Zelf roomboter maken is helemaal niet moeilijk

Roomboter, het woord zegt het eigenlijk al: boter gemaakt van room, slagroom wel te verstaan. En je maakt het makkelijk zelf. Hoe gaaf is dat!
Bijna iedereen heeft wel eens meegemaakt dat je de slagroom net even te lang klopt en het geen slagroom meer is, maar boter. Dat is ook precies de manier waarop je roomboter maakt. Zo simpel is het.

Zelf boter maken van slagroom

Een tijdje geleden zag ik toevallig via social media een filmpje voorbij komen van Meneer Wateetons over het maken van boter. Yes, dat wil ik ook, was mijn eerste reactie! Maar terwijl hij dit met de hand doet, gebruik ik er mijn keukenmachine voor, zoveel uithoudingsvermogen heb ik echt niet (😉)

Zelf boter maken van slagroom

De karnemelk is niet persé nodig, maar door het fermenteren van de room krijgt de boter een lekkerdere smaak. Nu lust ik écht geen karnemelk, maar ik kreeg van een lieve buurvrouw een flesje.
Bewaar het vocht dat vrijkomt na het schiften van de room – dit is verse karnemelk!!! Volgens manlief, die karnemelk wél lust, smaakt het super. Veel lekkerder dan de gewone karnemelk. Zet de karnemelk in de koelkast of bak er wafels (recept volgt) of cake mee.

Om de boter langer houdbaar te maken, wordt deze “gespoeld” in ijswater. Hierdoor spoel je de laatste restjes karnemelk uit de boter. Doe je dat niet dan wordt de boter na 2 tot 3 dagen ranzig en is dus niet meer lekker.

Wat heb je nodig:

  • 500 ml slagroom
  • 30 ml karnemelk

En verder

  • Een afsluitbaar bakje met deksel
  • Keukenmachine of mixer of goed sluitende pot
  • Een stuk kaasdoek
  • Grote kom
  • IJsklontjes

Hoe maak je het:

  1. Meng de slagroom met de karnemelk en laat dit ineen afgesloten bakje ongeveer 24 uur op het aanrecht staan. Hierdoor gaat de room fermenteren en wordt dikker. Zet vervolgens minimaal 4 uur (of een nacht) in de koelkast.
  2. Giet de room in de mengkom van je keukenmachine. Gebruik de ballongarde om de slagroom te kloppen. Ga door totdat de slagroom tot boter geklopt is. Je zult merken dat dit redelijk snel gaat. Het is slim om de kom af te dekken met een deksel of een theedoek, want het gaat behoorlijk spatten. Als de boter (want dat is het dan) als een klont aan de garde blijft hangen, ben je klaar.
    Wil je dit met de hand doen, ook dat kan! Giet dan het roommengsel in een goed sluitende pot van ongeveer 1 liter. En schud tot de boter en melk gescheiden zijn.
  3. Leg het stuk kaasdoek in een zeef boven een kom en giet de boter af. Vang de karnemelk op in de kom. Vouw het doek om de klont boter en knijp er het meeste vocht uit. Leg de boter in een bakje gedurende 2 uur in de koelkast om goed te laten afkoelen.
    Vul een kom met water en ijsklontjes. Het ijskoude water zorgt ervoor dat de boter niet smelt en minder plakt. Spoel de boter door met je handen (of gebruik een siliconen spatel) in de boter te knijpen. Het water wordt troebel, vervang het dan door schoon water en herhaal tot het helder blijft.
  4. Maak een bal of blok van de boter en wikkel dit in vetvrij (bak)papier. Bewaar in de koelkast.

Bereidingstijd:
Voorbereiden: 10 minuten (wachttijd 24 uur + 1 nacht in de koelkast)
Bereiden: 2,5-3 uur (incl. wachttijd van 2 uur)

Behalve boter kun je ook goed crème fraîche en ricotta zelf maken, maar daarover later meer. In feite is de slagroom na 24 uur al crème fraîche, dus dat wordt een volgend project.

TIP: drink je eigenlijk nooit karnemelk, maar wil je er wel op een later moment weer boter mee maken? Vries de karnemelk dan in en gebruik een ijsblokjes vorm.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s