Winterse salade met linzen en geroosterde groenten

In de wintermaanden eten we ook wel salades, maar deze hebben dan vaak geroosterde groenten als basis en worden lauwwarm geserveerd. Voor deze winterse salade met linzen gebruiken we geroosterde pastinaak, bieten en worteltjes.

In de wintermaanden eten we ook wel salades, maar deze hebben dan vaak geroosterde groenten als basis en worden lauwwarm geserveerd. Voor deze winterse salade met linzen gebruiken we geroosterde pastinaak, bieten en worteltjes. 
#recept #salade #maaltijdsalade #vegetarisch
In de wintermaanden eten we ook wel salades, maar deze hebben dan vaak geroosterde groenten als basis en worden lauwwarm geserveerd. Voor deze winterse salade met linzen gebruiken we geroosterde pastinaak, bieten en worteltjes. 
#recept #salade #maaltijdsalade #vegetarisch

Een fris accent voor extra smaak

Met gekookte linzen en geroosterde groenten kan een salade al snel nogal zwaar worden. Door toevoeging van wat sla en een mandarijntje zorg je voor een fris accent en het maakt de salade een stuk lekkerder.
In plaats van feta gebruikte ik in de salade Apetina light saladekaas, welke ik toegestuurd kreeg om uit te proberen. Hij smaakt prima, maar is duidelijk anders van structuur dan de originele Griekse feta.


Recept Winterse salade met linzen en geroosterde groenten

Salade
voor 2 personen
Voorbereiden:
60 min.
Bereiden:
10 min.
Totale tijd:
1 uur + 10 min.

Ingrediënten

 • 125 g gekookte groene linzen (mag ook uit een blikje)
 • 6 kleine rauwe rode bietjes (of 2 voorgekookte)
 • 2 pastinaken
 • 1 aardappel
 • 1 of 2 wortels
 • enkele takjes tijm (of 1/2 tl gedroogd)
 • 1 laurierblaadje
 • zout en peper
 • 1 krop baby romaine sla
 • 1 sinaasappel of 2 mandarijntjes
 • 2-3 el mosterd-honingdressing (klik hier voor het recept)
 • ca. 100 g feta

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 graden hetelucht (220 graden boven- en onderwarmte).
Bekleed een bakplaat met een vel bakpapier.

Winterse salade met linzen en geroosterde groenten

Schil de bietjes, snijd ze in kwarten en verdeel over de bakplaat. Besprenkel de bieten met olijfolie en rooster in het midden van de oven ongeveer 1 uur.
Was de linzen en laat ze 30 minuten weken in koud water.

Schil de wortels en pastinaak, halveer ze in de lengte en snijd elke helft in 2 of 3 parten. Hussel met een scheut olijfolie en voeg toe aan de bietjes. De groenten hebben ongeveer 45 minuten nodig om te garen.
Schil de aardappel en snijd ook deze in parten. Maak de rode ui schoon, verwijder de droge schil, maar laat de wortelaanzet er aan zitten. Snijd in partjes.

Haal de bakplaat even uit de oven. Voeg aardappel en ui toe. Verdeel de tijm er over (bewaar 1 takje voor de linzen) en breng op smaak met wat zout. Schep alles goed om zodat ook aardappel en ui met een laagje olie bedekt worden.
Zet de bakplaat terug in de oven en laat nog ongeveer 30 minuten bakken tot alle groenten gaar zijn. Controleer dit door er even met een mesje in te prikken. Zet de oven uit en open de ovendeur een stukje en laat de groenten afkoelen tot lauwwarm.

Kook intussen de linzen met zout, het laurierblaadje en enkele takjes tijm, zachtjes gaar in 30 minuten. Zet het vuur niet te hoog, want dan koken ze stuk. Giet de linzen af in een zeef en laat afkoelen tot lauwwarm.

Meng de geroosterde groenten voorzichtig met de linzen in een kom en schep de dressing er door.

Pluk de blaadjes van de sla en verdeel deze over een grote schaal of over 2 borden. Schil de sinaasappel of mandarijntjes en snijd in plakjes of partjes. Verdeel de groenten over de sla en leg het fruit ertussen. Garneer met de feta.

Extra informatie: Al eerder vergeleek ik het smaakverschil tussen de voorgekookte bieten en zelf gepofte of geroosterde rauwe bieten. De laatste vind ik echt lekkerder. Het is niet moeilijk, lees hier het betreffende blogbericht.

Pin deze foto van de Winterse salade met linzen en geroosterde groenten

Wil je het bericht opslaan? Bewaar deze foto dan op Pinterest, dan heb je hem altijd bij de hand.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s