Gebakjes met frambozen en witte chocoladeganache

Vandaag weer een zoet recept. Geïnspireerd op de letter- en cijfertaarten, maar dan in een eenpersoons versie. Deze gebakjes met frambozen en witte chocoladeganache maakte ik alweer een hele poos geleden, maar ik wil het recept toch graag met jullie delen.
De basis is een bros amandel zanddeeg, ofwel pâte sable in het Frans. Daarop een laagje witte chocoladeganache en frambozen. Te lekker om te laten staan!

De basis van deze gebakjes met witte chocoladeganache en frambozen is een bros amandeldeeg. Daarop een laagje witte chocoladeganache en frambozen. 
#recept #gebak #frambozen #chocoladeganache
De basis van deze gebakjes met witte chocoladeganache en frambozen is een bros amandeldeeg. Daarop een laagje witte chocoladeganache en frambozen. 
#recept #gebak #frambozen #chocoladeganache

Mag het wat minder vraagt de man? Hij is bang dat hij straks niet meer door de deur kan, want proefkonijn. Hij roept dit regelmatig en dan beloof ik beterschap, maar ik vrees dat ik geen woord kan houden. Misschien dan toch maar de buren af en toe blij maken?

Wat vinden we ervan

Hoewel de ganache behoorlijk zoet is wordt dit mooi gecompenseerd door de frisheid van de frambozen met hier en daar citroenrasp voor het contrast. Maar… ja er is een maar: het mag wel iets kleiner 😛
Ik geef dit niet graag toe (het smaakt té lekker), maar als je ze halveert in grootte is het ook prima.
De bodem kun je eventueel eerder maken, zolang je er maar voor zorgt dat je het in een goed afgesloten doos bewaart. Hetzelfde geldt voor de ganache. Deze moet afkoelen tot koelkasttemperatuur (ca. 7 graden), dit kun je prima een dag tevoren al maken.

De hoeveelheden in het recept zijn dus voor 2 grotere of 4 kleine gebakjes. Wil je er meer maken, dan kun je de hoeveelheden simpelweg vermenigvuldigen!

Denk bijvoorbeeld ook eens aan een taartje voor moederdag! Je kunt kleine ronde, vierkante maken of misschien zelfs een hart. Dan nog eetbare bloemetjes er op, haar favoriete fruit en eventueel nog extra decoratie.

De basis van deze gebakjes met witte chocoladeganache en frambozen is een bros amandeldeeg. Daarop een laagje witte chocoladeganache en frambozen. 
#recept #gebak #frambozen #chocoladeganache

Recept Gebakjes met frambozen en witte chocoladeganache

Gebak
voor 2 of 4 gebakjes
Voorbereiden:
40 min.
Bereiden:
30 min.
Totale tijd:
ca. 2 uur + 20 min.

Ingrediënten

Voor het deeg:

  • 100 g patentbloem
  • 25 g blanke amandelen, amandelschaafsel of amandelmeel
  • 25 g poedersuiker
  • snufje zout
  • 65 g koude ongezouten roomboter
  • 1/2 ei (M)
  • 1/2 tl vanille extract

Voor de witte chocoladeganache:

  • 150 ml slagroom
  • 20 g suiker
  • 75 g witte chocolade met vanille * van een goede kwaliteit (ca. 35% cacaobestanddelen)

Voor de garnering:

  • 15-20 g gesmolten witte chocolade
  • 1 doosje (ca. 12 stuks) frambozen
  • rasp van citroen
  • evt. rasp van pure chocola
  • en ook een spuitzak voor het spuiten van de ganache

Bereiding

Voor het deeg:
Maal amandelen of amandelschaafsel eerst fijn. Dat gaat goed in een (schone) koffiemolen. Meng de droge bestanddelen (meel en suiker). Snijd de boter in kleine blokjes en meng met het meel. Snijd met 2 messen tot een kruimelig deeg of gebruik een keukenmachine.
Klop het ei los en giet de helft ervan samen met het vanille extract bij het kruimelige deeg. Meng snel en kneed er een samenhangend deeg van. Hoe sneller je werkt, hoe brosser de bodem straks is.
Verpak in plasticfolie, druk het plat en laat het deeg 1 uur rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 170 graden.

Haal het gekoelde deeg uit het plastic. Bestuif je werkblad met een beetje bloem. Vorm met je handen een rechthoekig blok van het deeg. Bestuif met bloem en rol uit tot een dikte van 3 tot 4 mm. Je kunt dit evt. ook tussen 2 vellen bakpapier doen. Verwijder het bovenste vel en snijd 4 rechthoeken van 5 x 10 cm of 8 vierkanten van 5 x 5 cm uit. Verwijder het overtollig deeg. Schuif nu de deegplakjes iets uit elkaar, houd een tussenruimte van minstens 1 cm aan. Schuif het bakpapier voorzichtig op een bakplaat. Prik met een vork wat gaatjes in het deeg.

Bak in het midden van de oven ca. 10 minuten tot de randen iets beginnen te kleuren. Schuif op een rooster en laat volledig afkoelen.

Voor de witte chocoladeganache:
Verwarm in een pannetje de slagroom (eventueel met vanille extract) en de suiker tot de suiker helemaal is opgelost. De slagroom mag niet koken.

Hak de chocolade fijn. Hoe kleiner de stukjes, des te sneller lost de chocolade op. Doe in een kom en voeg dan de warme room toe. Roer tot alle chocolade is opgelost.
Giet het mengsel in een bakje, sluit af met een deksel en zet dit een nacht in de koelkast. Wil je niet zo lang wachten: zet het bakje 10 minuten in de vriezer en vervolgens in de koelkast tot het mengsel is afgekoeld tot ca. 5-7 graden.

Afwerking: 
Smelt de resterende -fijngehakte- witte chocolade in een kommetje dat je in heet water zet. Kwast nu alle deegplakjes in met een laagje gesmolten chocolade. Voorzichtig, het deeg breekt snel. Laat de chocola drogen en hard worden. Dit laagje zorgt ervoor dat het vocht van de ganache of het fruit niet in het deeg trekt.

Schenk het ganache-mengsel in een kom en klop het stijf met een mixer. Schep het in een spuitzak met een rond spuitmondje.

Spuit nu toefjes ganache op de helft van de deegplakjes (de bodem), zodat deze bedekt zijn met ganache. Druk er voorzichtig 8 frambozen in en rasp er een beetje citroen over.
Spuit ook toefjes op de andere helft van de deegplakjes (de bovenkant). Versier deze met halve (of hele frambozen), citroenrasp en andere decoratie die je mooi vindt. Ik gebruikte een suikerdecoratie en pure chocoladerasp.

Nu kun je als je nog wat ganache over hebt, de ruimte tussen de frambozen nog een beetje opvullen. Verdeel de bodempjes voorzichtig over bordjes of op een mooi plateau. Leg er nu de bovenste helft op. Gebruik eventueel een spatel.

*Ik gebruikte een witte chocola met echte vanille. Kun je deze niet vinden, gebruik dan een gewone witte chocola en voeg een theelepel vanille-extract aan toe aan de slagroom.

VARIATIETIP:

Ben je echt geen fan van witte chocolade, of wil je gewoon pure chocoladeganache? Laat dan 100 gram pure chocolade smelten in 50 g slagroom. Laat het afkoelen tot spuitdikte.

Bewaar deze foto van de frambozengebakjes met chocoladeganache op Pinterest.

De basis van deze gebakjes met witte chocoladeganache en frambozen is een bros amandeldeeg. Daarop een laagje witte chocoladeganache en frambozen. 
#recept #gebak #frambozen #chocoladeganache

3 thoughts

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s