Tarte tatin met appel

Een goede tarte tatin met appel is natuurlijk ontzettend lekker. Maar is het ook moeilijk te maken? Dat valt eigenlijk best mee, het lastigste stukje is het maken van de karamel. Het mislukt mij regelmatig, niet donker genoeg, te veel, te vloeibaar, of zoals de laatste keer toen de karamel mooi kleurde maar ging schiften.
Bijna het bijltje erbij neergegooid tot ik ineens bedacht dat ik in een van mijn vele kookboeken maar eens moest zoeken naar een goed recept. Daarbij vond ik de tip om de karamel in de pan te maken tegelijk met het fruit (uit Bill’s basics, recepten van Bill Granger).

Het resultaat zie je hier. Goed gelukt, het werkte perfect. Ik gebruikte een koekenpan met anti-aanbaklaag die ook in de oven mag. Heb je dat niet, dan kun je natuurlijk de karamel ook eerst maken en dan in een bakvorm gieten.


Ingrediënten

  • 45 g ongezouten roomboter
  • 85 g suiker
  • 4 appels
  • 1 kaneelstokje
  • 285 g bladerdeeg

En verder

  • Koekenpan (geschikt voor de oven) van 20 cm doorsnede

Bereiding

Rol het bladerdeeg uit tot 22 cm doorsnede. Leg het op een vel bakpapier op een bakplaat of bord in de koelkast tot gebruik. Het is belangrijk dat het deeg goed koud is.

Schil de appel, snijd in vieren en verwijder het klokhuis.

Verwarm de oven voor op 220 graden (200 graden hetelucht).

Wrijf de bodem van de koekenpan in met de boter en strooi er de suiker over. Leg kaneelstokje ertussen (breek eventueel in tweeën).
Verdeel de appelparten met de bolle kant naar beneden in de pan. Zet de pan op halfhoog tot hoog vuur en laat de boter en suiker smelten tot karamel die goudbruin is en borrelt.

Haal de pan van het vuur. Leg het deeg over de appels en druk de randen tussen de vulling en de rand van de pan. Prik met de punt van een mesje gaatjes in het deeg.

Bak de tarte tatin ca. 20-25 minuten in de oven tot het deeg goudbruin en gaar is. Zet de pan op een rooster. Haal een bakspatel tussen de rand en de taart door om hem los te maken en laat de taart 5-10 minuten afkoelen.
Leg dan een deksel op de pan en keer in één snelle beweging de taart. Wees voorzichtig want de karamel kan nog heel heet zijn.

Serveer met geklopte room, crème fraîche of ijs.

TIP: heb je iets te veel vloeibare karamel na het bakken? Giet dit dan voorzichtig af voordat je de vorm keert.



Pin de foto voor het recept van deze Tarte Tatin met Appel

Een gedachte over “Tarte tatin met appel

  1. Tja, dan ben je in Normandië en heb je een overdosis aan appels. Gelukkig komt er dan een recept van Tarte Tatin van Anja in de mailbox, zodat je weer 4 grote appels kunt verwerken. We hebben gesmuld. Helaas was de taart al op voordat een foto gemaakt kon worden!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s