Klassieke salade Niçoise

De klassieke salade Niçoise kan niet zonder tonijn, sperziebonen, aardappelen en een eitje. Dat zijn wat mij betreft dan ook de basisingrediënten die zeker niet mogen ontbreken. Voor een vegetarische versie kun je natuurlijk de tonijn achterwege laten.

Salade Niçoise is een klassieke Franse salade, van oorsprong afkomstig uit Nice. Er is echter niet één recept, er zijn vele varianten. Op vakantie in Frankrijk at ik deze salade voor het eerst, nu alweer vele jaren geleden en sindsdien staat de salade ook thuis regelmatig op het menu.
De klassieke salade Niçoise kan niet zonder tonijn, sperziebonen, aardappelen en een eitje. Dat zijn wat mij betreft dan ook de basisingrediënten die zeker niet mogen ontbreken. Voor een vegetarische versie kun je natuurlijk de tonijn achterwege laten.

De klassieke salade Niçoise kan niet zonder tonijn, sperziebonen, aardappelen en een eitje. Dat zijn wat mij betreft dan ook de basisingrediënten die zeker niet mogen ontbreken. Voor een vegetarische versie kun je natuurlijk de tonijn achterwege laten.

Inmiddels heb ik eigenlijk geen recept meer nodig al zorg ik wel dat ik tonijn en artisjokken in huis heb. Maar als ik geen sla heb, is dat geen probleem. Heb ik geen verse sperziebonen, dan gebruik ik ze uit de diepvries en zo nodig vul ik het nog aan met doperwten. Voor diegenen die een gruwelijke hekel hebben aan ansjovis: laat ze gerust achterwege! Deze salade is – als je hem met liefde maakt – hoe dan ook overheerlijk.

Eet er lekker knapperig stokbrood bij met gezouten roomboter of kruidenboter.

Jongste dochter kwam een vorkje mee prikken, net terug van een vakantie in Frankrijk. Vandaar dat ik deze salade wel toepasselijk vond om weer eens te maken. Het eten stond klaar, glaasje wijn erbij en een stokbroodje… Zegt ze: “hee mam, moet je geen foto maken van de salade…” Ehhh, tja, vandaar dus de rommelfoto op dit bordje 😛

Dit was in 2019 en inmiddels is deze foto wel aan vervanging toe.

juli 2022


Recept: Klassieke salade Niçoise

Maaltijdsalade
voor 2-3 personen
Voorbereiden:
20 min.
Bereiden:
5 min.
Totale tijd:
25 min.

INGREDIËNTEN

 • 6 (nieuwe) aardappeltjes
 • 4 eieren
 • 1 blik (duurzame) tonijn
 • 350 g (diepvries) sperziebonen
 • 2 bosui
 • ½ rode ui
 • 10 tomaatjes
 • zwarte olijven
 • groene olijven
 • artisjokharten uit glas
 • hand peterselie en evt. andere verse kruiden naar smaak
 • peper en zout

Optioneel:

 • ansjovisfilets
 • kropje sla tricolore of frisee
 • 1 el za’atar (zelf gemaakt)

Voor de dressing:

 • 5 el olijfolie
 • 2 el ciderazijn of wijnazijn
 • 1 tl mosterd
 • 1 tl honing

BEREIDING

Was de aardappeltjes en halveer ze, snijd grotere exemplaren in vieren. Kook (of stoom) gaar in gezouten water in ca.10-15 minuten (afhankelijk van de grootte). Giet af in een vergiet en laat afkoelen.

Kook de eieren ca. 7 minuten (langer of korter kan natuurlijk ook), laat ze schrikken onder de koude kraan, pel en halveer ze.

Maak de sperziebonen schoon en kook ze beetgaar in water met zout ca. 15 minuten. Diepvries boontjes hebben een kortere kooktijd. Giet af in een zeef en spoel met ijskoud water. Snijd de bosui in ringetjes, de ui in dunne halve ringen. Halveer de tomaatjes. Was de sla en droog de blaadjes. Pluk de kruiden van de steeltjes en snijd ze eventueel in reepjes.

Laat de tonijn, de artisjokharten en de olijven uitlekken.

Gebruik een groot bord of een kom om de salade op te serveren.
Begin met een laagje slablaadjes en verdeel er de overige ingrediënten over.

Meng de ingrediënten voor de dressing. Het is misschien wat veel voor de salade, maar je kunt hem prima in de koelkast bewaren. Ik gebruik hier een klein flesje voor, giet alles er in en schudt er flink mee. Of klop alles in een kommetje tot een goed gebonden dressing.
Verdeel een deel de dressing over de salade en eventueel een eetlepel za’atar. Proef en voeg eventueel nog wat dressing en met peper en zout toe. Garneer met de verse kruiden.

Pin deze foto van de Klassieke Salade Niçoise

Wil je het bericht opslaan? Bewaar deze foto dan op Pinterest, dan heb je hem altijd bij de hand.

De klassieke salade Niçoise kan niet zonder tonijn, sperziebonen, aardappelen en een eitje. Dat zijn wat mij betreft dan ook de basisingrediënten die zeker niet mogen ontbreken. Voor een vegetarische versie kun je natuurlijk de tonijn achterwege laten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s