Maak je eigen chocolaatjes

Maak eens je eigen chocolaatjes! Prima te doen in een verloren uurtje, want ik laat je de makkelijke manier zien om chocolade te tempereren. Tempereren maakt de chocolade glanzend en na uitharden knapperig. Garneer de chocolaatjes met alles wat je lekker vindt of dat nu noten, rozijnen, fruit of een combinatie van alles is.

Alweer een jaartje geleden maakte ik voor het eerst zelf chocolaatjes met chocolade eitjes die ik overhield van pasen. Ik versierde ze met nootjes, sinaasappelschil, granola en al wat ik lekker vond. Het is er alleen nooit van gekomen dit uit te werken in een receptje, tot vandaag.

Pure chocolade gegarneerd met noten, gekonfijte sinaasappelschil of granola. Maak eens je eigen chocolaatjes! 
#recept #chocolaatjes #zelfmaken
Pure chocolade gegarneerd met noten, gekonfijte sinaasappelschil of granola. Maak eens je eigen chocolaatjes! 
#recept #chocolaatjes #zelfmaken

Enkele weken geleden hadden we een chocoladeworkschop in Oisterwijk tijdens een familiedag met neven en nichten van vaderskant. Een erg gezellige middag met een gezamenlijke lunch, de chocoladeworkshop en als afsluiter nog een uurtje bowlen.
De chocoladeworkshop werd gegeven door de Cees van Beckhoven, inderdaad familie van… Gezellig en met veel leuke verhalen. Voor de workshop hoefden we niet heel veel te doen, veel eten naderhand zoveel te meer. Maar, chocola is geen straf, toch ;-)?

We kregen ook een recept mee voor een heerlijke chocoladesaus, maar ook tips voor het smelten van chocola. Namelijk hoe je chocolade op een gemakkelijke (ik zou het luie manier willen noemen) manier kunt tempereren. Tempereren houdt in dat je de chocolade verwarmt en laat afkoelen – echte chocolatiers doen dat waarschijnlijk op de moeilijke manier met thermometers, paletmessen en een plaat marmer.

De luie manier van tempereren bestaat er uit dat je een deel van de chocolade (fijn gehakt) laat smelten, en er dan de rest aan toe voegt. Het wordt ook wel enten genoemd. Deze chocola zal na het uitharden misschien niet zo waanzinnig mooi glanzen als van de echte chocolatier dat voor elkaar krijgt. Maar, en dat vind ik wel belangrijk: na het uitharden is hij lekker knapperig en glanst hij mooi!

Pure chocolade gegarneerd met noten, gekonfijte sinaasappelschil of granola. Maak eens je eigen chocolaatjes! 
#recept #chocolaatjes #zelfmaken

Nu, dan aan de slag!


Recept Chocolaatjes maken

Zoete snack
voor 2 personen
Voorbereiden:
15 min.
Bereiden:
15 min.
Totale tijd:
30 min.

INGREDIËNTEN

  • 3 repen pure of melkchocolade van een goede kwaliteit (75% cacaobestanddelen)
  • versiersels zoals gehakte noten, rozijnen, cranberries, gedroogde sinaasappelschil, granola

En verder

  • een pannetje en een hittebestendige kom om de chocolade in te smelten
  • een siliconenmat of bakpapier om de chocola op uit te gieten.

Bereiding

Verwarm in het pannetje een bodem water tot het kookpunt. Hang de kom er in, deze mag het water niet raken. Zorg dat je chocola fijn genoeg hakt, anders duurt het smelten heel lang. Begin met 2 repen, de 3e wordt er pas aan toegevoegd als de chocolade gesmolten is. Roer af en toe.
Als alle chocola gesmolten is, haal je de kom uit het pannetje, strooi er de 3e ook fijngehakte reep bij en roer rustig met een spatel tot alle chocola gesmolten is. Klop niet te wild want dan sla je luchtbellen in de gesmolten chocola en dat wil je niet.

Voor de snelle manier van tempereren: strooi de fijn gehakte 2 repen in een magnetronbestendige kom. Laat langzaam smelten. Telkens 10-20 seconden op een laag vermogen, even doorroeren en dit herhalen tot alle chocolade gesmolten is. Zet het vermogen zeker niet te hoog, want dan verbrand de chocola en kun je hem weggooien.

Leg het bakpapier of siliconenmat op het aanrecht. Giet de gesmolten chocolade in een kunststof maatbeter om makkelijker te kunnen uitgieten. Je kunt ook een lepel gebruiken, maar dat maakt de kans op knoeien alleen maar groter. Probeer even uit of de chocola niet te warm meer is. Is hij nog erg warm, dan vloeit de chocolade heel dun uit. Laat anders nog even koelen.

Giet plasjes chocola op je bakpapier en strooi er meteen de decoratie over.

Variatietip: smelt behalve pure ook witte chocola (natuurlijk apart van elkaar) en maak combinaties. Giet een drup witte chocola op het puur (of andersom) en maak er met een prikker eventueel een krul in.

Laat goed afkoelen en bewaar op een koele plek.

Bewaar deze foto voor het recept van zelf gemaakte chocolaatjes op Pinterest.

Pure chocolade gegarneerd met noten, gekonfijte sinaasappelschil of granola. Maak eens je eigen chocolaatjes! 
#recept #chocolaatjes #zelfmaken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s