Witlof plaattaart met peer, kaas en noten

Mijn witlofrepertoire bestond tot nu uit witlofsalade en gewokte witlof met honing en tijm. Nee, niet de in ham gerolde witlof uit de oven met kaassaus, want die lust ik niet. Ineens zie je dan overal hartige taart met witlof voorbij komen. Zó heb ik witlof nog nooit gegeten, dat is zeker de moeite van het proberen waard! Dit schreef ik meer dan 4 jaar geleden. De foto’s mogen ook wel een update na die tijd. Het resultaat is deze witlof plaattaart met peer, kaas en noten.

Deze witlof plaattaart met peer, kaas en noten doet het goed als hoofdgerecht met een frisse salade. Zet de plaattaart in zijn geheel op tafel zetten, snijd hem dan in niet al te grote stukken en deel lekker met z'n allen.
Deze witlof plaattaart met peer, kaas en noten doet het goed als hoofdgerecht met een frisse salade. Zet de plaattaart in zijn geheel op tafel zetten, snijd hem dan in niet al te grote stukken en deel lekker met z'n allen.

Moet je een recept één op één volgen?

Het antwoord op die vraag kan ik je wel geven: nee, natuurlijk niet. Voel je vrij om een recept aan te passen naar je eigen smaak. Bij hartige recepten (zoet is een heel ander verhaal) vind ik het heel erg lastig om een recept precies te volgen. Van dit oorspronkelijke recept blijft het bladerdeeg, het smoren van de witlof in boter en suiker en de tijm. De kaas en noten vervang ik door gorgonzola en amandelen. Daarnaast voeg ik peren toe (lekker dat zoet erbij) en ricotta voor een basis onder de groenten. Ook lekker als de plaattaart uit de oven komt: een sliertje balsamico siroop er over.

Deze witlof plaattaart met peer, kaas en noten doet het goed als hoofdgerecht met een frisse salade. Zet de plaattaart in zijn geheel op tafel zetten, snijd hem dan in niet al te grote stukken en deel lekker met z'n allen.

Deze witlof plaattaart met peer, kaas en noten doet het goed als hoofdgerecht met een frisse salade voor twee personen. Ben je met meer zet dan de plaattaart in zijn geheel op tafel, snijd hem in niet al te grote stukken en deel lekker met z’n allen. Voor een feestelijk etentje kun je natuurlijk ook kleine aparte taartjes maken.


Recept Witlof plaattaart met peer, kaas en noten

Hoofdgerecht
voor 2 personen
Voorbereiden:
25 min.
Bereiden:
35 min.
Totale tijd:
60 min.

INGREDIËNTEN

 • 50 g witte basterdsuiker
 • 50 g boter
 • 4 takjes verse tijm, alleen de blaadjes
 • 4 stronken witlof
 • peper en zout
 • 1 peer (niet te rijp)
 • 1 rol koelverse bladerdeeg (of 5 plakjes diepvries bladerdeeg)
 • 125 ml ricotta
 • 50 g noten, bijv. amandelen
 • 50-100 g milde gorgonzola
 • citroenrasp

Benodigdheden:

 • bakplaat
 • mandoline

BEREIDING

Laat het bladerdeeg in de koelkast liggen tot gebruik (laat diepvries bladerdeeg ontdooien in de koelkast)

Verwarm de oven voor op 200 graden (180 hetelucht).

Was de witlof, verwijder evt. lelijk blad. Halveer in de lengte en snijd de harde kern weg. Snijd in de lengte in repen

Smelt boter en basterdsuiker in een koekenpan en laat de witlof en de tijm hierin zachtjes 8-10 minuten smoren tot beetgaar. Breng op smaak met peper en zout. Schep de witlof in een zeef en laat uitlekken boven de pan.
Was de peer en schaaf in dunne plakken. Leg de peren even in het nog warme stoofvocht, dan verkleuren ze niet tijdens het bakken. Vis er uit met een spatel en laat uitlekken.

Rol het bladerdeeg uit en leg het met het bakpapier op het bakblik. Prik er met een vork gaatjes in. Verdeel de ricotta over het deeg en bestrooi met wat citroensap en peper en zout.
Verdeel de witlof over de ricotta en vervolgens de peer en de amandelen.

Deze witlof plaattaart met peer, kaas en noten doet het goed als hoofdgerecht met een frisse salade. Zet de plaattaart in zijn geheel op tafel zetten, snijd hem dan in niet al te grote stukken en deel lekker met z'n allen.

Bak de taart 30-35 minuten in het midden van de oven. Verdeel op het laatst van de baktijd de in blokjes gesneden gorgonzola over de plaattaart.

Bewaar deze foto van de hartige plaattaart op Pinterest.

Een hartige taart van bladerdeeg met witlof, peer, amandelen en gorgonzola. Makkelijk met kant en klaar deeg uit het versvak!
#recept #hartigetaart #witlof #gorgonzola #makkelijk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s