Cakedonuts uit de oven met marmerglazuur

Het tweede recept voor Pasen! Cakedonuts uit de oven met een marmerglazuur. Je maakt ze van een cakebeslag en bakt ze in een donutvorm in de oven. Makkelijker wordt het niet! Vervolgens laat je de cakedonuts helemaal afkoelen waarna je ze kunt versieren. Ik kies voor marmerglazuur, maar leef je vooral uit, het kan niet gek genoeg.

Donuts worden meestal gemaakt van een gistdeeg en gebakken in olie. Dat is voor mij veel te veel gedoe, bovendien ben ik niet zo’n fan van gefrituurde zoete gerechten.

De recepten van de inspiratietafel voor Pasen komen snel allemaal online. Als afsluiter geef ik in een blog tips voor het plannen van een feestelijke lunch.

Cakedonuts uit de oven met een marmerglazuur. Je maakt ze van een cakebeslag en bakt ze in een donutvorm in de oven. Makkelijker wordt het niet! Vervolgens laat je de cakedonuts helemaal afkoelen waarna je ze kunt versieren. Ik kies voor marmerglazuur, maar leef je vooral uit, het kan niet gek genoeg.
#recept #donuts #cakedonuts #marmerglazuur #zoet
Cakedonuts uit de oven met een marmerglazuur. Je maakt ze van een cakebeslag en bakt ze in een donutvorm in de oven. Makkelijker wordt het niet! Vervolgens laat je de cakedonuts helemaal afkoelen waarna je ze kunt versieren. Ik kies voor marmerglazuur, maar leef je vooral uit, het kan niet gek genoeg.
#recept #donuts #cakedonuts #marmerglazuur #zoet
Cakedonuts uit de oven met een marmerglazuur. Je maakt ze van een cakebeslag en bakt ze in een donutvorm in de oven. Makkelijker wordt het niet! Vervolgens laat je de cakedonuts helemaal afkoelen waarna je ze kunt versieren. Ik kies voor marmerglazuur, maar leef je vooral uit, het kan niet gek genoeg.
#recept #donuts #cakedonuts #marmerglazuur #zoet

Op zoek naar een minder zoete versie van het recept voor de cakedonuts kwam ik op de site van Martha Stewart. Maar ook zij gebruikt vrij veel suiker. Eigenwijs als ik dan ben, wilde ik het toch proberen met ietsje minder. En dat is aardig gelukt.

Klik hier voor het overzicht van alle gerechten voor een mooi gedekte Paastafel. Zie ook de website van Simone van Foodquotes voor de andere recepten.


Recept Cakedonuts uit de oven met marmerglazuur

Zoet
voor 12 donuts

INGREDIËNTEN

 • 165 g bloem
 • 3/4 tl bakpoeder
 • 1/4 tl baking soda
 • snuf zout
 • 60 g boter
 • 45 g fijne suiker
 • 25 g lichtgele basterdsuiker
 • 1 ei
 • 135 g melk
 • 1/2 tl vanille suiker

Voor het suikerglazuur

 • ca. 150 g poedersuiker
 • 1 druppeltje water of 2
 • gelkleurstof in de gewenste kleur(en) *
 • evt. nog sprinkles naar keuze

En verder

 • een (siliconen) donut bakvorm
 • een spuitzak

BEREIDING

Laat alle ingrediënten op kamertemperatuur komen.
Meng bloem, bakpoeder, baking soda en zout in een kom en zet apart. Vet de donutvorm in.
Verwarm de oven voor op 215 graden Celsius onder en bovenwarmte.

Klop (met keukenmachine of handmixer) de zachte boter met beide suikers en vanillesuiker schuimig op hoge snelheid. Klop het ei los en meng het er door op medium snelheid. Zet de keukenmachine op lage snelheid en voeg om en om bloem en melk toe. Gebruik hiervoor niet de handmixer, maar meng boter en melk er dan door met een spatel.

Vul een spuitzak of diepvrieszak, knip er een punt af van ca. 1 cm doorsnede. Vul de vorm tot ongeveer de helft met het beslag. Klop eventuele luchtbellen er uit.

Bak 12-14 minuten op een rooster in de oven. De donuts moeten nog terugveren als je er met een vinger op duwt. Haal de vorm uit de oven en keer voorzichtig boven een rooster. Laat de donuts op een rooster volledig afkoelen.

Als de donuts volledig zijn afgekoeld kun je ze garneren met suikerglazuur
Wil je ook een kleurtje toevoegen aan je glazuur, dan heb je kleurstof nodig. Dat is te koop in gel of in vloeibare (waterige) vorm. Heb je de laatste, dan is het misschien niet nodig om nog water aan de poedersuiker toe te voegen!

Doe de poedersuiker in een kommetje en voeg een paar druppels water toe. Begin echt maar met heel weinig! Roer tot je glazuur glad is, zonder klontjes. Wil je meerdere kleuren glazuur verdeel dit dan over 3 kommetjes. Dit is net voldoende voor deze hoeveelheid donuts. Wil je meer kleuren, maak dan nog wat nieuwe glazuur aan.
Breng nu de witte glazuur op kleur. Gebruik je gelkleurstof, dan heb je echt maar heel weinig nodigen kun je de glazuur met een prikker een beetje mengen, zodat je een marmer effect bereikt. Met een dunne waterige kleurstof zal dat lastig worden. kies dan voor één kleur.

Dompel de donuts in de suikerglazuur en leg ze dan op een rooster dat je op een vel bakpapier legt. Wil je sprinkles gebruiken, strooi die dan in de nog natte glazuurlaag. Laat volledig drogen!


Pin deze foto van de Cakedonuts uit de oven met marmerglazuur

Wil je het bericht opslaan? Bewaar deze foto dan op Pinterest, dan heb je hem altijd bij de hand.

Cakedonuts uit de oven met een marmerglazuur. Je maakt ze van een cakebeslag en bakt ze in een donutvorm in de oven. Makkelijker wordt het niet! Vervolgens laat je de cakedonuts helemaal afkoelen waarna je ze kunt versieren. Ik kies voor marmerglazuur, maar leef je vooral uit, het kan niet gek genoeg.
#recept #donuts #cakedonuts #marmerglazuur #zoet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s