Ingelegde gember maak je makkelijk zelf

Bij sushi en misschien ook andere aziatische maaltijden wordt vaak ingelegde gember geserveerd. De gember neutraliseert je smaak. In de poké bowl (kijk hier voor het recept) voegde ik de ingelegde gember uit de sushikit toe. Aangezien ik eigenlijk nooit sushi eet had ik geen idee hoe het smaakte. Lekker dus 🙂

Ingelegde gember wordt vaak bij sushi en misschien ook andere aziatische maaltijden geserveerd. In dit recept laat ik je  zien dat je het makkelijk zelf kunt maken.

Als je op internet zoekt zijn er veel beschrijvingen voor ingelegde gember. Het bestaat voornamelijk uit een zoetzure azijn die aan de gember wordt toegevoegd voor de typische smaak. Het is een beetje pittig en je gebruikt maar kleine hoeveelheden. Als je zorgt voor een goed gesteriliseerde pot en deze na openen in de koelkast bewaart, dan is de gember lang houdbaar.

Voor de onderstaande aziatische maaltijd heb ik mooi mijn eigen ingelegde gember gemaakt. De hoeveelheden zijn voor een potje van ongeveer 150 ml inhoud.

Ingelegde gember wordt vaak bij sushi en misschien ook andere aziatische maaltijden geserveerd. In dit recept laat ik je  zien dat je het makkelijk zelf kunt maken.

Recept Ingelegde gember

Smaakmaker
Voorbereiden:
10 min.
Bereiden:
5 min. + 1 uur
Totale tijd:
1 uur + 15 min.

INGREDIËNTEN

  • 100 g verse gember (liefst jonge)
  • 100 g of ml rijstazijn
  • 50 g rietsuiker
  • 1/2 tl zout

En verder

  • 1 jampotje met deksel, gesteriliseerd
  • 1 mandoline of dunschiller

BEREIDING

Steriliseer het potje! Dit zorgt ervoor dat je gember langer houdbaar is. Dit kun je doen door in de vaatwasser af te wassen. Een andere manier is ruim voldoende water te koken. Zet de jampot in een pannetje, leg de deksel op de bodem. Giet het kokende water in de jampot (laat overlopen) en in het deksel. Laat 5-10 minuten staan. Vis uit het water en zet tot gebruik omgekeerd op een schone theedoek.

Schraap de schil van de gemberwortel met de zijkant van een lepel en schaaf in zo dun mogelijke plakjes op de mandoline of met een dunschiller. Bestrooi met het zout en wrijf dit er even in. Laat ongeveer 1 uur staan. Dep de gember droog door hem op een schone theedoek te leggen en deze voorzichtig uit te wringen en doe de gember dan in het jampotje.

Breng suiker en azijn aan de kook en laat zachtjes koken tot de suiker is opgelost. Zet het jampotje op een onderzetter of dubbelgevouwen theedoek en giet de kokende azijn op de gember. Sluit goed af met het deksel, keer het potje om en laat afkoelen.

Na 24 uur kun je de gember eten. Een aangebroken pot bewaar je het best in de koelkast.

Bewaar deze foto van ingelegde gember op Pinterest.

Ingelegde gember wordt vaak bij sushi en misschien ook andere Aziatische maaltijden geserveerd. In dit recept laat ik je  zien dat je het makkelijk zelf kunt maken.

Naast dat gember heerlijk smaakt, staat het bekend om haar genezende werking. Benieuwd naar de herkomst, werking en toepassing van verschillende kruiden en specerijen? Lees dan even dit e-book.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s