Een eenpersoons pavlova met lemoncurd en fruit

In de zomermaanden, als er volop vers fruit te koop is, staat dit dessert hier in huis weer boven aan ieders lijstje. Pavlova, voor ons een toetje met hoofdletter “T”. En omdat we het lastig vinden zoveel lekkers te delen, maakte ik eenpersoons pavlova’s met lemoncurd en fruit.
De lemoncurd is friszuur van smaak en het fruit zorgt ook voor contrast bij het zoete van het eiwitschuim. Want eerlijk is eerlijk: pavlova’s zijn ware suikerbommen.

Het fijne van pavlova’s is bovendien dat je ze best enkele dagen kunt bewaren in een luchtdicht afgesloten trommel. Maak ze dus gerust een dag vantevoren en voeg de vulling en het fruit pas op het laatste moment toe.

Een eenpersoons Pavlova met lemoncurd en fruit. De lemoncurd is friszuur van smaak en het fruit zorgt ook voor contrast bij het zoete van het eiwitschuim. Want eerlijk is eerlijk: pavlova's zijn ware suikerbommen.
Een eenpersoons Pavlova met lemoncurd en fruit. De lemoncurd is friszuur van smaak en het fruit zorgt ook voor contrast bij het zoete van het eiwitschuim. Want eerlijk is eerlijk: pavlova's zijn ware suikerbommen.

Aangepast recept en nieuwe foto’s

Dit recept staat al vanaf het begin op mijn website. Vorige week heb ik de mini pavlova’s nog eens geprobeerd en het recept iets aangepast.
Als basis gebruikte ik in plaats van verse eiwitten gedroogd eiwitpoeder. Ik heb er inmiddels al vaker mee gebakken en het werkt perfect. Voor pavlova had ik het nog niet eerder geprobeerd, maar ook dat lukte heel erg goed!

Het zoete van de pavlova kan wel een tegenhanger gebruiken. Dat lukt perfect met lemoncurd en vers fruit.

Een eenpersoons Pavlova met lemoncurd en fruit. De lemoncurd is friszuur van smaak en het fruit zorgt ook voor contrast bij het zoete van het eiwitschuim. Want eerlijk is eerlijk: pavlova's zijn ware suikerbommen.

Recept: Eenpersoons pavlova met lemoncurd en fruit

Nagerecht
voor 4 personen
Voorbereiden:
15 min.
Bereiden:
45 min. (oven)
Totale tijd:
60 min.

INGREDIËNTEN

Voor de pavlova:

 • 55-60 g eiwit (van 2 L eieren) *
 • snufje zout
 • 30 ml koud water
 • 125 g fijne tafelsuiker
 • 2 tl maizena
 • 1/2 tl citroensap of azijn

Voor de vulling:

 • 250 ml slagroom
 • 125 g lemoncurd
 • ca. 1 el suiker
 • 250 g fruit (vers of uit de diepvries)
 • voor garnering: poedersuiker en verse muntblaadjes

En verder

 • een keukenmachine of handmixer
 • bakpapier
 • extra citroensap om de kom te ontvetten

BEREIDING

Verwarm de oven voor op 150 graden Celsius.

Maak de mengkom goed schoon en vetvrij met citroensap of azijn en een vel keukenpapier. Dit is echt heel belangrijk! Is je mengkom vet, dan lukt het je niet de eiwitten stijf te kloppen.
Gebruik de ballonklopper van je keukenmachine.

Klop de eiwitten met het zout tot zachte pieken.
Voeg beetje bij beetje het koude water toe en mix hierbij op een lage snelheid.
Voeg dan lepel voor lepel de suiker toe. Verhoog dan de snelheid weer en mix door tot er een stevige en dikke massa ontstaat.
Spatel nu rustig met de hand het citroensap of de azijn en de maïzena door het eiwit.

Stip 4 dotjes eiwit in de hoeken van de bakplaat (hierdoor plakt je bakpapier vast). Teken op een vel bakpapier met potlood/stift 4 cirkels van ca. 7- 8 cm doorsnede en leg het papier met de getekende ringen aan de onderkant op een bakplaat (je wilt straks geen potlood op stift op je pavlova’s).

Verdeel met een spatel of een lepel het eiwitmengsel over de cirkels (het hoeft niet heel strak te worden) en maak er gelijke enigszins afgeplatte bergjes van. Trek nu met de punt van een kleine spatel of een lepel lijnen naar boven, zodat er een mooi motief ontstaat.

Zet de bakplaat in de oven en bak de pavlova’s 15 minuten op 150 graden. Verlaag dan de temperatuur naar 125 graden en bak nog 30 minuten. Zet uit, laat de ovendeur dicht en laat de pavlova’s nog enkele uren in de afkoelende oven staan.

Maak het fruit schoon als dat nodig is, was het en laat goed drogen.

Meng gelijke delen lemoncurd en slagroom, reken op 2-3 el lemoncurd (en dus ook slagroom) per pavlova.
Klop de resterende slagroom stijf met een beetje suiker.

Haal de pavlova’s uit de oven. Pas op ze zijn heel breekbaar! Zet ze met behulp van een brede spatel voorzichtig op een bordje. Als het goed is, dan heeft elke pavlova een beetje een ingezakte bovenkant. De buitenkant is bros, de binnenkant een beetje zacht.

Maak de pavlova’s op vlak voor het serveren. Door de lemoncurd en slagroom wordt de meringue vrij snel zacht en zal je pavlova in elkaar zakken.
Verdeel de lemoncurd over de pavlova’s, schep hierop de slagroom en vervolgens het fruit. Strooi er wat poedersuiker over en garneer eventueel met een blaadje munt.

Serveer meteen!

Variatietip

Houd je niet van lemoncurd, vervang deze dan door mascarpone. Roer of klop de mascarpone los in een kom. Klop in een andere kom de slagroom met suiker stijf. Spatel vervolgens de slagroom voorzichtig door de mascarpone.

*Eiwitpoeder koop je online bij diverse websites, zoals bijvoorbeeld bij De Zuidmolen. Op de verpakking staat aangegeven hoeveel gram poeder je voor 1 eiwit nodig hebt en hoeveel water je er aan moet toevoegen.Pin deze foto voor het recept van deze heerlijke pavlova’s.

Wil je het bericht opslaan? Bewaar deze foto dan op Pinterest, dan heb je hem altijd bij de hand.

Een eenpersoons Pavlova met lemoncurd en fruit. De lemoncurd is friszuur van smaak en het fruit zorgt ook voor contrast bij het zoete van het eiwitschuim. Want eerlijk is eerlijk: pavlova's zijn ware suikerbommen.

3 thoughts

  1. Hi Antoinette,
   Ik heb het online besteld bij De Zuidmolen, maar het is op meer plaatsen te koop denk ik. Van mijn poeder staat 4 gram gelijk aan 1 eiwit. Daar voeg je dan 28 gram water aan toe.
   Groetjes, Anja

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s