Recept voor het bakken van nieuwjaarsrolletjes

Brosse wafeltjes: nieuwjaarsrolletjes

Ken je kniepertjes en nieuwjaarsrolletjes? Dit zijn heerlijk brosse wafeltjes plat of in een rolletje. Volgens de traditie worden met oud jaar kniepertjes (of knypertjes) gebakken. Dit zijn de platte wafeltjes die het oude jaar symboliseren. De andere wafeltjes zijn rolletjes of ook wel nieuwjaarsrolletjes die juist het nieuwe jaar symboliseren. Nog strak in het vel zeg maar, vandaar nog opgerold. Aan het einde van het jaar is de elasticiteit er een beetje uit en houd je het platte wafeltje over.

Niet alleen voor nieuwjaar

Ik kreeg het originele familierecept van Wupke en mag het hier delen. Zoals ik hierboven al zei, de traditie wil dat je deze wafeltjes met oudjaar of nieuwjaar bakt, maar ze zijn eigenlijk veel te lekker om er maar één keer in het jaar van te genieten. Ik heb de rolletjes al 2x gebakken, want oefening baart kunst nietwaar. Ze zijn heerlijk om zo te eten of, voor de liefhebber, met slagroom gevuld. Tijdens de tweede ronde maakte ik er ook (ijs)hoorntjes en bakjes mee. Beide kun je heerlijk vullen met vers fruit en ijs of slagroom. Een feestelijk dessert, toch?
Het recept voor de kniepertjes volgt op een later moment, want dat is toch meer een deeg dan een beslag.

Brosse wafeltjes: nieuwjaarsrolletjes
Brosse wafeltjes: nieuwjaarsrolletjes
Brosse wafeltjes: nieuwjaarsrolletjes

Een speciaal wafelijzer

Voor het bakken van deze wafeltjes heb je een speciaal wafelijzer nodig. Vroeger werden ze in een wafelijzer met handvatten op het fornuis gebakken. Tegenwoordig hebben we gelukkig een elektrische variant van het merk Cloer. Het wafelijzer mocht ik ook lenen van Wupke, hoe aardig is dat?
Is het beslag dun genoeg, dan kun je er ca. 40 wafeltjes mee bakken. Het deeg is na het bakken nog heel even slap, rollen doe je dus ook meteen anders lukt het niet meer. Bewaar je de wafeltjes in een goed afgesloten doos of vershoudzakje, dan blijven ze weken goed. Maar zo lang haal je denk ik niet, want ze zijn echt heel erg lekker.

En ga jij nu ook aan de slag met deze heerlijke wafeltjes, laat me dan zeker eens weten wat je ervan vond. Dat vind ik leuk! 🙂


Ingrediënten, voor ca. 40 stuks

  • 125 g patentbloem (of Zeeuwse bloem)
  • 125 g witte basterdsuiker
  • 50 g ongezouten roomboter
  • 1/2 ei (M)
  • 125 g heet water
  • 1/2 glaasje brandewijn of 1/2 tl anijszaad *
  • evt. 1/4 tl vanille extract

En verder heb je nodig:

  • een wafelijzer geschikt voor het bakken van dunne wafeltjes bijv. van Cloer
  • een stokje voor het oprollen van de wafeltjes


Bereiding

Laat de roomboter op laag vuur langzaam smelten. Wrijf het anijszaad fijn in een vijzel. Klop het ei los een een kommetje.
Zeef bloem, basterdsuiker en 1/2 tl anijszaad boven een kom. Voeg hieraan eerst een kopje van het hete water toe en meng goed met een spatel of lepel. Voeg dan de boter toe en meng weer. Laat het een beetje afkoelen tot handwarm.
Voeg de helft van het losgeklopte ei toe (dit is ongeveer 25 gram).
Meng alles nog eens goed en voeg de rest van het water toe. Roer tot een glad beslag.

Laat het beslag 1 dag rusten in de koelkast.

Haal de kom met het beslag minimaal 1 uur voordat je begint te bakken uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen. Het beslag moet lobbig zijn, iets dikker dan pannenkoekbeslag. Is het te dik, voeg dan nog een beetje heet water toe.
Hoe dunner je beslag, hoe brosser de wafels.

Verwarm het wafelijzer. Bij een Cloer ijzer is dit tussen stand 3 en 4. Het is per merk/type verschillend, dus zeer zeker een kwestie van uitproberen.
Vet het ijzer in met boter en een siliconen bakkwastje of een stuk keukenrol.
Giet voor een kleine wafel 1/2 juslepel beslag op de plaat en sluit het deksel. Baktijd is tussen 45 seconden en 1 minuut tot ze lichtbruin zijn. Ook dit is weer afhankelijk van het merk/type wafelijzer.
Je hebt voor de wafeltjes maar een beetje beslag nodig. Ze lopen heel erg uit.
Wip de slappe wafel er uit met een kunststof spatel, leg op een plank en rol op met behulp van een dun stokje. Doe dit snel en voordat de wafel afgekoeld is, anders lukt het niet meer.

Variaties, leuk voor desserts:
IJshoorntje: rol de wafeltjes om een conische vorm.
Kuipje: leg een (losse) muffinvorm ondersteboven op het aanrecht en plooi de nog warme wafeltjes hierop.
Halve rol: leg een warm wafeltje over een deegroller.
Bak mini wafeltjes (4 of 5 in één keer) als garnering van toefjes slagroom bij ijs of gebakjes/taart.

* De brandewijn komt uit het oude recept en kun je goed vervangen door anijs of een anijsblokje.

Bewaar de wafels in een goed afgesloten bus of doos. Serveer eventueel met slagroom.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s