Popovers, luchtige broodjes uit Amerika

Popovers

Soms kom je leuke foto’s tegen op instagram die je triggeren om uit te zoeken wat het eigenijk is. Want nog nooit eerder van gehoord, maar het ziet er zo leuk uit! Hetzelfde gebeurde mij met de foto van de popovers die ik zag. Mijn eerste reactie was “dat wil ik ook maken”…

Popovers, luchtige broodjes uit Amerika
Popovers, luchtige broodjes uit Amerika

Wat zijn popovers eigenlijk

Na wat rondklikken op internet ontdekte ik dat het in deze vorm iets uit Amerika is, terwijl in Groot Brittanie de Yokshire pudding op dezelfde manier gemaakt wordt (alleen dan met een vulling van vlees of groente). Waar het eigenlijk op neerkomt: het is een soort pannekoekenbeslag, maar dan gebakken in een vormpje en niet in de pan. Het beslag bestaat uit ei, bloem, melk en een beetje boter. Meer is het niet. Best gezond eigenlijk, toch?

Popovers, luchtige broodjes uit Amerika

Voordat je begint

Met de hoeveelheden van het recept bak je ongeveer 6 grote popovers. Bak je ze in een muffinpan, dan haal je er wel 12 uit.
Het is een snel beslag, klaar in ongeveer 5 minuten! Dus zorg dat je alles afweegt en klaar zet voor je begint.
Je kunt het beslag kloppen met de mixer, met een keukenmachine en zelfs mixen in een blender. Voor de sportievelingen onder ons: met de hand kloppen kan natuurlijk ook!

De popovers rijzen letterlijk de pan uit. Houd daar rekening mee! Heb je een kleine oven, dan kun je misschien beter een muffinpan gebruiken. Bij mij paste het net! Je wilt namelijk niet dat de bovenkant verbrand.
Plaats je vormen ook op een bakplaat. Op die manier schuif je alles makkelijk de oven in en als het dan een beetje over loopt is het niet zo erg.


Ingrediënten

  • 340 g volle melk
  • 4 eieren (L)
  • 1/2 – 3/4 tl zout
  • 180 g bloem
  • 45 g ongezouten roomboter + extra voor het invetten van de vormen

Bereiding

Belangrijk: zorg ervoor dat de eieren op kamertemperatuur zijn. Verwarm de melk tot lauwwarm, smelt de boter en laat afkoelen tot handwarm. Zeef de bloem.

Verwarm de oven voor op 200 graden voor de grote vormen, of 225 graden voor de muffinpan.Vet je vormen in met ruim roomboter. Neem bij de muffinpan ook de bovenkant mee, zodat je deeg er niet aan vast plakt.

Mix in een kom de eieren met de melk en het zout tot schuimig. Je bent klaar als je mengsel eenkleurig is en je geen slierten eigeel meer ziet.
Voeg nu alle bloem ineens toe en mix weer snel. Het beslag hoeft niet egaal glad te zijn, kleine klontjes zijn geen enkel probleem.

Zet de bakvormen (op de bakplaat) even in de oven tot de boter smelt en de vormen warm zijn.

Giet de boter bij het beslag en spatel dit er snel door.
Haal de vormen met de bakplaat uit de oven. Giet het beslag in de vormen tot ongeveer de helft tot 3/4.
Zet dan de bakplaat met de gevulde bakvormen snel weer terug onder in de oven.

Bak gedurende 15-20 minuten tot ze goudbruin zijn en uitgerezen.
Verlaag dan de temperatuur naar 150 graden (175 voor de muffins) en bak de popovers nog 10-15 minuten.

Haal de bakplaat uit de oven en plaats de bakvormen op een rooster. Maak met een scherp mesje een inkeping in de bovenkant zodat het stoom er uit kan. Als ze een beetje zijn afgekoeld, haal je ze voorzichig uit de vorm. Misschien even met een mesje de zijkanten los maken.

Eet ze warm met roomboter, honing, ahornsiroop of je favoriete jam.

Wil je ze later eten, dan kun je ze ook 5 minuutjes langer laten bakken, dan houden ze hun stevigheid iets langer vast. Overgebleven popovers kun je eventueel ook de volgende dag even oppiepen in de oven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s