Basilicum lasagne – verwerk de kruiden eens in verse pasta

Zelf pasta maken is – althans voor mij – heerlijk ontspannend. Voorwaarde daarbij is dan wel dat ik ook voldoende tijd heb en ook dat het verder allemaal niet zo ingewikkeld hoeft te zijn. Onder het motto: experimenteren mag, graag zelfs, ging ik aan de slag! Het leek me leuk om basilicum in de verse pasta te verwerken.

Met groene tagliatelle in gedachten ging ik aan de slag. Maar dat ging natuurlijk met enkel een potje basilicum op het aanrecht niet lukken. Vandaar mijn poging om de basilicum tussen de pastavellen te leggen en zo mee uit te rollen.

Verse lasagne met basilicum
Verse lasagne met basilicum
Verse lasagne met basilicum

Zoals je op de foto’s kunt zien is het prima gelukt met de basilicumpasta. Nu nog een gerecht ermee maken, want pasta vraagt toch om een saus of om groenten voor erbij. Lasagne is een prima idee, maar dan in een lichte zomerse variant!

Hieronder 2 recepten als voorbeeld. Bij de eerste foto: de groenten worden geroosterd en samen met de gekookte lasagne tot een gerecht opgebouwd. Bij foto nummer 2: serse, voorgekookte, zomergroenten en een saus van gorgonzola smaakt heerlijk met lasagne.
Klik op de tekst onder de foto om naar het recept te gaan.

Vegetarische lasagne met geroosterde groenten

Zomerse lasagne met gorgonzola


Voor het maken van verse pasta heb je maar 2 ingrediënten nodig: meel en ei. Wil je graag zonder ei aan de slag, ook dat kan en dan heb je dus alleen maar meel en water nodig. Voor één portie heb je 100 gram meel en 1 M ei (= ongeveer 50 gram) of 45 gram water nodig. De uitgebreide beschrijving voor het maken van pasta vind je hier in het basisrecept.

Recept Basilicum lasagne

Hoofdgerecht
voor 2 personen
Voorbereiden:
15 min.
Bereiden:
30 min.
Totale tijd:
1 uur + 15 min.

Ingrediënten

Voor de lasagne

  • 200 g bloem van harde tarwe of semolinameel
  • 2 eieren (M) of 90 g water
  • snufje zout
  • potje (of schaaltje) basilicum, alleen de blaadjes

BEREIDING

Laat alle ingrediënten op kamertemperatuur komen. Kneed bloem en eieren of water tot een soepel deeg (zie hier voor de uitgebreide werkwijze). Druk het deeg plat tot een schijf, verpak in plasticfolie en laat het rusten in de koelkast.

Spoel intussen de basilicum schoon onder de kraan en dep de blaadjes droog.

Haal het deeg uit de koelkast. Bestrooi het werkblad met bloem of semolinameel. Leg een schone theedoek klaar om straks de pasta op te leggen en bestrooi met een beetje meel.

Vorm het deeg tot een vierkant en rol het uit tot een dunnere plak. Vouw dubbel en rol nog eens uit. Herhaal dit nog een keertje of twee, tot je merkt dat het deeg iets soepeler en elastischer is geworden. Gebruik als je die hebt een pastamachine, maar het kan ook prima met een deegroller.

Begin nu het deeg steeds dunner uit te rollen. Wordt de lap te lang, verdeel deze dan in tweeën of in vieren, net wat je makkelijk vindt werken.
Rol uit tot een dikte van ca. 1 à 2 mm. Zorg dat je bij de laatste keer uitrollen geen bloem op het deeg strooit, dan plakt het straks niet goed aan elkaar.
Verdeel over een helft van de pasta enkele basilicumblaadjes en vouw de andere helft er over heen. Druk nu beide pastavellen op elkaar en rol ze weer uit tot 1 à 2 mm dikte.

Voor lasagnevellen kun je de pasta tot brede plakken snijden (7×15 cm ongeveer, maar het komt niet zo nauw).
Voor pappardelle snijd je lange repen van ongeveer 2 cm breedte. Hiervoor kun je best enkele pastavellen op elkaar leggen, als je ze na het snijden maar even los haalt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s