
Roodlof, ik gebruikte het nog niet eerder. Roodlof is ontstaan uit een kruising tussen witlof en radicchio. De kleur en het bittere komt van de radicchio, de vorm van de witlof. De smaak van de roodlof combineert heerlijk met het zure van de appel. Daarbij nog wat geroosterde amandelen en verse tuinkruiden en je bent klaar.
Vorige week bestelde ik voor het eerst mijn boodschappen bij Picnic. Het leuke is dat je de app doorzoekt naar de boodschappen die je nodig hebt en dit geeft je meteen weer inspiratie tot het bedenken van nieuwe recepten. Zo kwam dus ook de roodlof voorbij en die belandde meteen in mijn mandje.


Welke appel is lekker in een salade
De appel in deze salade is de delbar, een oogstappel die slechts korte tijd in de zomermaanden verkrijgbaar is. Hij smaakt zuur en is lekker crispy. Buiten de zomermaanden kun je de appel vervangen door bijvoorbeeld een elstar. Of, als je niet van zure appels houdt, neem dan gewoon je eigen favoriet.
Recept Salade van roodlof met appel en amandelen
Bijgerecht voor 2 personen | ||
Voorbereiden: 25 min. | Bereiden: 5 min. | Totale tijd: 30 min. |
INGREDIËNTEN
- 2 struikjes roodlof
- 1 zure appel (bijv. delbar)
- ½ rood uitje of lente-uitje
- Balsamico siroop
- 1-2 eetlepels amandelen
- Een handje verse tuinkruiden (peterselie en citroenmelisse)
- Fleur de sel
Voor de dressing (meer dan je nodig hebt)
- 1 tl mosterd
- 1 tl honing
- 1 el ciderazijn (of witte wijnazijn)
- 3-4 el goede olijfolie
- Peper en zout
BEREIDING
Voorbereiden
Klop mosterd en honing met de azijn in een kommetje, voeg dan de olijfolie
toe. Proef even en als je vind dat er zout en peper bij kan, voeg dit dan toe.
Verwijder de buitenste blaadjes van het roodlof. Spoel af onder de
kraan en droog met een theedoek. Pel dan een voor een de blaadjes van het
stronkje. Snijd als ze niet los gaan het onderste harde deel telkens een stukje
weg.
Halveer de blaadjes in de lengte. De hele kleintjes kun je heel laten.
Was de appel en schaaf in dunne plakjes die je weer in reepjes snijdt.
Rooster de amandelen in een droge koekenpan op laag vuur tot ze beginnen te geuren. Hak grof.
Was de tuinkruiden als dat nodig is (ze komen uit mijn tuin, dus ik doe dit zelden). Controleer op beestjes.
Bereiden
Neem een ruime schaal en verdeel hierin het roodlof en de appel. Breng op smaak met peper en zout en giet er een lepel dressing over.
Verdeel de amandelen erover. Pluk de kruiden van de steeltjes, scheur de blaadjes eventueel en voeg toe.
Schep alles voorzichtig om en eindig met een scheutje balsamico siroop en wat fleur de sel. Serveer meteen.
Pin de foto van deze Roodlof salade met appel:

One thought