Voor de Paaslunch een pull apart brood met kaneel, noten en rozijnen. Een zacht zoet deeg is daarbij erg lekker, maar kost ook veel tijd. En laat ik dat dan niet hebben bij de voorbereidingen van de familielunch. Het antwoord op de vraag: een pull apart of breekbrood van kant-en-klaar croissantdeeg. Met als smaakmakers kaneel, noten en rozijnen. Je kunt het brood nog decoreren met icing, maar dat maakt het nog zoeter. Dus, zo vind ik het prima.
Het is bijna Pasen en dat houdt in dat wij weer – het is bijna traditie – met het hele gezin een brunch plannen. Nu zijn wij met z’n veertienen, dus dat worden nogal hoeveelheden om te bakken en koken. Vandaar dat ik het mezelf met plannen makkelijk maak: welke gerechten kun je goed voorbereiden en wat heeft op de dag zelf nog alle aandacht nodig.
De recepten van de inspiratietafel voor Pasen komen snel allemaal online. Als afsluiter geef ik in een blog tips voor het plannen van een feestelijke lunch.



Recept Zoet breekbrood van croissantdeeg
Zoet voor 1 brood | ||
Voorbereiden: 30 min. | Bereiden: 30-50 min. | Totale tijd: 1,5-2 uur |
INGREDIËNTEN
- 2 blikken deeg voor supercroissants uit het koelvak
- ca. 30 g roomboter
- 60 g fijne tafelsuiker
- 1/2 tl kaneel
- 30 g (ca. 2 el) hazelnoten zonder vliesje
- 30 g (ca. 2 el) amandelen, mag ook met vliesje
- 50 g (handjevol) rozijnen
En verder
- bloem voor het uitrollen
- bakkwastje
- 1 cakeblik van ca. 10×20 cm
- bakpapier
BEREIDING
Spoel de rozijnen in een zeef en laat in lauwwarm water een kwartiertje wellen. Laat dan goed uitlekken in een zeef en dep droog met een velletje keukenpapier. Laat de roomboter smelten en weer afkoelen tot handwarm.
Knip het bakpapier in de lengte van het bakblik en laat aan de zijkanten er over hangen. Kwast het bakblik en het bakpapier in met boter.
Verbreek de verpakking en rol het deeg van één blikje voorzichtig uit en leg het op een bebloemd werkblad. Probeer het deeg zo min mogelijk te bewerken.
Verdeel de boter met een bakkwastje over het deeg.
Meng de suiker met kaneel en strooi de helft over het deeg. Hak de noten eventueel fijn en strooi de helft samen met de rozijnen over het deeg.
Rol dan de tweede deegrol voorzichtig uit en leg dit op het eerste. Kwast dit ook in met de boter en strooi er de resterende kaneelsuiker, noten en rozijnen over.
Snijd het deeg met bijv. een pizzaroller of een scherp mes in de lengte in 4 of 5 gelijke repen, die smaller zijn dan je cakeblik (dit hoeft niet met een lineaal). Snijd de repen in vierkanten.

Zet het bakblik rechtop (op de smalle kant) en stapel de deegplakjes in de vorm. Dek de bovenkant af met een vochtige theedoek of een vel plasticfolie (of douchemuts). Laat 30-45 minuten rijzen.
Verwarm intussen de oven voor op 200 graden (onder en bovenwarmte).
Bak gedurende 30-45 minuten tot het brood lichtbruin en gaar is. Wordt het te donker aan de bovenkant dek het dan af met een vel aluminiumfolie.
Laat 5 minuten in de vorm afkoelen. Til het brood dan voorzichtig aan het bakpapier uit de vorm en laat verder helemaal afkoelen op een rooster.
Pin deze foto van het Zoet breekbrood van croissantdeeg
Wil je het bericht opslaan? Bewaar deze foto dan op Pinterest, dan heb je hem altijd bij de hand.

Foto’s: Foodquotes
Ziet er heerlijk uit! Kan je deze een dag van tevoren afbakken?
LikeLike
Hoi Evelien,
Ja, dat kun je zeker wel. Ook dan is het nog lekker, alleen zal de korst minder krokant zijn.
Groetjes, Anja
LikeLike
Lijkt me heerlijk maar begrijp niets van die repen en vierkantjes en het stapelen in het cakeblik. Kun je daar geen foto’s van plaatsen?
Alvast dank!
LikeLike
Hoi Nettie,
Je hebt helemaal gelijk! Ik heb er nog maar een gebakken, mooi excuus toch? De foto’s van het snijden en stapelen heb ik toegevoegd en hoop dat het zo iets duidelijker is. Anders hoor ik het graag.
Groetjes, Anja
LikeLike
Helemaal duidelijk nu! Bedankt voor de snelle reaktie. Ga hem zeker maken! 😂😂
LikeGeliked door 1 persoon