Citroen maanzaad muffins met een crème topping

Het maken van een citroen maanzaad cake staat al heel lang op mijn nog-te-bakken lijstje. Het kwam er steeds maar niet van, maar nu heb ik ze dan eindelijk toch gemaakt! Het werden uiteindelijk citroen maanzaad muffins met een topping. Waarom? Ik had nog maar 2 eieren in huis (;-)). Bovendien wilde ik eerst ook wel eens weten of ik het wel lekker vind.

Deze muffins zijn het leukst met een topping. Ik gebruikte de Enchanted Crème van FunCakes die ik toegestuurd kreeg. Wil je de crème topping liever zelf maken, dan geef ik je hier meteen een receptje. De garnering bestaat uit fijn gemalen gesuikerde citroenschil, maar je kunt natuurlijk ook sprinkles gebuiken.

Citroen maanzaad muffins met crème topping.
Citroen maanzaad muffins met crème topping.

Zullen we er een tandenstoker bij serveren?

Mjum! Dat is eigenlijk het enige goede antwoord op bovenstaande vraag. Een klein dingetje zijn wel de maanzaadjes. Met een beetje pech loop je met zwarte puntjes tussen je tanden. Je zou er bijna een tandenstoker bij geven, haha.
Het recept is niet ingewikkeld en met twee eieren kom je tot 8-10 kleine muffins. Maar je kunt ze natuurlijk ook wat groter maken.
Een muffin wordt natuurlijk leuker als je gebruik maakt van extra garnering in de vorm van een topping van roomboter of roomkaas.

Citroen maanzaad muffins met crème topping.

Ingrediënten

Voor 8-10 kleine muffins

  • 100 g ongezouten roomboter
  • 100 g fijne tafelsuiker
  • 2 eieren
  • 100 g bloem
  • 1/2 tl bakpoeder
  • 1 el citroensap
  • rasp van een halve citroen
  • 1 el maanzaad

Voor de topping

  • 100 g roomkaas
  • 100 g poedersuiker
  • 1 el citroensap
  • citroenrasp
  • ter garnering een beetje gemalen gesuikerde citroenschil
Gedroogde, gesuikerde citoenschil kun je makkelijk fijn malen en het ziet er ook nog eens leuk uit!

En verder:

  • 8-10 muffinvormpjes van papier, metaal of siliconen
  • een spuitzak met gekarteld spuitmondje

Bereiding

Laat alle ingrediënten op kamertemperatuur komen. Boen de citroen goed schoon onder de kraan, droog en rasp de helft van de schil.

Verwarm de oven voor op 160 graden.

Meng boter, suiker en eieren goed met de mixer. Voeg dan citroensap, rasp en maanzaad toe. Zeef de bloem met het bakpoeder boven de kom. Meng alles met een spatel snel tot een glad beslag.

Schep het beslag in de muffinvormpjes, vul ze tot 2/3 van de rand. Bak je de muffins in de airfryer, dan is het handig om papieren vormpjes ook in een siliconen of metalen vormpje te zetten.

Bak de muffins ongeveer 20 minuten in de oven of 15 minuten in de Airfryer tot ze goudbruin en gaar zijn. Laat ze afkoelen op een rooster.

Maak als de muffins zijn afgekoeld de topping. Klop de roomkaas met de suiker en een halve eetlepel van het citroensap luchtig. Proef op smaak. Voeg eventueel nog de rest van het citroensap en een beetje citroenrasp toe. Schep de topping in de spuitzak en garneer er de muffins mee. Garneer eventueel met een beetje citroensuiker.
Gebruik je de kant-en-klare topping, volg dan de aanwijzingen op de verpakking.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s