Ovenschotel met venkel, aardappelen en tuinbonen in tomatensaus

Venkel Ovenschottel

Venkel is een bijzondere en veelzijdige groente. Heerlijk in stoofschotels, ovenschotels of salades. Venkel heeft een kenmerkende smaak, namelijk van anijs. Vooral rauw verwerkt proef je dat goed, koken maakt de venkel wat zachter van smaak. Vandaag deel ik een ovenschotel met venkel en aardappelen. Smaakmakers hierbij zijn tomaten, olijven en kruiden.

Een ovenschotel met venkel en aardappelen. Smaakmakers hierbij zijn tomaten, olijven en kruiden.
Een ovenschotel met venkel en aardappelen. Smaakmakers hierbij zijn tomaten, olijven en kruiden.

Venkel in de hoofdrol

Deze ovenschotel met venkel in de hoordrol kun je als hoofdgerecht eten. Om het gerecht vegetarisch te houden zocht ik naar een vleesvervanger en bron van eiwitten. Daarom voegde ik tuinbonen toe (de man houdt niet van kikkererwten). Ben je geen fan van tuinbonen, vervang deze dan door bijvoorbeeld kikkererwten of tuinerwten.

Venkel is een heerlijke groente met een zachte anijs smaak. Lekker rauw in een salade of gebakken in een ovenschotel.

Natuurlijk kun je bij dit gerecht ook prima nog een stukje vlees of kip eten als je dat graag wilt. Dan is deze hoeveelheid vast wel genoeg voor drie.


Ingrediënten, voor 2 personen

  • 500 g kleine aardappelen (licht kruimig)
  • 1 grote venkelknol
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 el tuinkruiden (bijv. tijm, rozemarijn, oregano)
  • 1 blik tomaten
  • 1 tl baharat
  • 250 g tuinbonen
  • 100-150 g kerstomaten
  • een handje zwarte olijven
  • 2 lente-ui
  • olijfolie
  • peper en zout

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Borstel de aardappelen goed schoon onder de kraan en halveer of snijd in kwarten. Maak de venkel schoon. Snijd de bovenste harde groene stengels eraf maar bewaar het groen en snijd een stukje van de onderkant. Snijd de venkel in vieren en elk kwart in 2 of 3 parten. Maak de ui schoon, snijd in vieren en elk kwart weer in 2 parten. Snijd de knoflook in plakjes.

Gebruik je diepvries tuinbonen, laat deze dan ontdooien. Gebruik je bonen uit blik, spoel deze dan af en laat uitlekken.

Bekleed de bakplaat met een vel bakpapier of een siliconenmatje.

Verdeel de aardappel, venkel, ui, knoflook met de kruiden over de bakplaat. Giet er een scheut olijfolie over en schep alles goed om. Bestrooi met peper en zout en zet de bakplaat in de oven. Bak ca. 30 minuten, voeg na 15 minuten de tomaatjes toe en schep alles goed om.

Verwarm in een steelpannetje de tomaten uit blik (pureer ze als dat nodig is) met de baharat en een half kopje water. Laat de tomatensaus een beetje inkoken. Proef op smaak, voeg als dat nodig is nog wat meer baharat toe, wat zout en eventueel een beetje suiker. Rauwe bonen kun je ca. 5 minuten in de saus laten garen.

Controleer de garing van de venkel en aardappel. Zijn ze bijna gaar? Neem dan een ruime ovenschaal, giet daar de tomatensaus in, voeg tuinbonen (of andere bonen) en olijven toe. Schep dan de groenten van de bakplaat erbij, schep alles om en zet de ovenschaal nog 5 minuten in de oven zodat alle smaken goed mengen.

Garneer met in ringetjes gesneden lente-ui en verse tuinkruiden zoals bijv. peterselie, citroenmelisse of basilicum. Rasp er wat citroenschil over voor de frisse smaak.

Heb je de venkelsmaak te pakken en zou je nog wel eens iets anders willen proberen? Kijk dan ook eens naar deze recepten:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s