Makkelijke maaltijd: Thaise curry met groenten en rijst

Thaise curry met groenten en rijst

Op drukke dagen is het fijn om een recept achter de hand te hebben dat makkelijk te bereiden is en toch bijzonder smaakvol. Op zo’n dag maak ik graag een curry met groenten en rijst.
Zeker voor de makkelijke maaltijd is goed keukengereedschap handig. Zo kan ik bijvoorbeeld niet zonder mandoline. Mijn eerste exemplaar is een tijdje geleden gesneuveld, maar ik heb meteen een nieuwe gekocht. Ideaal voor het dun schaven/snel snijden van groenten.

Thaise curry met groenten en rijst
Thaise curry met groenten en rijst

Kant en klaar of uit een potje

De basis voor de currysaus in dit recept komt -want weinig tijd- uit een potje. De Thaise Gele Curry Pasta van Sutharos kreeg ik in de Foodybox om uit te proberen. De smaak van de curry is lekker, behoorlijk pittig al vindt Sutharos van niet (het is maar wat je gewend bent 😉 ).
Wil je de currysaus helemaal zelf maken, kijk dan eens hier (een van de eerste recepten van mijn blog) of zoek op curry.

Voordat je begint

Voor de broodnodige eiwitten kun je kiezen uit kip of vis of een plantaardig product als seitan, tofu of vegetarische kipstukjes. Ik koos in dit gerecht voor een vleesvervanger Bak ze apart en voeg pas op het laatst aan de saus toe. Vis en kip zijn zeker in dit gerecht ook heel erg lekker en worden in de currysaus gegaard.


Ingrediënten

  • 200 g vis/vleesvervanger/kip
  • 2 rode puntpaprika
  • 1/4 spitskool
  • 120 g basmatirijst
  • rijstolie of zonnebloemolie

Voor de saus

  • 20-25 g Thaise gele currypasta (bijv. van Sutharos)
  • 1 sjalotje
  • 250 ml kokosmelk
  • 1 el vissaus
  • 1/2 el suiker
  • evt. 1 el maizena
  • zout
  • 1/2 citroen of limoen

Voor de garnering
basilicumblaadjes of kaffir limoen blaadjes

Bereiding

Snipper het sjalotje, snijd de rode paprika in ringen en schaaf de spitskool dun. Gebruik je vis of kip, snijd deze dan in stukjes. Ook tofu of seitan snijd je in stukjes.
Breng water aan de kook voor de rijst (voor 1 beker rijst 3 bekers water). Spoel de rijst met koud water in een zeef tot het water helder blijft. Laat uitlekken. Voeg zout toe aan het kokende water en kook de rijst volgens aanwijzingen op de verpakking. Laat even uitdampen, roer los met een vork en zet apart.

Terwijl de rijst kookt:
Verhit 1 el olie in een koekenpan of wok en bak hierin de currypasta ca. 1 minuut. Voeg dan de kokosmelk toe, breng aan de kook en laat eventjes koken. Voeg dan de uitjes, 1 handvol van de kool, 1/2 el suiker en 1/2 el vissaus toe. Voeg nu eventueel ook de kip toe. Gebruik je vis, voeg deze dan aan het einde van de kooktijd toe, als de groenten bijna gaar zijn. Vis heeft niet veel tijd nodig om te garen. Laat zachtjes koken tot de groenten gaar zijn.

Verhit een scheutje olie in een wok en bak hierin de puntpaprika en de spitskool tot deze beetgaar is.

Gebruik je vleesvervangers? Verhit in een kleine koekenpan een scheut olie en bak hierin de vegetarische kipstukjes, seitan of tofu tot ze knapperig en warm zijn.

Serveer het gerecht in 2 diepe borden of in een grote schaal. Schep de rijst in de borden, daarop de groenten en eindig met de currysaus. Garneer de schotel met basilicumblaadjes of kaffir limoenblaadjes. Heb je beide toevallig niet in huis, vervang dit dan door peterselie of jonge bladspinazie.

Lekker voor erbij: een zoetzure komkommersalade om de brand te blussen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s