Zelf maken: farfalle met bieslookbloemetjes

Sinds ik het recept met de basilicum lasagne plaatste, ben ik weer helemaal in de ban van zelf pasta maken. Lasagne is zelfgemaakte pasta in zijn meest eenvoudige vorm. Nu heb ik gekozen voor farfalle of strikjespasta. Het is niet mijn meest favoriete pasta uit de supermarkt, maar zelf gemaakt smaakt hij toch anders (;-)).
Voor een mooi effect verwerk ik er bieslookbloemetjes in. Deze zijn eetbaar en ze bloeien net, dus dat komt mooi uit. Heb je geen bieslook in de tuin, dan kun je ook voor basilicum kiezen of de kruiden weg laten.

Maak zelf eens je pasta zoals deze farfalle of strikjespasta. Met bieslookbloemetjes in het deeg voor een mooi effect. 
#homemade #pasta #farfalle #recept
Maak zelf eens je pasta zoals deze farfalle of strikjespasta. Met bieslookbloemetjes in het deeg voor een mooi effect. 
#homemade #pasta #farfalle #recept
Maak zelf eens je pasta zoals deze farfalle of strikjespasta. Met bieslookbloemetjes in het deeg voor een mooi effect. 
#homemade #pasta #farfalle #recept

Stevige pasta behoeft eigenlijk volgens Italiaanse regels ook een stevige saus, denk hierbij aan een ragu (een tomatensaus met gehakt of groenten). Maar eigenlijk vind ik dat zonde van de mooie farfalle met bieslookbloemetjes. Daarom maak ik er een salie-botersausje bij (van de spinazie-ricotta ravioli), makkelijk en snel klaar. Erbij maak ik dan wel een salade.

Houdt bij het maken van verse pasta 100 gram meel + 1 ei (of 45 gram water) per persoon aan. Onderstaande hoeveelheden zijn voor 2 personen.
Kijk voor de uitgebreide beschrijving bij basisrecept voor verse pasta.

INGREDIËNTEN

  • 200 g semolina meel (+ een beetje extra)
  • 2 eieren (L) of 90 g water
  • 4-5 bloemetjes van de bieslook
  • snufje zout

En verder

  • pastamachine of deegroller
  • deegradertje (te koop in kookwinkels)
  • mes
  • stokje (bijv. een eetstokje)
  • schone theedoek

BEREIDING

Begin met het deeg: maak een kuiltje in het meel en giet hierin de losgeklopte eieren plus een snufje zout. Meng met een lepel of vork vanuit het midden langzaam het ei door het meel. Kneed hiervan een soepel deeg. In het begin is het deeg behoorlijk stug, maar na verloop van tijd wordt het soepeler.
Verpak het deeg in plasticfolie en laat het 1/2 uur rusten op kamertemperatuur.

Rol het deeg uit met behulp van de pastamachine of met een deegroller tot ongeveer 1-1,5 mm dikte (stand 7 of 8). Door het deeg nu al zo dun uit te rollen, blijven de bieslookbloemetjes straks bijna intact. Het is handig om dit in 2 of 3 delen uit te rollen. Leg de deegplakken op de theedoek.

Pluk de bloemetjes los en verdeel deze over de helft van elke deegplak. Pak nu het uiteinde (zonder bloemetjes) op met je linkerhand. Vouw het vanuit het midden over de helft van het deeg met de bloemetjes. Duw hierbij het deeg vanuit de vouw voorzichtig aan. Hierdoor duw je lucht al voorzichtig weg. Dat is belangrijk! Zometeen moet je het deeg namelijk weer uitrollen. Zit er veel lucht bij dan gaat het stuk bij de luchtbellen.

Rol het deeg nu weer uit. Gebruik je een machine, begin dan weer bij stand 3 (ongeveer). Rol het deeg uit tot ca. 1,5-2 mm dikte. De dikte is een beetje afhankelijk van wat je prettig vindt om mee te werken. Hoe dunner hoe kwetsbaarder.
Leg de het uitgerolde deeg weer op de theedoek en dek af met een stuk plasticfolie, zodat het niet te zeer uitdroogt.

Snijd nu de eerste deegplak met het deegradertje in plakken van ongeveer 4 cm breedte. Vervolgens met een mes in vierkantjes.
Vouw er strikjes van: vouw het plakje dubbel (kartelrandjes aan de zijkant) en vouw vervolgens de omslagranden terug naar de vouw. Leg het strikje op de kant en druk met het eetstokje de vouw in het midden goed aan. Is het deeg al te droog dan zal het niet plakken. Dit kun je oplossen door het in het midden een beetje vochtig te maken met water.
Trek de gekartelde zijkanten voorzichtig een beetje los (zie foto hieronder).

Werk op deze manier alle deeg tot strikjes. Laat op de theedoek minstens een half uurtje drogen voordat je het kookt.

Afhankelijk van de dikte van het deeg is de kooktijd ongeveer 8-10 minuten.

Maak zelf eens je pasta zoals deze farfalle of strikjespasta. Met bieslookbloemetjes in het deeg voor een mooi effect. 
#homemade #pasta #farfalle #recept

De smaak van bieslook proef je heel licht in de pasta, een niet te zware saus vind ik persoonlijk dan ook het lekkerst erbij. Ik koos voor salieboter (salie gebakken in boter, zie hier het recept) en geserveerd met Parmezaanse kaas.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s