Chili sin carne, koken voor 2 dagen

Chili sin carne

Ineens is de zomer voorbij en heb ik behoefte aan een hartverwarmende maaltijd. Het wordt een Mexicaanse chili con carne, maar dan zonder vlees: de chili sin carne, een stoofschotel met pit. In plaats van de zwarte of bruine bonen gebruik ik grote witte limabonen.

De specerijen horen er in, door dit mengsel heb je de saus uit een potje echt niet meer nodig. Geheim ingrediënt: gemalen koffie en cacao! Voor de pit gebruikte ik piri piri kruiden, ooit meegebracht uit Portugal. Heb je dit niet in huis, dan kun je het ook vervangen door chilipoeder of verse rode peper.

Chili sin carne
Chili sin carne

Natuurlijk maakte ik weer te veel, zoals zo vaak. Maar dat kwam de volgende dag goed van pas. Met het schaaltje dat over bleef maakte ik een heerlijke gevulde soep.


Ingrediënten

Voor 2 personen

  • 1 kleine ui
  • 2 teentjes knoflook
  • ¼ tl piripiri kruiden (of chilipoeder)
  • ¼ tl gerookt paprikapoeder
  • ¼ tl kaneel
  • ¼ tl gemalen komijnzaad
  • ¼ tl gemalen korianderzaad
  • ¼ tl gemalen kruidnagel
  • ¼ tl gemalen koffie
  • ¼ tl cacao
  • ½ el tomatenpuree
  • 1 rode paprika
  • 1 kleine courgette
  • 1 blik tomaten
  • 250 g (1 blik) grote witte bonen, bijv. limabonen
  • scheutje olijfolie
  • indien nodig maizena
  • enkele takjes peterselie (garnering)

Bereiding

Snipper de ui en de knoflook. Verwarm een scheutje (olijf)olie in een pan met dikke bodem en smoor de groenten ca. 5 minuten tot ze zacht zijn.

Verwijder van de paprika de zaadlijsten en pitjes en snijd in blokjes. Snijd van de courgette de onder- en bovenkant en snijd in blokjes. Meet de specerijen af en voeg deze samen met de tomatenpuree, paprika en courgette toe in de pan. Laat even meebakken.

Dan kan het blik tomaten erbij. Giet de bonen af in een zeef en spoel even met water. Laat uitlekken en voeg dan ook toe.

Laat de chili op niet te hoog vuur 10-15 minuten pruttelen. De groenten mogen nog beetgaar zijn. Bind eventueel met een lepel maizena die je oplost in water. Voeg al roerend toe aan de chili.

Garneer met de peterselie.

Lekker met in de oven of airfryer geroosterde maiskolven en wilde rijst.

VOOR DAG 2:
Meng de rest van de chili met een halve liter bouillon. Snijd 4-5 cherrytomaatjes in plakjes en een lente-uitje in ringen. Warm de soep goed door en serveer met vers gebakken brood.

Bereidingstijd:
Voorbereiden: ca. 10-15 minuten
Bereiden:ca. 15 minuten

Pin de foto’s van de chili sin carne en de Mexicaanse soep

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s