Za’atar kruidenmengsel zelf maken

Za'atar zelf maken

Zelf je kruidenmengsels maken is heel gemakkelijk. Natuurlijk kun je ze ook kant en klaar kopen, maar hoe weet je nu of ze ook zo heerlijk geurig en vol van smaak zijn? Niets is lekkerder dan zelf je kruidenmengsels maken. Bovendien kun je zelf bepalen hoeveel je maakt en het helemaal naar je eigen smaak aanpassen. Dit za’atar kruidenmengsel is snel gemaakt en lekker op bijna alles 🙂

Za'atar zelf maken
Za'atar zelf maken
Heerlijk als extra smaak in een goed gevulde soep, maar ook over salades, een gebakken eitje of zelf gebakken platbrood.

Een korte uitleg, wat is za’atar en wat gaat er in het kruidenmengsel

Za’atar is wilde oregano en ligt wat smaak betreft ergens tussen oregano en tijm. Het groeit niet in Europa, vandaar dat je het alleen gedroogd kunt kopen. Nu zijn er veel verschillende bereidingen van za’atar kruidenmengsels, vaak in combinatie met sesamzaad en sumak. Ik geef je hier mijn favoriete smaakcombinatie.

Behalve de gedroogde kruiden gebruik ik zwarte nigellazaadjes, dit zijn bloemzaadjes die gedroogd worden en na roosteren een nootmuskaatachtige smaak hebben.
Sumak, dit zijn rode zure besjes die gemalen worden en een citrusachtige smaak hebben.
Zwarte knoflook is in de oven gefermenteerde knoflook, te koop in de supermarkt en speciaalzaken (kijk hier voor meer info). Door het fermenteren is de knoflook lang houdbaar, ruikt niet meer naar knoflook en smaakt meer naar drop of zoethout.
Fleur de sel is zeezout in fijne vlokken en vooral lekker als je de za’atar koud gebruikt.


Ingrediënten

  • 15 g wit sesamzaad
  • 15 g nigellazaadjes
  • 10 g gedroogde tijm
  • 10 g gedroogde oregano
  • 10 g verse tijmblaadjes
  • 2 teentjes gefermenteerde (zwarte) knoflook
  • 5 g sumak
  • 1 tl citroenrasp
  • 20 g olijfolie
  • fleur de sel

Bereiding

Verhit een koekenpan tot deze goed warm is. Rooster alleen de droge ingrediënten (dus zonder de olie) hierin tot ze beginnen te geuren.

Haal de pan van het vuur en voeg de verse tijmblaadjes toe, de fijngehakte knoflook, sumak en citroenrasp. Meng er dan de olijfolie door en fleur de sel naar smaak.

Bewaar in een goed afgesloten pot in de koelkast.

Pin deze foto van voor het recept van het Za’atar kruidenmengsel op Pinterest.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s