Dessertsaus van verse aardbeien

De aardbeien zijn weer in het seizoen. De man kwam met een kilootje aardbeien thuis van de markt, dus daar maar eens iets lekkers mee bedenken. Aardbeien dessertsaus heb ik eigenlijk nog nooit gemaakt. Vroeger hadden we wel eens die flesjes Tova als topping voor desserts, maar dat was nooit mijn favoriet.

Vandaar dan nu, eindelijk, zelf gemaakte aardbeiensaus van verse aardbeien! En geloof me, dit is echt niet te vergelijken met de saus uit dat flesje 😛 De aardbeien van de markt zijn van het kleine stevige soort. Ik laat een bak (500 gram) op het aanrecht staan, zodat ze goed rijp zijn op het moment dat ik de saus maak. Met als gevolg natuurlijk dat er iets minder over blijft.

Aardbeiensaus van verse aardbeien

De hoeveelheden zijn eigenlijk ook niet zo belangrijk. Je kunt gerust wat meer aardbeien nemen (of minder) en pas daar dan de hoeveelheid suiker op aan. Heb je citroen in huis, dan kun je daar ook gerust nog iets van toevoegen.
Het recept is eigenlijk zo simpel, dat ik het geen recept zou mogen noemen. De boter is een tip die ik op internet tegen kwam: hierdoor gaat je fruitmengsel minder of niet schuimen.
Maar goed….hier komt’ie:


Ingrediënten

  • 400 g verse kleine aardbeien
  • 50-75 g suiker
  • Snufje zout
  • Klontje boter
  • evt. citroensap

En verder:

  • Blender of staafmixer

Bereiding

Steriliseer een pot of fles en de dop, door er kokend water in te gieten en te laten staan tot de saus klaar is.

Maak de aardbeien schoon en halveer ze.

Zet alles op in een pannetje op laag vuur. Laat langzaam verwarmen, zodat het niet aanbrandt.
Voeg eventueel een kneepje citroensap toe. Ik had het niet in huis (dat snap ik ook niet, want ik heb altijd citroen in huis) en eerlijk is eerlijk, ik mis het niet.

Laat ca. 20-30 minuten zachtjes pruttelen tot de aardbeien uit elkaar vallen.

Draai het vuur uit en laat eventueel eerst een beetje afkoelen. Pureer de aardbeiensaus in de blender of met de staafmixer (pas op voor spatten) tot een gladde saus.

Giet de nog hete aardbeiensaus in de gesteriliseeerde fles of pot en sluit af met het deksel.

Bewaar in de koelkast. Na openen beperkt houdbaar.

Bereidingstijd: ca. 40 minuten

Pin de foto van de aardbeiensaus!

Aardbeiensaus van verse aardbeien

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s