De klassieke salade niçoise

Salade niçoise is een klassieke Franse salade, van oorsprong afkomstig uit Nice. Er is echter niet één recept, er zijn vele varianten. Het eerst at ik deze salade in Frankrijk, nu alweer vele jaren geleden en daarna stond de salade ook thuis regelmatig op het menu.
De klassieke salade niçoise kan niet zonder sperziebonen, aardappelen en een eitje. Dat zijn wat mij betreft dan ook de basisingrediënten die zeker niet mogen ontbreken. Voor een vegetarische versie kun je natuurlijk de tonijn achterwege laten.

Jongste dochter kwam een vorkje meeprikken, net terug van een vakantie in Frankrijk. Vandaar dat ik deze salade wel toepasselijk vond om weer eens te maken. Het eten stond klaar, glaasje wijn erbij en een stokbroodje… Zegt ze: “hee mam, moet je geen foto maken van de salade…” Ehhh, tja, vandaar dus de rommelfoto op dit bordje 😛

Klassieke salade niçoise

Ingrediënten

  • 6 nieuwe aardappeltjes (met schil) gehalveerd en gekookt
  • 4 eieren (7 min koken)
  • 1 blikje tonijn
  • 350 g sperziebonen (ca. 15 min koken)
  • 2 bosui
  • 1/2 rode ui
  • 10 tomaatjes
  • kropje sla tricolore of frisee
  • ansjovisfilets
  • zwarte olijven
  • groene olijven
  • artisjokharten
  • 1 el za’atar (zelf gemaakt)
  • hand peterselie en evt. andere verse kruiden naar smaak

Voor de dressing:

  • 5 el olijfolie
  • 2 el ciderazijn
  • 1 tl mosterd
  • 1 tl honing

Bereiding

Was de aardappeltjes en halveer ze. Kook gaar in gezouten water in ca.10-15 minuten (afhankelijk van de grootte). Giet af in een vergiet en laat afkoelen.

Kook de eieren ca. 7 minuten (langer of korter kan natuurlijk ook), laat ze schrikken onder de koude kraan, pel en halveer ze.

Maak de sperziebonen schoon en kook ze in water met zout ca. 15 minuten. Giet af in een zeef en spoel met ijskoud water. Snijd de bosui in ringetjes, de ui in halve ringen. Halveer de tomaatjes. Was de sla en droog de blaadjes.

Laat de tonijn, de artisjokharten en de olijven uitlekken.

Gebruik een groot bord of 4 kleinere om de salade op te serveren.
Begin met een laagje slablaadjes en verdeel er de overige ingrediënten over.

Meng de ingrediënten voor de dressing. Ik gebruik hier een klein flesje voor, schep alles er in en schudt er flink mee. Of klop alles in een kommetje tot een goed gebonden dressing.
Verdeel de dressing over de salade en eventueel een eetlepel za’atar. Bestrooi met peper en zout en de verse kruiden.

Serveer met stokbrood en roomboter of kruidenboter.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s