Vegetarische burger van linzen of bonen

Wie vleesloos wil eten, wil af en toe ook wel eens een hamburger. Maar dan in een versie zonder vlees. Om een of andere reden raak je snel uitgekeken op de vega-hamburgers uit het supermarktschap. Daarom maar eens op zoek naar alternatieven. Ziedaar de vegetarische burger van linzen (of bonen).

De eerste versie maakte ik met gedroogde linzen die ik kookte tot ze beetgaar waren. Lekker joh! Zeker met een dipje erbij. Vervolgens probeerde ik een blikje zwarte-ogen-bonen en ik moet bekennen dat ik de versie met bonen uit blik lekkerder vond omdat ze wat weg hadden van een kroket 😀


Ingrediënten, voor 2 personen

  • 200-250 g groene of bruine linzen uit blik of zwarte ogen bonen
  • 1/4 tl gerookt paprikapoeder
  • 1/2 tl oregano
  • 1/2 sjalotje
  • 1 ei (L)
  • 1 (oude) witte boterham of 1 el paneermeel
  • 1 tl edelgistvlokken *
  • 1/2 tl geraspte gember
  • 1 tl maizena
  • citroenrasp
  • evt. handje tortillachips of cornflakes
  • paneermeel
  • olijfolie

Bereiding

Gebruik je linzen of bonen uit blik, spoel ze af onder de kraan en laat goed uitlekken. Kook je de linzen zelf, volg dan de aanwijzingen op de verpakking, maar zorg dat ze niet helemaal droog stomen. Ze mogen best nog een beetje vochtig zijn, dat is lekkerder.
Snipper het sjalotje. Klop het ei los. Week de boterham in melk of water, knijp het overtollige vocht eruit en scheur in stukjes.

Doe alle ingrediënten behalve de tortillachips, paneermeel en olijfolie in een kom. Heb je een foodprocessor of een staafmixer met messenbakje, dan kun je die ook gebruiken. Meng alles tot een dikke pasta, maar maal de linzen/bonen niet helemaal tot puree.

Vorm met vochtige handen balletjes ter grootte van een mandarijntje (je kunt ook een ijslepel gebruiken).
Verkruimel eventueel de tortillachips of cornflakes en meng met het paneermeel en schep dit in een kom. Maak de balletjes eventueel een beetje vochtig en rol door het paneermengsel.

Leg op een bakplaat belegd met bakpapier en druk ze een beetje plat. Giet er een scheutje olijfolie over. Druk nog even aan, keer om en herhaal dit.

Laat de burgers eventueel een nacht rusten in de koelkast, dan worden ze wat steviger.

Bakken:
Oven: Verwarm de oven voor op 180 graden hetelucht (of 200 graden boven- en onderwarmte. Bak de burgers ongeveer 30 minuten en keer ze halverwege.
Airfryer: Verwarm een airfryer op 160 graden, bak de burgers 20 minuten en keer ze halverwege om. Verhoog de temperatuur dan naar 180 graden en bak nog ca. 5  minuten aan iedere kant of tot de burgers knapperig en bruin zijn.
Koekenpan: verwarm een klein scheutje olie in een koekenpan met anti-aanbaklaag. Bak de burgers om en om in ca. 20 minuten goudbruin en enigszins krokant.

Lekker met een stoofpotje van groenten, een frisse salade en natuurlijk een dipsaus voor de burgers.

*Edelgistvlokken geven vegetarische gerechten extra smaak en is redelijk goed verkrijgbaar. Bijvoorbeeld in natuurvoedingswinkels, maar ook in sommige supermarkten.

Een gedachte over “Vegetarische burger van linzen of bonen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s