Cupcakes met lemoncurd en bramen

Cupcakes met lemoncurd en bramen

Er staat een aangebroken potje lemoncurd in de koelkast. Binnen 3 weken na aanbreken te consumeren staat er op het etiket. Dan gaan we dat maar eens even regelen, toch? Het resultaat zijn deze kleine cupcakes met lemoncurd en fruit. Gemakkelijk om te delen, want ik ga dat echt niet allemaal zelf opeten.

Cupcakes met lemoncurd en bramen
Cupcakes met lemoncurd en bramen
Cupcakes met lemoncurd en bramen

Zelf lemoncurd maken is niet moeilijk, maar het kost even tijd (klik hier voor het recept). Heb je die niet, of zie je zelf maken niet zitten, dan kun je de lemoncurd tegenwoordig ook gewoon kopen in de supermarkt. Een half potje is ruim voldoende voor 12 cupcakes. Ik gebruikte bramen uit de vriezer, die behouden (omdat ze bevroren zijn) dan nog een beetje hun vorm en bakken niet helemaal weg. Heb je geen bramen: frambozen of bosbessen kunnen natuurlijk ook. Wat je maar lekker vindt!

Lemoncurd, zelf maken of uit een potje?

Nu had ik de lemoncurd niet zelf gemaakt, maar een potje gekocht. Er zijn 2 merken die ik geprobeerd heb. Om te beginnen van Chivers, hét merk voor de echte Engelse marmelade (sinaasappel wel te verstaan). Daarna proefde ik ook de lemoncurd van Bonne Maman die ik kreeg om te proberen (uit de foodybox). Het grote verschil tussen deze merken is dat Chivers palmolie toevoegt aan de curd, Bonne Maman boter. Dat maakt een groot verschil in de prijs! Maar bovenal, en daar ben ik heel eerlijk in, ook in de smaak. Heb je geen tijd/zin om zelf lemoncurd te maken, dan adviseer ik de lemoncurd van Bonne Maman. Qua smaak komt deze het dichtst in de buurt van de homemade versie.


Ingrediënten

  • 150 g roomboter
  • 150 g fijne suiker
  • 3 eieren (M)
  • 175 g bloem
  • 1,5 tl bakpoeder
  • snufje zout
  • 12 el lemoncurd
  • 125 g (diepvries) bramen

En verder

  • een muffinblik voor 12 muffins of 12 losse metalen of siliconen vormpjes
  • eventueel papieren cupcakevormpjes


Bereiding

Laat alle ingrediënten op kamertemperatuur komen.
Verwarm de oven voorop 200 graden boven- en onderwarmte (of 180 graden hetelucht).
Vet een muffinvorm voor 12 stuks in met een beetje gesmolten boter of zet er een papieren of siliconen muffinvormpje in.

Klop de boter met de suiker met een mixer of met de vlinder van de keukenmachine tot het mengsel licht van kleur en schuimig is. Klop er dan een voor een de eieren door en voeg het volgende ei pas toe als het eerste helemaal is opgenomen.
Meng bloem, bakpoeder met het zout in een kom en zeef het voordat je het in porties toevoegt aan het beslag. Spatel de bloem er rustig door.

Vul elke muffinvorm tot de helft met het beslag, schep er dan een lepel lemoncurd in, 1 of 2 bramen, vul aan met beslag tot ongeveer driekwart en garneren tenslotte met 1 of 2 bramen.

Schuif het blik op een rooster in het midden van de oven en bak de
cupcakes in ca. 25 minuten gaar en goudbruin. Gaat het te hard en worden ze te donker verlaag de temperatuur dan naar 180 graden.
De cupcakes zijn gaar als een er in gestoken prikker er droog uit komt.

Laat de cupcakes volledig afkoelen op een rooster.

Bereidingstijd
Voorbereiden: ca. 15 minuten
Bereiden: 25 minuten oventijd

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s