
Koken in de oven, ik vind het een uitkomst! Dat kun je natuurlijk ook met een pastaschotel doen, want als je deze bedekt met een laagje kaas en goed bakt, krijg je een heerlijk krokante toplaag. Yummm!!! Dus vandaag uit de oven: een romige pastaschotel met groenten en gestoofde zalm.
Om een complete maaltijd te serveren maakte ik bij de pastaschotel een in de oven gestoofde zalm. Het is misschien niet persé nodig, maar ik vind de combinatie van deze romige pasta met zalm gewoon heel erg lekker. Liever geen vis of vlees? Voeg dan wat extra kaas toe aan de pastasaus en serveer er een lekkere salade bij.
De pasta gaat een half uurtje de oven in en in de tussentijd kun je mooi de zalm klaar zetten, want die heeft maar vijftien minuten nodig om te garen.
Recept Pastaschotel met groenten en gestoofde zalm
Hoofdgerecht voor 2 personen | ||
Voorbereiden: 30 min. | Bereiden: 20 min. 30 min. oventijd | Totale tijd: 1 uur + 20 min. |
INGREDIËNTEN
Voor de pastaschotel
- 200 g gedroogde pasta
- ca. 300 g prei
- ca. 300 g courgette
- ½ tl gedroogde tijm
- ½ tl gedroogde tijm
- 25 g roomboter
- 1 teentje knoflook
- 25 g bloem
- 250 ml volle melk
- 50 g geraspte Parmezaanse kaas
- 125 g ricotta
- peper en zout
- citroenrasp
Voor de zalm

- 2 zalmfilets zonder vel
- peper en zout
- 2 schijfjes citroen
- 2 takjes verse tijm
- een klontje boter
En verder
- 2 ovenschalen (1 grote en 1 kleine)
- aluminiumfolie
BEREIDING
Voorbereiding:
Verwarm de oven voor op 200 graden (180 graden hetelucht). Laat de zalm op kamertemperatuur komen.
Maak de groenten schoon. Snijd het donkergroene blad van de prei (bewaar dit evt. voor in de soep). Halveer de prei in de lengte en spoel het zand er uit. Snijd de wortelaanzet er af. Snijd elke preihelft in drie stukken en dan elk stuk nog eens in de lengte zodat je smalle repen hebt.
Snijd uiteinden van de courgette en snijd dwars in 2 stukken. Halveer deze dan in de lengte. Ik verwijder dan altijd het binnenste deel met de pitten, maar je mag het ook gebruiken. Schaaf nu in de lengte dunne plakjes. Dit gaat prima met een kaasschaaf. Houd de courgette apart van de prei.
Verwijder schil van het teentje knoflook en hak fijn. Zet apart.
Bereiding:
Verwarm in een ruime pan een scheutje olie en smoor hierin de prei met de tijm gedurende ca. 10 minuten. Voeg na 5 minuten de courgette toe. Schep regelmatig om en laat de groenten niet bruin worden. Breng op smaak met zout en peper.
Kook de pasta in ruim water met zout ca. 1 minuutje korter dan al dente. In de oven gaart deze verder. Schep een kopje kookwater er uit en giet de pasta af.
Smelt intussen voor de saus in een steelpannetje de roomboter. Voeg het fijngehakte teentje knoflook toe en laat een minuutje mee sudderen. Voeg dan de bloem toe en laat deze enkele minuten bakken in de boter maar laat niet bruinen. Draai het vuur laag en voeg dan in scheuten de melk toe en roer tot alle klontjes zijn opgelost. Voeg vervolgens 2/3 deel van de ricotta en de Parmezaanse kaas toe (bewaar 1/3 deel voor later). Laat de kaas smelten en breng dan de saus op smaak met zout en peper.
Schep de pasta en de saus door de groenten. Is de saus te dik voeg dan een scheutje kookwater van de pasta toe. Rasp er wat citroenschil over.

Schep alles in de ovenschaal en verdeel er de resterende ricotta en Parmezaanse kaas over.
Bak ca. 30 minuten op een rooster in het midden van de oven.
Vet de kleine ovenschotel in met een beetje boter. Leg de filets er in en bestrooi met peper en zout. Leg er gehalveerde plakjes citroen op en het takje tijm. Verdeel de boter in klontjes over de vis. Dek af met een aluminiumfolie en zet de schaal na 15 minuten naast de pastaschotel in de oven. Stoof de zalm in 15 minuten gaar.
Bewaar de foto van deze romige pastaschotel met groenten op Pinterest
