Review: Keltisch zeezout uit de Guérande (Frankrijk)

Zout, we kunnen niet zonder. Er zijn verschillende soorten zout zoals o.a. Keltisch zeezout. Ik kreeg een proefpakketje toegestuurd door Selnature om het zout te testen. Het grove zeezout oogt grijs en vochtig want het plakt enigszins aan elkaar. De kristallen lijken kleiner dan het regliere zeezout dat ik meestal in huis heb. Dit maakte me meteen toch ook wel heel nieuwsgierig naar de verschillende soorten zout en of je ook een verschil proeft in smaak tussen het gewone JoZo keukenzout, zeezout en het bijzondere -met de hand gewonnen- Keltisch zeezout.

Keltisch Zeezout

Zout, je lichaam heeft het nodig. Afgezien daarvan gebruiken wij over het algemeen te veel zout, namelijk gemiddeld zo’n 10 gram per dag. Voor je gezondheid is het beter om zeker niet meer dan 6 gram zout per dag te nuttigen. Door het eten van kant-en-klaar producten (pizza is de winnaar!) ligt de hoeveelheid zout die we daadwerkelijk binnen krijgen vaak hoger.
Gelukkig wordt in veel producten de hoeveelheid zout verminderd. Toch blijf ik er voorstander van zo veel mogelijk zelf je maaltijden bereiden, want op die manier kun je zelf je zout inname in de hand houden..

Welke soorten zout zijn er eigenlijk?

  • Zout gewonnen uit de bodem:
    – steenzout: uit zoutmijnen waar ooit binnenzeeën zijn opgedroogd en waarvan dit zout nu gewonnen kan worden. Hiertoe behoort ook het Himalaya zout;
    – oploszout: door boringen in de grond, waarbij een zoutlaag door water wordt opgelost en opgepompt. Wist je overigens dat er ook in het noorden en oosten van Nederland zout gewonnen wordt?
  • Zout gewonnen uit zeewater of oppervlaktewater. Bijvoorbeeld in Frankrijk aan de Atlantische oceaan (Bretagne) en aan de Middellandse zee (Camargue). Deze zouten worden op traditionele wijze gewonnen en zijn hierdoor zeer arbeidsintensief.

Waarom zou je natuurzout gebruiken en wat is het grote verschil met industrieel verkregen zout

Het grote verschil bestaat er in dat natuurlijk verkregen zout, zoals het Keltisch zeezout uit de Guérande (Bretagne) niet gezuiverd wordt. Het zout dat machinaal uit de bodem gewonnen is, wordt meestal nog wel gezuiverd waardoor naast vervuiling ook de goede stoffen verdwijnen. Aan het bekende (geraffineerde) keukenzout en broodzout wordt vervolgens extra jodium toegevoegd.
Keltisch zeezout wordt op traditionele wijze gewonnen (al meer dan 2.000 jaar) in bassins. De kleibodem zorgt voor de zuivering van het zout waardoor het ook de lichtgrijze kleur heeft. Het wordt niet machinaal gezuiverd en bevat nog heel veel mineralen zoals magnesium.

Wat is er te koop?

  • Grof zeezout is geschikt om mee te koken, bijv. door toe te voegen aan kookwater voor pasta, rijst, aardappelen. Ook is grof zeezout geschikt om te malen in een zoutmolen of in de vijzel.
  • Fleur de Sel wordt gewonnen van het bovenste zoutlaagje in de bassins waardoor het extra fijne zoutkristallen heeft. De winning van Fleur de Sel is bijzonder arbeidsintensief (waardoor prijzig). Dat maakt dat dit zout vooral gebruikt wordt voor het aan tafel op smaak brengen van gerechten.
  • Fijn zout is eigenlijk niet meer dan gemalen grof zout. Fijn zout is er puur, maar er is ook Sel de Guérande met toevoeging van kruiden (tijm, rozemarijn, basilicum) of een combinatie van groenten en kruiden (o.a. selderij en knoflook).

De smaaktest

Een smaaktest van zout is natuurlijk niet gemakkelijk. Zout proef je niet van een lepeltje zoals je met sauzen wel doet. Kleine beetjes dus! Ik proefde een korreltje fleur de sel, een heel klein beetje van mijn bakkerszout en het Kala Namak zout. Mijn bakkerszout smaakte behoorlijk bitter in vergelijking met de fleur de sel. Maar of je nu kunt zeggen dat je zout lekker vindt smaken? Ik zou zeggen, probeer het eens! Alleen het Kala Namak zout herinnerde me te veel aan mijn scheikundelessen en kon ik niet echt waarderen.

Grof zout gebruik je om kookwater te zouten voor het koken van groeten, rijst of pasta. Pasta kook je in water dat naar de zee smaakt 🙂 Zeker bij het kookwater voor pasta proef ik het verschil, echt zeewater!
Het zout heb ik ook gebruikt voor het inmaken van de gember of citroenen en het maken van za’atar.

Zelf ingelegde gember maken

Fleur de sel gebruik ik om groenten, vlees enz. na te zouten. Ik houd van het knapperige van dit zout, met zo af en toe een explosie in je mond waardoor ik vind dat het eten lekkerder wordt.
Om het zout te testen maakte ik een goed gevulde minestrone met een lichte bouillon met grof Keltisch zeezout. In het bord nog een beetje extra fleur de sel, heerlijk!

Zomerse Minestrone

Het kruidenzout is een toppertje, heerlijk op een eitje, tomatensalade, komkommer… alles wordt er net even lekkerder van. Het zout met de toevoeging van groenten en kruiden smaakt naar bouillon en is heerlijk over gekookte groenten bijvoorbeeld.

Behalve Keltisch zeezout ontving ik ook een zakje Kala Namak Fine ofwel zwart zout. Door het hoge percentage waterstofsulfide en ijzer krijgt Kala Namak een typische kenmerkende geur en smaak, die vergelijkbaar is met de geur van hardgekookte eieren. Dat is zeker even wennen. Het ziet er wel prachtig uit als je het over een gerechtje strooit.

Nu kun je zeezout – de grove variant! – natuurlijk voor meer gebruiken dan enkel in de keuken. Denk hierbij eens aan de toevoeging van je badwater (een vriendin doet dit wekelijks), of als scrub met een lekker geurtje. Goed voor je huid!

Neem voor meer infomatie over de verschillende producten een kijkje op de website van Selnature: http://www.selnature.com

Note: De producten ontving ik van Selnature om te proberen. De resultaten van deze test geven uitsluitend mijn eigen mening weer.

One thought

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s