No knead Platbrood, brood zonder kneden

Het fijne aan dit recept is het feit dat je het deeg niet hoeft te kneden. Het is een zogenaamd No Knead platbrood. Deegje mengen, rusten, vormen, rusten en bakken maar. Meer is het niet, dus het komt vooral neer op geduld!

Al een hele poos geleden probeerde ik dit recept en het mislukte jammerlijk! Ja, ook dat hoort bij mijn proefkeuken. Niet alles lukt meteen de eerste keer. Het recept ging op een stapeltje en vervolgens vergat ik het geruime tijd, totdat ik het afgelopen week tijdens het opruimen weer tegenkwam.


Als je weet dat het eerder niet lukte, ben je natuurlijk kritischer. Je leest het recept nog eens aandachtig door en realiseert je dan dat er in verhouding te veel zout staat. Ik pas het aan en tadaa!!! Gelukt!

Het recept knip ik op in 2 delen. In het eerste stuk wat algemene informatie, die zeker voor beginnende broodbakkers wel handig is.

Recept No knead Platbrood

Brood
voor 1 brood
Voorbereiden:
5 min.
Bereiden:
20 min.
Totale tijd:
2 uur + 30 min.

Ingrediënten

 • 250 g patentbloem
 • 7 g gedroogde gist
 • 7 g (2 afgestreken theelepels) basterdsuiker
 • 4 g (3/4 theelepel) zout
 • 200 g handwarm water
 • 1 el olijfolie + een beetje extra
 • sesamzaad of takjes rozemarijn
 • zoutflakes of grof gemalen zout

Bereiding

Voor je begint:

 1. De temperatuur van het deeg moet ongeveer 25-27 graden zijn. Als je het meel op kamertemperatuur bewaart (bijv. 20 graden) dan mag het water 30 graden zijn. De temperatuur van het deeg is belangrijk om het rijsproces goed op gang te brengen.
 2. Zorg dat gist en zout niet met elkaar in aanraking komen. Zout remt de werking van gist.
 3. Weeg de ingrediënten het liefst af, ook zout en suiker. Op die manier ben je nauwkeuriger en is de kans van slagen groter.

En dan nu aan de slag:

In een kom weeg je het meel af, maak een kuiltje en voeg de gist toe. Zeef de basterdsuiker boven de kom. Strooi het zout langs de rand. Verwarm het water tot handwarm of 30 graden (zie punt 1 hierboven) en giet dit in het kuiltje. Roer nu met een deegklopper, een lepel of siliconen spatel alles goed door elkaar. Roer zo lang tot je een deegbal hebt. Het hoeft geen glad deeg te worden, het is zelfs nog behoorlijk grof. Dek af met een badmuts (of plasticfolie met daarover een theedoek). Laat het deeg in ongeveer een uur rijzen of tot het in hoeveelheid verdubbeld is. Je zult zien dat zich luchtbelletjes vormen. Het deeg is heel erg vochtig, maar dat is oké omdat je het niet hoeft te kneden.

No Knead Platbrood

Leg een vel bakpapier op je aanrecht en bestrooi het met bloem. Stort voorzichtig het deeg hierop. Maak je handen vochtig en gebruik een deegspatel om het deeg een beetje naar elkaar toe te vouwen en zo een platte bal te vormen. Druk het voorzichtig nog wat platter met je handen tot ongeveer 2 of 3 cm dikte.

Leg het deeg met bakpapier op een bakplaat. Kwast een vel plasticfolie goed in met olie en leg dit over het deeg. Dek af met een theedoek. Laat het deeg bij kamertemperatuur ongeveer 45 minuten rijzen.

Verwarm na 25 minuten de oven voor op 230 graden hetelucht (of 250 graden onder- en bovenwarmte). Zet een metalen schaaltje op de bodem.

Verwijder de theedoek en de folie. Druk nu met je knokkels of vingers (maak ze eerst nat!) voorzichtig kuiltjes in het deeg. Kwast of sprenkel er 1 eetlepel olijfolie over en bestrooi met sesamzaad of steek in elk holletje een takje rozemarijn. Strooi er ook wat zout over.

Breng een kopje water aan de kook. Schuif de bakplaat in het midden van de oven. Giet het kokende water in het schaaltje. Verlaag na 8 minuten de temperatuur naar 180 (of 200) graden. Haal het schaaltje uit de oven en bak het brood nog 5 minuten of tot het goudbruin is.

Laat afkoelen op een rooster.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s