Wafels met karnemelk

Wafels met karnemelk

Met de verse karnemelk die ik over heb na het maken van de roomboter (zie hier) besluit ik wafels te bakken. Ik vind een oud recept voor Noorse wafels, met kardemom. Ik heb het recept een beetje aangepast, de kardemom kun je ook vervangen door vanille.

Het resultaat: super! De wafels zijn niet erg zoet, want je gebruikt in verhouding weinig suiker. Ook proef je de smaak van de karnemelk niet. Ik las ergens de tip om het ei te scheiden en als laatste aan het beslag toe te voegen. Hierdoor ontstaat een luchtige wafel.

Wafels met karnemelk
Wafels met karnemelk

Deze wafels bakte ik net na Sinterklaas en ik was al helemaal in kerststemming zoals je op de foto’s kunt zien. Helaas heb ik het recept door familieomstandigheden niet meer geplaatst voor de kerst. Maar omdat ze zo lekker waren, doe ik dat nu alsnog. Met de “oude” foto’s erbij.

Belangrijk: lees het recept voor je begint

Hoewel ik vaak bak en altijd roep dat je het recept goed moet lezen en alle ingrediënten op kamertemperatuur moeten zijn, vergeet ik dat zelf. Want ik denk aan cakebeslag en begin met boter en suiker, giet er dan -gedachteloos- de karnemelk zo uit de koelkast bij… Arghhh… Help! De boter is meteen weer hard, dus ik vis hem met een lepel uit het nu wel heel vloeibare beslag. Een half uurtje later ga ik weer verder. Het komt allemaal goed, zoals je op de foto’s wel ziet 😉

Wafels met karnemelk

Ingrediënten

  • 30 g suiker
  • 2 eidooiers
  • 1/4 tl kardemom of vanille-extract
  • 250 ml karnemelk
  • 250 g patentbloem
  • 1,5 tl bakpoeder
  • een snufje zout
  • 50 g gesmolten boter
  • 2 eiwitten

Bereiding

Laat voordat je begint alle ingrediënten op kamertemperatuur komen. Smelt de boter en laat deze afkoelen.

Klop de suiker met de eidooiers en het vanille-extract schuimig. Voeg de melk toe en mix nog even.
Meng bloem met bakpoeder en een snufje zout en voeg dit in delen toe aan het beslag. Mix tot een klontvrij en tamelijk dik beslag.

Spatel de vloeibare boter door het beslag. Klop het eiwit stijf, dit kan prima in een maatbeker. Schep 1 lepel eiwitschuim inde kom en spatel dit rustig door het beslag. Herhaal dit tot het eiwitschuim gemengd is.

Verwarm intussen het wafelijzer. Schep 2-3 lepels beslag in het wafelijzer, afhankelijk van de grootte van de wafels heb je meer of minder beslag nodig. De eerste keer kun je de vorm ook invetten meteen beetje boter of olie. Bak de wafels goudbruin en gaar, de baktijd is ook weer afhankelijk van het wafelijzer. Laaf afkoelen op een rooster. Bewaar de wafels in een goed afgesloten doos of zak.

Serveer met poedersuiker. Wil je iets bijzonders beleg de wafels dan met (warm)fruit en eventueel slagroom of een bolletje vanille-ijs.

TIP: de wafels worden vanzelf weer zacht, maar je kunt ze heel goed eventjes in de broodrooster weer oppiepen. Ook lekker: een klontje roomboter er op laten smelten!

Een gedachte over “Wafels met karnemelk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s