Ovenschotel met prei en champignons

Ovenschotel met prei en champignons

Soms heb je gewoon zin in iets anders, geen aardappelen als het even kan maar ook geen pasta of rijst. Zo was het voor mij ook en dus maakte ik een heerlijke ovenschotel met prei en champignons.

Als uitgangspunt heb ik pastei genomen, een vlees- of groentegerecht in deeg gebakken. Het lijkt op quiche, maar dan toch weer anders. Voor het gemak heb ik alleen een dakje van bladerdeeg gemaakt, want ik had niet genoeg in mijn vriezer liggen voor de deegbodem.

Erbij eten we een frisse salade bijvoorbeeld deze wortelsalade of witte kool salade en dat is dan een prima maaltijd. 

Pastei met prei en champignons

Hoe breng je de groenten goed op smaak?

Prei en ui worden gesmoord en op smaak gebracht voordat de schotel de oven in gaat. Dat smoren maakt dat beide groenten het scherpe of pittige verliezen en zoet worden. Ik voeg kerriepoeder toe, dat geeft wat extra pit aan de schotel. Doe dit wel met beleid, het is niet de bedoeling een kerrieschotel te maken.
Ook de kruidenroomkaas van Paturain die ik kreeg om te proberen, heeft veel smaak. Het is dan ook handig om even te proeven voordat je extra zout toevoegt.

Pastei met prei en champignons

Ingrediënten, voor 2 personen

  • 1 dikke prei 
  • 250 g (kastanje)champignons 
  • 1 ui 
  • 1 teentje knoflook 
  • 1 mespunt kerriepoeder 
  • 1 tl tijmblaadjes 
  • 2 eieren 
  • ½ bakje of ca. 100 g Paturain quisine 
  • scheutje olijfolie om in te bakken 
  • peper en zout 
  • 4 plakjes diepvries bladerdeeg (of een rol vers)

Bereiding 

Laat het bladerdeeg ontdooien (liefst in de koelkast). Maak de prei en champignons schoon. Halveer de prei eerst in de lengte, laat de wortelaanzet eraan zitten, dan valt hij niet uit elkaar. Spoel nu al het zand weg tussen de bladeren en snijd in halve ringen. Snijd de champignons in plakjes. Snipper de ui en de knoflook. 

Verwarm de oven voor op 210 graden hetelucht of 225 graden boven- en onderwarmte.  

Verhit een scheutje olie in een ruime wokpan of hapjespan. Smoor hierin de ui en knoflook tot ze glazig zijn. Voeg dan de prei en champignons toe en ook de kerrie en de tijm. Bak tot de groenten geslonken zijn (5-10 minuten) en schep regelmatig om, zodat ze niet aanbranden. 

Klop de roomkaas met de eieren los. Voeg dit mengsel toe als de groenten bijna gaar zijn. Meng goed en proef op smaak. Voeg eventueel nog peper en zout toe. Zet apart en laat afkoelen tot lauwwarm.

Haal het bladerdeeg uit de koelkast en snijd elk plakje in vieren. Ik gebruikte een radertje hiervoor maar met een mes gaat het natuurlijk ook prima. De truc is om het mes door het deeg te “drukken” in plaats van trekken of snijden. Op die manier rijst het mooier.

Schep het groentemengsel in een passende ovenschaal en vlecht met het bladerdeeg een raster. Elk motief is prima natuurlijk, zolang je maar wat openingen in het deeg laat waardoor overtollig vocht kan ontsnappen. Kwast het deeg in met een beetje olijfolie of wat losgeklopt ei.

Zet de schotel in het midden van de voorverwarmde oven en bak ongeveer 15-20 minuten tot de groenten door en door warm zijn en het bladerdeeg fluffy en goudbruin.

Haal de schaal uit de oven en laat ca. 5 minuten rusten.

Bereidingstijd:
Voorbereiden: ca. 20 minuten
Bereiden: 30 minuten (incl. oventijd)

2 gedachten over “Ovenschotel met prei en champignons

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s