Fruittaartjes met lemoncurd en witte chocoladeroom

Fruit tartelettes met lemoncurd en chocoladeslagroom

Het is bijna Pasen en dat houdt in dat wij weer – het is bijna traditie – met het hele gezin een lunch plannen. Nu zijn wij met veertien, dus dat worden nogal hoeveelheden om te bakken en koken. Een feestelijke traktatie: deze kleine fruit tartelettes met lemoncurd en witte chocoladesroom. Ze worden gegarneerd met vers seizoensfruit zoals aardbeien, frambozen, rode of blauwe bessen.

De recepten van de inspiratietafel voor Pasen komen snel allemaal online. Als afsluiter geef ik in een blog tips voor het plannen van een feestelijke lunch.

Fruit tartelettes met lemoncurd en chocoladeslagroom
Fruit tartelettes met lemoncurd en chocoladeslagroom
Fruit tartelettes met lemoncurd en chocoladeslagroom
Fruit tartelettes met lemoncurd en chocoladeslagroom

Handig om te weten

Door amandelmeel te gebruiken in het deeg worden de taartjes iets meer krokant dat kan handig zijn als je ze eerder bakt en vult.
De taartjes (zonder vulling) blijven ongeveer een week goed als je ze bewaart in een goed afgesloten doos. Met vulling blijven ze nog 1 of 2 dagen krokant.
Ik gebruik voor het bakken losse bakringen zonder bodem. Heb je die niet, dan kun je ze eventueel ook bakken in een metalen muffinvorm. Het model van je taartjes wordt dan natuurlijk wel iets anders.


Ingrediënten

Voor het taartdeeg, 6 stuks:

  • 120 g bloem
  • 50 g poedersuiker
  • 20 g amandelmeel
  • 75 g ongezouten boter (op kamertemperatuur)
  • mespunt zout
  • 1 el losgeklopt ei
  • 6 bakringen of vormen van 6 cm doorsnede

Voor de witte chocolade slagroom (een dag eerder maken):

  • 250 ml slagroom (in tweeën opgesplitst)
  • 1 tl vanillesuiker (of 1/2 tl vanille-extract)
  • 1 el suiker
  • 60 g witte chocolade van een goede kwaliteit

Voor de vulling:

  • ca. 6 el lemoncurd (zelf gemaakt (zie recept) of uit een potje)
  • seizoensfruit: aardbeien, rode bessen, blauwe bessen en frambozen
  • enkele blaadjes citroenmelisse (of munt)

Bereiding

Begin met de chocladeslagroom. Je kunt dit het best een dag van te voren doen, want het moet goed gekoeld zijn.

Hak de witte chocolade in stukjes.
Verhit de helft van de slagroom (125 ml) met de suiker en de vanillesuiker. Roer tot de suiker is opgelost en de slagroom tegen het kookpunt aan is. Haal de pan van het vuur en voeg de chocolade toe. Roer met een lepel tot de chocola helemaal is opgelost. Voeg nu de andere helft van de slagroom toe (125 ml) en meng goed.
Laat het mengsel in een kom of maatbeker met deksel een nacht koelen in de koelkast.

Voor de deegbodems.
Je kunt de taartjes ook al een dag (of meer) eerder bakken. Bewaar ze dan in een goed afgesloten doos.

Meng de bloem met het amandelmeel en het zout. Voeg de boter in kleine stukjes toe en 1 kleine eetlepel van het losgeklopte ei. Kneed van alles een stevig deeg. Druk het deeg plat en vorm tot een schijf, verpak het in plasticfolie en leg het 1 uur in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 170 graden Celsius (onder- en bovenwarmte).

Bestuif het werkblad met bloem en rol het deeg uit tot een dikte van ca. 3 mm. Steek uit het deeg ringen van ongeveer 9 cm en bekleed de bakringen ermee. Snijd het deeg langs de bovenkant van de vormpjes glad.
Leg een vel (siliconen) bakpapier op de bakplaat en zet hierop de gevulde bakringen.

Bak de taartjes in ca. 12 minuten goudbruin en gaar.
Plaats op een rooster en laat volledig afkoelen.

Maak het fruit schoon. Laat de lemoncurd op kamertemperatuur komen, dan kun je hem makkelijker verwerken. Klop de witte chocolade slagroom stijf.

Het opbouwen van de taartjes.
Schep in elk taartje een halve of hele lepel lemoncurd (net wat je lekker vindt).
Schep hierop 2-3 lepels van de witte chocolade slagroom en maak er met een kleine spatel of de achterkant van een lepel een bergje van.
Druk het fruit voorzichtig in de slagroom en garneer met een blaadje munt of citroenmelisse.

De taartjes blijven in een goed afgesloten doos wel een (misschien 2) dagen goed. Wil je ze de dag ervoor al maken, leg het fruit er dan pas op vlak voor het serveren, dan blijft het mooier.

TIP: Ben je geen fan van lemoncurd? Vervang dit dan door een dun laagje frisse bosvruchtenjam of strooi geraspte citroenschil over de slagroom.

De gedekte Paastafel
De gedekte Paastafel met alle gerechten die we maakten.

Vanaf nu stuur ik elke maand een nieuwsbrief met de nieuwste recepten. Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je dan nu in:

Verwerken…
Gelukt! Je bent ingeschreven


Een gedachte over “Fruittaartjes met lemoncurd en witte chocoladeroom

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s