Perenjam met amandelen en karamel

Nog meer peren en natuurlijk worden ze bijna allemaal tegelijk rijp. Inmaken is een optie, maar natuurlijk is er ook nog jam! Het wordt uiteindelijk perenjam met amandelen en karamel. Want amandelen en karamel gaan heel goed samen met peer, dus dan zal dit als perenjam ook wel lekker zijn. Het is de eerste keer dat ik noten toevoeg aan jam, dus ben wel heel benieuwd hoe dat uitpakt.

Peren, noten en karamel zijn heerlijk samen. En dat proef je ook terug in deze perenjam met amandelen en karamel likeur.
Peren, noten en karamel zijn heerlijk samen. En dat proef je ook terug in deze perenjam met amandelen en karamel likeur.

Jam maken is een leuk klusje. Je bent er wel een poosje zoet mee, maar het is ook ontspannend. Rijp fruit en suiker zorgt natuurlijk wel voor een plakkerige boel. Bovendien moet je roeren, testen of de jam indikt en eindelijk de potjes vullen. Dan het geduld opbrengen om de jam te laten afkoelen.

Peren, noten en karamel zijn heerlijk samen. En dat proef je ook terug in deze perenjam met amandelen en karamel likeur. Lekker op brood, maar zeker ook bij een pittig kaasje.

De smaaktest

We zijn heel benieuwd hoe de perenjam zal smaken. Ik besluit pancakes te bakken, want na al dat jam koken/proeven is de honger wel verdwenen. Op de zoete pancakes gaat een lepel perenjam…. dan is het even stil… en roepen we tegelijk (nou ja bijna dan) dat dit wel een ontzettend lekkere jam is. Dus Perenjam met amandelen en karamel is perenjam met een hoofdletter P. De crunch van de amandelen en de lichte karamelsmaak maken dit tot een bijzondere jam.


Recept Perenjam met amandelen en karamel

Zoet broodbeleg
voor 3-4 potten jam
Voorbereiden:
20 min.
Bereiden:
45 min.
Totale tijd:
65 min.

INGREDIËNTEN

Voor 3-4 potten

  • 1 kg goed rijpe peren
  • kristalsuiker
  • 100 g amandelen
  • 6 el karamel likeur *
  • 1 citroen

Ook nodig:

  • 1 grote pan, liefst van rvs (geen aluminium of koper)
  • schuimspaan
  • 3 of 4 potten met schroefdeksel
  • Schone theedoek
  • Evt. een trechter met brede opening

BEREIDING

Voorbereiden
Zet 1 klein bordje in de koelkast.  Steriliseer de jampotten door er kokend water in te gieten tot over de rand. Giet ook kokend water in de deksels. Laat zo staan tot de jam klaar is. Je kunt de potten/deksels ook de avond van te voren mee wassen in de vaatwasser.

Schil de peren, snijd ze in vieren en verwijder het klokhuis. Doe de geschilde peren in een kom, zodat je ze kunt wegen.
Je hebt ¾ deel van het gewicht aan suiker nodig. Ik hield 750 gram over en heb 550 gram suiker afgewogen. Zet dit apart.

Bereiden
Doe de peren in de pan, samen met het sap van de citroen en de karamel likeur. Giet koud water in de pan tot de peren nét onder staan.
Breng alles aan de kook en kook de peren ongeveer 10-15 minuten tot ze zacht zijn. Schep met een schuimspaan de peren uit het kookvocht in een kom.

Rooster intussen de amandelen in een droge koekenpan tot ze beginnen te geuren. Laat even afkoelen en hak ze grof.

Voeg de suiker toe aan het sap en breng aan de kook. Laat 10 minuten koken op hoog vuur.

Voeg na de 10 minuten de peren en de grof gehakte amandelen toe aan de suikersiroop. Breng alles weer aan de kook en laat ongeveer 10 minuten koken. Controleer na 10 minuten of de jam stolt: laat een druppel op het koude bordje vallen. Zet in de koelkast. Stolt de siroop dan is de jam klaar. Zo niet laat dan nog wat langer koken. Bij mij duurde het nog een minuut of 4.

Zet de jampotten op de theedoek. Giet de jam (eventueel door de trechter) in de potten. Begin met een beetje in elke pot, dan is het temperatuurverschil niet te groot (daardoor zouden de potten kunnen klappen). Maak de randen schoon met een doek en sluit af met het deksel. Zet de potten dan ½ uur ondersteboven weg, zodat ze vacuüm trekken. Laat volledig afkoelen. Bewaar op een donkere en koele plaats (dit hoeft niet in de koelkast).

Na openen beperkt houdbaar en in de koelkast bewaren.

* De karamel likeur van Drunken Mel kreeg ik om uit te proberen. Wil je geen likeur gebruiken dan kun je dit vervangen door karamelsiroop. Aangezien die dikker is dan likeur heb je waarschijnlijk minder nodig.

Pin deze foto van de Perenjam met amandelen en karamel.

Peren, noten en karamel zijn heerlijk samen. En dat proef je ook terug in deze perenjam met amandelen en karamel likeur.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s