Lamsrack met honing-gember saus

Voor alles is een eerste keer, althans…voor bijna alles. In de foodybox lente ontving ik een bijzonder stukje vlees, namelijk een lamsrack. Nu eet ik de laatste tijd lang niet meer zo vaak vlees en als ik dat doe dan mag het ook wel iets speciaals zijn. In de foodybox dus dit stukje vlees… Hoe te bereiden was voor mij geen vraag: ik ben fan van langzaam garen in de oven. En dat is prima gelukt. Het vlees was supermals en mooi rosé.

Supermals lamsvlees uit de oven met een goddelijke honing-gember saus. Hoe te bereiden was voor mij geen vraag: ik ben fan van langzaam garen in de oven. En dat is prima gelukt met dit recept. Het vlees was supermals en mooi rosé.
Hoe te bereiden was voor mij geen vraag: ik ben fan van langzaam garen in de oven. En dat is prima gelukt met dit recept. Het vlees was supermals en mooi rosé.

Daarnaast maakte ik deze goddelijke saus met gember en honing als basis. Heel erg eenvoudig te maken en het paste perfect bij het lamsvlees. Ingrediënten voor een feestelijke maaltijd.

Als smaakmaker gebruikte ik ook zwarte knoflook. Dit is knoflook die in de oven gefermenteerd is en hierdoor zwart kleurt. De karakteristieke knoflookgeur is daarmee ook verdwenen. Wat blijft is een bijzondere lichtzoete smaak die mij doet denken aan zachte drop.
Wil je de zwarte knoflook vervangen, gebruik dan gewone knoflook. Smelt de boter en laat de heel fijn gehakte knoflook zachtjes mee smoren tot deze gaar is. De saus wordt dan minder zoet, misschien heb je dan iets meer honig nodig.

De hoeveelheid is ruim voldoende voor één persoon, wij aten er met twee van en het was nét genoeg.


Recept Lamsrack met honing-gember saus

Hoofdgerecht
voor 2 personen
Voorbereiden:
5 min.
Bereiden:
15-25 min.
Totale tijd:
20-30 min.

INGREDIËNTEN

 • 1 + 1/2 el ongezouten roomboter
 • 1 klein takje rozemarijn
 • peper uit de molen
 • 2 el geraspte gember
 • 1/4 bouillonblok
 • 200 ml water
 • 1 flinke teen zwarte knoflook
 • 1,5 el honing
 • nog 1/2 el roomboter
 • kneepje citroensap
 • 1 lamsrack (bijv. van LeJean)

BEREIDING

Laat het lamsrack op kamertemperatuur komen. Wrijf het in met zout en peper.

Supermals lamsvlees uit de oven met een goddelijke honing-gember saus.

Verwarm de oven voor op 180 graden.
Verhit een ovenvaste braadpan op matig vuur. Bak het vlees zachtjes eerst op de velkant, zodat het vet uitsmelt. Bak het dan rondom snel bruin. Haal het vlees uit de pan en leg het op een plank. Bestrooi het nu met de rozemarijn.
Giet het overtollig vet uit de braadpan (bewaar dit evt. voor de saus).

Leg het vlees weer terug in de pan met de vette kant naar beneden en schuif het in de oven. Onderstaande baktijden zijn bij benadering. Je kunt ook een kernthermometer gebruiken om de temperatuur in de gaten te houden).
10 minuten aan voor rauw (kerntemperatuur 50 graden)
10-14 minuten voor medium (kerntemperatuur 55-65 graden)
20 minuten voor gaar (kerntemperatuur 70 graden of meer)

Laat het vlees 5 minuten rusten onder aluminiumfolie.

Bereid in de tussentijd de saus
Smelt in een kleine koekenpan 1 eetlepel roomboter of gebruik het braadvet van het vlees.
Schil de gember en rasp deze fijn. Gebruik voor het verwijderen van de schil de zijkant van een lepel, op die manier schraap je de schil er makkelijk vanaf.

Voeg de gember, het rozemarijn takje en een draai peper toe aan de boter en laat enkele minuten heel zachtjes smoren. Door de warmte van de boter geven rozemarijn en gember hun smaak af. Vis de rozemarijn dan uit de boter. Voeg het water toe en het verkruimelde stukje bouillonblok. Voeg nu ook de honing toe en de fijngesneden zwarte knoflook. Zet het vuur hoger en breng de saus aan de kook. Laat de saus tot de helft inkoken.

Zeef de saus. Voeg een kneepje citroensap toe en proef op smaak. Is de smaak oké, haal dan de pan van het vuur en voeg de laatste roomboter toe. Laat de boter langzaam smelten en roer de saus glad.

De saus smaakte geweldig bij het lamsvlees, maar zal zeker ook lekker zijn bij bijvoorbeeld rosbief, kip of zelfs zalm.

Bewaar deze foto van het Lamsrack met honing-gembersaus op Pinterest.

Hoe te bereiden was voor mij geen vraag: ik ben fan van langzaam garen in de oven. En dat is prima gelukt met dit recept. Het vlees was supermals en mooi rosé.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s