Poké bowl of saladebowl met zalm

Terwijl de man onderweg is in Duitsland met de motorclub en daar aan de schnitzel zit – hoogstwaarschijnlijk – heb ik genoten van deze poké bowl of saladebowl met zalm. Ik ben er nog steeds niet helemaal uit hoe ik dit nu ga noemen 😉

Een poké bowl of sushi saladebowl met zacht gegaarde zalm. Zacht gegaarde zalm, verse groenten en crunchy zeewier maakt het compleet. Heerlijk!!

Het moest er toch een keer van komen, de poké bowl. Ze komen zo vaak voorbij op foodblogs en insta dat ik niet kon achterblijven. Allereerst een bekentenis: ik houd eigenlijk niet echt van sushi of rauwe vis. Sushi met groenten dat gaat nog wel, als het moet. Met de ingrediënten uit een sushipakket maakte ik een heerlijke poké bowl met in gemberthee gegaarde zalm, verse groenten en crunchy zeewier. Het smaakte echt geweldig, dit ga ik zeker vaker maken.

Met de foodybox lente kreeg ik een pakket voor het maken van sushi en een zak crunchy zeewier om een salade bowl mee te garneren. Dat kwam mooi uit, want dan heb je in ieder geval de basisingrediënten al in huis en hoef ik alleen nog maar te bedenken wat er nog bij kan. In ieder geval zou dat zalm worden, nee niet rauw of gerookt, maar gaar gestoofd. Vind ik lekker, ook koud.

Een poké bowl of sushi saladebowl met zacht gegaarde zalm. Zacht gegaarde zalm, verse groenten en crunchy zeewier maakt het compleet. Heerlijk!!
Een poké bowl of sushi saladebowl met zacht gegaarde zalm. Zacht gegaarde zalm, verse groenten en crunchy zeewier maakt het compleet. Heerlijk!!

Recept Poké bowl of saladebowl met zalm

Hoofdgerecht
voor 1 persoon
Voorbereiden:
10 min.
Bereiden:
10 min.
Totale tijd:
20 min.

INGREDIËNTEN

  • 100-125 g kleefrijst of sushirijst
  • zout
  • 20 ml rijstazijn
  • 1/2 tl suiker
  • 1 stuk zalmfilet
  • eventueel 1 zakje gember/citroen-thee
  • 2-3 worteltjes
  • 1/4 komkommer
  • 1 handvol doperwtjes (mag uit de vriezer)
  • bieslook of 1 lente-ui

Voor erbij

BEREIDING

Spoel de rijst in koud water en giet af in een zeef. Breng water met een beetje zout aan de kook en kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Meng de rijstazijn met de suiker tot de suiker is opgelost.
Giet de rijst af en stort in een wijde kom. Meng de rijstazijn er goed doorheen en laat de rijst afkoelen.

Maak de worteltjes schoon en snijd ze julienne (ter dikte van een lucifer). Zet een kleine koekenpan op met een bodempje water. Breng dit aan de kook met de gesneden wortel en laat een minuutje of 3 zachtjes koken tot de wortel iets zachter is geworden. Schuif naar de zijkant en voeg de erwtjes er aan toe. Laat nog 1 minuutje staan zodat de erwtjes ontdooien. Laat uitlekken, houdt ze apart van elkaar (of niet, net wat je wilt natuurlijk).

Breng weer een bodempje water aan de kook in hetzelfde pannetje en voeg het theezakje er aan toe. Laat even trekken en leg dan de zalmfilet er in. Verwarm het water, maar laat niet meer koken. Als de zalm aan de onderkant voor 1/3 gaar is, draai je het vuur uit. Draai de zalm voorzichtig om, sluit de pan met een deksel en laat de zalm zo langzaam garen.

Was de komkommer en schaaf in de lengte in dunne plakjes. Rol de plakjes op. Snijd de lente-ui of bieslook klein. Gebruik je een norivel, snijd dit dan in smalle reepjes en zet apart. Leg wat ingelegde gember op een schaaltje.
Vul een klein schaaltje met een sojasaus, een ander met een dotje wasabi.

Neem een ruime kom en schep hierin de bijna afgekoelde rijst. Schep de wortel, erwtjes, komkommer langs de rand op de rijst. Breek de zalm voorzichtig in stukken en leg erbij.
Garneer de kom met de bieslook of lente-ui, een beetje sesamzaad en de crunchy zeewier of de reepjes norivel.

Zet de schaaltjes met sojasaus, gember en wasabi er bij.

TIP: de ingelegde gember kun je ook vervangen door verse gember. Snijd deze dan ook julienne, liefst zo fijn mogelijk.

VARIATIETIP
Maak vooral een combinatie met je favoriete groenten of vis. Denk bijvoorbeeld aan edamame bonen, avocado, taugé, garnalen, gerookte zalm. Er zijn mogelijkheden genoeg.

Pin deze foto van de Pokebowl met zalm en rijst!

Wil je het bericht opslaan? Bewaar deze foto dan op Pinterest, dan heb je hem altijd bij de hand.

Een poké bowl of sushi saladebowl met zacht gegaarde zalm. Zacht gegaarde zalm, verse groenten en crunchy zeewier maakt het compleet. Heerlijk!!
#pokebowl #zalm #recept

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s