Eat your veggies: Rauwe wortelsalade

De lekkerste wortelsalade ever! Zoals je op de foto ziet zijn de groenten gehakt, waardoor je bij elk hapje verschillende smaken proeft. Bovendien kun je de salade daardoor ook makkelijk meenemen voor de lunch.

Vegetarisch koken gaat me steeds gemakkelijker af. Het enige wat ik nog een beetje lastig vind, is het vervangen van broodbeleg. In mijn zoektocht naar variatie, alleen maar boterhammen met kaas en hagelslag wordt ook een beetje saai, zag ik in het boek Heel Veel Veg! diverse salades staan.

Zoals het bij mij wel vaker voorkomt, heb ik zelden alle ingrediënten in huis die in een recept vermeld staan. Dat vind ik over het algemeen geen probleem, dan gebruik ik gewoon wat ik wel heb en zoek bij de basis -wortelen in dit geval- andere smaakmakers die er goed bij passen.

De lekkerste wortelsalade ever! Zoals je op de foto ziet zijn de groenten gehakt, waardoor je bij elk hapje verschillende smaken proeft. 
#recept #salade #raw #gezond #vega
De lekkerste wortelsalade ever! Zoals je op de foto ziet zijn de groenten gehakt, waardoor je bij elk hapje verschillende smaken proeft. 
#recept #salade #raw #gezond #vega

Belangrijk: hak de groenten niet te fijn

De bereiding is eigenlijk heel eenvoudig, zeker als je in het bezit bent van een foodprocessor of een staafmixer met messenbakje hebt. Zo niet, dan zul je een goed mes nodig hebben en wat handwerk moeten verrichten. Maar ook dat lukt! Het resultaat is heen heerlijk frisse salade, die niet alleen lekker is bij de lunch, maar zeker ook als bijgerecht bij het avondeten.

De lekkerste wortelsalade ever! Zoals je op de foto ziet zijn de groenten gehakt, waardoor je bij elk hapje verschillende smaken proeft. 
#recept #salade #raw #gezond #vega

Recept Rauwe wortelsalade

Salade
voor 2 personen
Voorbereiden:
10 min.
Bereiden:
10 min.
Totale tijd:
20 min.

Ingrediënten

  • 200 g bospeen
  • ½ kleine courgette
  • 10-15 g wortelgroen
  • ½ zoetzure appel
  • 25 g hazelnoten
  • 15 g cranberries (rozijnen kan ook)
  • 1 el lijnzaadolie
  • rasp en sap van ¼ citroen
  • peper en zout

Bereiding

Schil de bospeentjes en hak in grove stukken. Bewaar 10-15 gram van het wortelgroen en was dit grondig want het bevat vaak veel zand. Leg een takje apart voor de garnering. Halveer de courgette en verwijder de pitjes (die zijn niet lekker in een salade). Was de appel (schillen is niet nodig), verwijder het klokhuis en snijd in grove stukken.

Doe alle ingrediënten behalve citroensap, peper en zout in een foodprocessor. Gebruik je het messenbakje van je staafmixer, dan zul je dit waarschijnlijk in 2 keer moeten doen. Laat de machine telkens kort pulseren, zodat je kunt controleren dat de groenten niet te fijn gehakt worden. Het moet geen puree worden. Schraap met een spatel de rand schoon en laat nog eens kort draaien.  Met de hand kan natuurlijk ook, gebruik dan een goed scherp en niet te klein mes.

Voeg peper en zout toe en een deel van het citroensap. Meng goed met een spatel. Proef en voeg eventueel nog wat citroensap toe. Schep de salade in een mooie kom en garneer met enkele blaadjes wortelgroen.

Smaakt heerlijk bij brood, of als bijgerechtje.

Variatietips

Ook lekker bij worteltjes zijn walnoten, pecannoten, zaden en pitten. Rozijnen. Zachte tuinkruiden zoals peterselie, basilicum en dille.

Vind jij het lastig om zelf iets te verzinnen als je de juiste ingrediënten niet in huis hebt? Laat het me weten in een reactie onder dit artikel! Ik ben heel benieuwd of je behoefte hebt aan meer tips om te variëren.

Pin deze foto van de Rauwe wortelsalade

Wil je het bericht opslaan? Bewaar deze foto dan op Pinterest, dan heb je hem altijd bij de hand.

De lekkerste wortelsalade ever! Zoals je op de foto ziet zijn de groenten gehakt, waardoor je bij elk hapje verschillende smaken proeft. 
#recept #salade #raw #gezond #vega

3 thoughts

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s