gaar. Besprenkel de groenten met olie en strooi er grof zout over.

Schuif de bakplaat in de oven en laat de groenten ongeveer een half uur bakken. Een beetje bruine randjes zijn niet erg, dit geeft extra smaak. Haal de bakplaat uit de oven en laat de groenten zover afkoelen dat je ze kunt beetpakken.

Schep met een lepel het vruchtvlees uit de pompoen, snijd de wortel in grove stukken. Pel de ui en de knoflook. Verwijder ook steelaanzet en pitjes van de paprika. Pureer de groenten met een flinke scheut bouillon en 1/2 theelepel harissa. Je kunt dit doen in een pan met een staafmixer of met een pureestamper als je iets grovere soep lekkerder vindt. Ik pureer de soep meestal in de blender, dan wordt hij fluweelzacht en helemaal glad.

Giet de soep in een ruime pan en voeg nog meer bouillon toe tot je een dikke gebonden soep hebt. Roer goed om en proef op smaak. Voeg eventueel nog een beetje harissa toe, of maggi, wat rasp en sap van citroen en eventueel nog peper en zout. Pompoen is vrij zoet van zichzelf, evenals de groenten die erbij gaan. Verwarm de soep langzaam.

Schep in kommen en garneer de soep vlak voor het serveren met slagroom, kokosroom of creme fraiche. Voeg wat gehakte noten en verse zachte kruiden als oregano, peterselie of koriander toe.

TIP: Wil je iets meer lezen over de verschillende soorten pompoen, kijk dan zeker eens op de website van Groentegroente.nl

Pin deze foto van de Geroosterde pompoensoep met harissa

Wil je het bericht opslaan? Bewaar deze foto dan op Pinterest, dan heb je hem altijd bij de hand.

Geroosterde pompoensoep zegt het al, alle groenten worden geroosterd, gepureerd en op smaak gebracht met harissa. Makkelijker wordt het niet!
#recept #makkelijk #pompoensoep #vegan

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s