Hartige blini’s met gerookte zalm, wortel of pastinaak

Hartige blini"s

Deze hartige blini’s met gerookte zalm en mierikswortel, wortel met geitenkaas of pastinaak met humus zien er niet alleen prachtig uit, ze smaken ook super. Samen met Simone kookte ik allerlei heerlijke recepten voor een perfecte Paasbrunch. Het recept voor deze blini’s is het eerste, de rest volgt snel.
De recepten van de inspiratietafel voor de Paasbrunch komen deze en volgende week allemaal online. Check vooral ook de website van Simone (Foodquotes) voor de andere recepten! Als afsluiter geef ik je nog tips voor het plannen van een feestelijke brunch.

Blini’s zijn goed voor te bereiden. Dat begint natuurlijk met het beslag dat je prima een dag van te voren kunt maken, maar het geldt ook voor de blini’s. Bewaar ze dan wel in een goed afgesloten doos in de koelkast. Laat ze voor je ze serveert wel op kamertemperatuur komen, want dan smaken ze het lekkerst.

Blini's met zalm en mierikswortel
Blini's met wortel en geitenkaas
Blinis met pastinaak en hummus
Hartige blini's

De gekozen smaken zijn natuurlijk maar een voorbeeld. Leef je vooral uit en ga voor dat wat je het lekkerst vindt! Denk aan droge rauwe ham, bietenmousse of garnalen, en maak je eigen smaakcombinaties. Of wat zou je zeggen van zoete blini’s met fruit?


Ingrediënten

Voor ongeveer 25 stuks

voor de blini’s:

  • 150 g zelfrijzend bakmeel
  • 1/2 el fijne kristalsuiker
  • 1 ei
  • 185 ml melk
  • snuf zout
  • evt. gesmolten boter, om de pan in te vetten

voor de topping:

  • 2-3 plakjes gerookte zalm
  • 1 klein bekertje crème fraîche
  • 1/2 tl mierikswortel (geraspt, uit een potje)
  • enkele takjes dille of venkelgroen
  • 2-3 zwarte olijven
  • 1/2 pastinaak
  • 1-2 radijsjes
  • ca. 4 el hummus (evt. met harissa)
  • 2-3 el granaatappelpitjes
  • spruitgroenten
  • groter groen, bijvoorbeeld van bospeen, munt, peterselieblaadjes of bieslook
  • 4-5 plakjes geitenkaas met honing
  • 1 wortel
  • spruitgroenten
  • wat groter groen, bijvoorbeeld van bospeen, peterselieblaadjes of bieslook


Bereiding

Begin met de blini’s.
Zeef het meel in een kom en voeg suiker en het zout toe.
Klop het ei los het en voeg dit met de melk in delen toe en meng tot een glad beslag. Giet het beslag in een fles met spuitmondje als je dat hebt, dat werkt een stuk makkelijker. Heb je dat niet dan kun je ook een maatbeker met schenktuitje gebruiken.
Verwarm een koekenpan met antiaanbaklaag. Je kunt eventueel een beetje gesmolten boter met een kwastje over de bodem aanbrengen, maar dat is niet persé nodig.
Giet een beetje beslag in de pan ter grootte van een mandarijntje. Laat ongeveer 30 seconden bakken, tot zich belletjes beginnen te vormen en de bovenkant niet meer glanst. Draai de blini’s om, laat ze nog even op het vuur staan en leg ze dan op een rooster om af te koelen. Bak de rest van de blini’s op dezelfde manier.

Voor de zalmblini’s
Roer de crème fraîche los en meng er de mierikswortel door. Geraspte mierikswortel is best pittig, dus begin voorzichtig. Snijd de gerookte zalm in 8 plakjes. Snijd de zwarte olijven in kleine blokjes.
Verdeel over 8 blini’s een lepel crème fraîche. Rol de zalmreepjes op en zet op de crème fraîche. Verdeel de blokjes olijf over de blini’s en garneer met een takje venkel.

Voor de pastinaakblini’s
Roer de hummus los. Schil de pastinaak en schaaf er in de lengte met een dunschiller of mandoline 8 mooie plakjes van.
Schep op 8 blini’s een eetlepel hummus. Rol een plakje pastinaak op en zet in het midden met ernaast 2 plakjes radijs. Strooi er een lepeltje granaatappelpitjes over en garneer met het groen.

Voor de wortelblini’s
Roer de geitenkaas los met een lepeltje van de crème fraîche. Proef en voeg eventueel wat peper en zout toe. Schil de wortel en snijd er met een dunschiller of mandoline in de lengte 8 mooie dunne plakjes van. Snijd de olijven in plakjes.
Schep op 8 blini’s een lepel geitenkaas. Rol een wortelplakje op en zet er een op elke blini. Garneer met een plakje zwarte olijf en wat spruitgroenten. Steek een takje groen in het rolletje.

De gedekte paastafel met alle gerechten voor een heerlijke lunch of brunch
De gedekte Paastafel met alle gerechten die we maakten.

Een gedachte over “Hartige blini’s met gerookte zalm, wortel of pastinaak

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s