Sperziebonen en champignons met zwarte knoflook en gember-honing

Een vegetarische maaltijd waarin je het vlees echt niet mist. Dat kan wel eens een uitdaging zijn. Maar met deze sperziebonen en champignons met zwarte knoflook en gember-honing saus is dat goed gelukt. Dat gember en soja al goede smaakmakers zijn voor sperziebonen en champignons wist ik, dus de gember-honing is hier zeker een heerlijke toevoeging.

Een vegetarische maaltijd waarin je het vlees echt niet mist. Dat kan wel eens een uitdaging zijn. Maar met deze sperziebonen en champignons met zwarte knoflook en gember-honing saus is dat goed gelukt.
Een vegetarische maaltijd waarin je het vlees echt niet mist. Dat kan wel eens een uitdaging zijn. Maar met deze sperziebonen en champignons met zwarte knoflook en gember-honing saus is dat goed gelukt.

De saus wordt apart gemaakt en is behoorlijk sterk van smaak. Daarom heb ik de champignons ook niet vooraf gemarineerd. Dat maakt het gerecht heel lekker, omdat champignons en bonen niet helemaal doordrongen zijn van de smaak. Lekker erbij is een geurige basmatirijst.
Een ander voordeel is ook wel dat je op deze manier de saus ook prima kunt proberen met andere groenten, vlees of vis, bami of mihoen.


Recept Sperziebonen en champignons met zwarte knoflook en gember-honing

Hoofdgerecht
voor 2 personen
Voorbereiden:
35 min.
Bereiden:
20 min.
Totale tijd:
55 min.

INGREDIËNTEN

 • 500 g sperziebonen
 • 250 g kastanjechampignons
 • 150 g basmatirijst

Voor de saus

 • een scheut neutrale (rijst)olie
 • 1/2 rode ui
 • 1 teen zwarte knoflook
 • mespunt laos
 • mespunt komijnzaad
 • 2 cm verse gember geraspt
 • 1/2 – 1 el Japanse sojasaus
 • 2-3 el gember-honing (ik gebruikte Melvita)
 • evt 1/2 chilipeper
 • 1/2 – 1 el maizena
 • 1 kopje kookwater van de rijst

Voor garnering eventueel

 • bieslookbloemetjes
 • zwart sesamzaad
 • ingelegde gember (zie hier voor het recept)
 • cassave kroepoek

BEREIDING

Maak de sperziebonen schoon en kook of stoom ze met een snufje zout ca. 30 minuten, of iets langer als je dat lekkerder vindt. Maar kook ze niet te gaar, ze gaan straks ook nog even in de saus.
Maak de champignons schoon met een vochtig doekje en snijd grote exemplaren in vieren, kleinere in tweeën. Zet apart.
Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking in ca. 10-12 minuten. Giet de rijst af en vang als het kan een kopje kookwater op.
Als de rijst kookt verhit dan een scheut rijstolie in een grote koekenpan of wok. Roerbak hierin de champignons op niet te laag vuur totdat ze bruin zijn. Zet dan het vuur lager en laat ze langzaam garen in ongeveer 5 minuten.

Begin dan ook aan de saus:
Snipper de rode ui, de zwarte knoflook en rasp de verse gember. Verhit een scheutje rijstolie in een sauspan. Voeg de ui, knoflook en gember toe samen met de laos en het komijnzaad en laat in ca. 5 minuten zachtjes garen.

Dan 1/2 eetlepel sojasaus en 2 eetlepels gember-honing toevoegen. Laat de honing zachtjes smelten. Voeg eventueel de in reepjes gesneden rode peper (met of zonder pitjes) toe. Proef op smaak en voeg nog eventueel 1/2 eetlepel sojasaus en nog een eetlepel gember-honing toe. Zout zal waarschijnlijk niet nodig zijn.

Meng de maizena met een kopje kookwater van de rijst en vul eventueel aan met water tot 250 ml.
Meng van het vuur af door de saus en warm goed roerend, zodat er geen klontjes achterblijven, weer op.

Voeg de sperziebonen toe aan de champignons en meng de saus erdoor. Garneer eventueel met zwart sesamzaad.

Serveer met de rijst (gegarneerd met bieslookbloemetjes), ingelegde gember en kroepoek.

Bewaar deze foto van de Sperziebonen en champignons met zwarte knoflook en gember-honing op Pinterest.

Sperziebonen en champignons met zwarte knoflook en gember-honing voor een heerlijk vegetarisch gerecht bomvol smaak.

One thought

 1. Kort geleden heb ik uw recept salade ”venkel met biet en sinaasappel” gemaakt: heerlijk. Daarna heb ik uw recept voor de bietensaus gemaakt. Het voorgerecht met venkel etc.was ook heel lekker. Nu heb ik een fles bietensaus over. Wat zou ik hiermee nu kunnen maken.

  U merkt het: ik heb laat leren koken. Een goede kok zal ik dan ook niet worden. Sinds ons pensioen hebben we regelmatig vrienden te eten. Ik probeer de gerechten dan zo goed mogelijk volgens het recept te maken. Af en toe lukt het goed. Ik leer steeds beter welke groenten bij elkaar passen. Voorgerecht rucola, schijfjes perzik, pitten, bietenschijfjes etc. eten we regelmatig. Heerlijk. Maar wat nu met de bietensaus?
  in afwachting en met vriendelijke groet,

  Inge Boersma

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s